Ik kan LibreOffice niet installeren

Vragen over Microsoft Office, Libre Office, OpenOffice en andere kantoorsoftware
Gesloten
xaphan80

Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door xaphan80 » 28 apr 2013 23:29

Ik wil LibreOffice op mijn systeem (Vista SP2) installeren en heb een msi-bestand gedownload. Ik open het om het installatie-proces te starten en de stappen daarna gaan allemaal goed, tot aan het punt dat het installeren begint. Er gebeurt dan een poos niks en vervolgens krijg ik de foutmelding:
fout 1305.
Fout bij lezen uit bestand LibreOffice_4.0.2_Win_x86.msi
Controleer of het bestand bestaat en dat u er toegang toe heeft.
Het bestand bestaat, want dit is het bestand wat ik had gedownload. Dat x86 klopt ook, want ik wil het installeren op een 32bit systeem. En ik ben ingelogd op Windows met een beheerdersaccount.

Bij OpenOffice ervaar ik trouwens hetzelfde probleem.

Ik had eerst Lotus Symphony van IBM op het systeem staan en had dat voor het willen installeren van LibreOffice verwijderd met Revo Uninstaller.


Weet iemand de oorzaak van mijn probleem en hoe ik het kan oplossen?

StupendousMan

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door StupendousMan » 29 apr 2013 01:59

Hai xaphan80,

Je probleem kende ik nog niet,
maar bij zoeken met zoektermen LibreOffice error 1305, LibreOffice fout 1305, OpenOffice error 1305, of OpenOffice fout 1305 is er wel een en ander over te vinden.
Zie:
http://nabble.documentfoundation.org/Er ... 33796.html
http://forum.openoffice.org/nl/forum/vi ... p?f=5&t=56
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=25631

De daar weergegeven oplossing is merkwaardig, vind ik.
Het zou nodig zijn om de rechten aan te passen van de map waarin het installatiebestand is neergezet en van waaruit je dat wilt uitvoeren voor installatie.
Rechtsklik > Eigenschappen > Beveiliging > Namen van groepen of gebruikers
Onder "Namen van groepen of gebruikers" zou "Iedereen" vermeld moeten staan en daarvoor zou bij aanklikken zichtbaar moeten zijn "Machtigingen voor Iedereen", vinkje achter "Volledig beheer "onder "Toestaan".
Merkwaardig.

Ik noem dat merkwaardig, omdat ikzelf jouw probleem niet ervaar onder Vista SP2, terwijl de map waarin ik het LibreOffice installatiebestand plaats na het downloaden en van waaruit ik het vervolgens installeer helemaal geen groep "Iedereen" kent onder "Beveiliging". (Hetzelfde geldt voor het installatiebestand zelf dat in die map staat.) Ondanks die situatie installeert LibreOffice uitstekend.
Ik vermoed daardoor dat er bij jou (en bij diegenen in de bovenvermelde forum-threads) mogelijk nog wat anders kan spelen.

Een vraag:

Naar welke map download je het LibreOffice installatiebestand, en, indien je het vervolgens verplaatst naar een andere map, vanuit welke map probeer je het te installeren?
De map Downloads in je account met Administrator rechten, of een submap daarin, zoals Downloads\LibreOffice, dat zou prima moeten zijn. En vrijwel elke andere map overigens ook. Behalve wanneer je om een of andere reden (per ongeluk?) de rechten van die map beperkt zou hebben.

Een suggestie:

Controleer eens via
Rechtsklik > Eigenschappen > Beveiliging > Namen van groepen of gebruikers
of zowel de betreffende map als ook het installatiebestand wel Volledig beheer machtigingen hebben voor SYSTEEM, Administrators, en voor je eigen Administrator-account.
Zo niet, pas dat dan aan en geef die drie de machtiging voor Volledig beheer.

Zijn die machtigingen wél correct, dan kan dat het probleem niet zijn, lijkt me. Een machtiging voor "Iedereen" lijkt me onnodig en onlogisch.
Maak in dat geval eens een nieuwe map aan, download daarnaartoe nogmaals het LibreOffice installatiebestand, en probeer nog eens of installeren van daaruit nu wel lukt.
Indien niet, controleer dan ook daarvan de machtigingen.

Biedt dat alles geen oplossing,
dan rest wellicht ten slotte nog de methode zoals eerder beschreven, het aan de map van waaruit je LibreOffice wilt installeren en aan het daarin geplaatste installatiebestand toekennen van de machtiging voor Volledig beheer aan de groep "Iedereen".
Wordt "Iedereen" niet vermeld als groep, dan kun je die toevoegen.
Let echter wel op: Als dat niet nodig is dan lijkt dit me onwenselijk. Niet "Iedereen" hoort de machtiging te hebben voor Volledig beheer in een map in een Administrator-account. Ik zie daarin een potentieel veiligheids-risico. Daarom: als dat niet absoluut nodig is, dan geen machtiging voor Volledig beheer toekennen aan de groep "Iedereen".


Succes toegewenst, en laat even weten of je geholpen was met het bovenstaande.
Lukt het je met het bovenstaande nog niet om je probleem op te lossen, dan moet het probleem verder geanalyseerd worden.
In dat geval is het nuttig om te weten of je mogelijk eerder machtigingen voor mappen hebt aangepast, of dat je voordat het probleem optrad mogelijk een bepaald nieuw programma hebt geïnstalleerd, of andere mogelijk relevante aanpassingen hebt gemaakt die mogelijk een verklaring zouden kunnen bieden voor het probleem.
Met die aanvullende informatie kunnen we dan proberen het probleem verder te analyseren.

Voor nu, nogmaals succes toegewenst.

grasshopper

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door grasshopper » 29 apr 2013 19:50

Wat is de locatie van het bestand die je wil installeren?

StupendousMan

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door StupendousMan » 29 apr 2013 20:06

grasshopper schreef:Wat is de locatie van het bestand die je wil installeren?
Dat vroeg ik uiteraard ook al.
Ik vroeg, "Naar welke map download je het LibreOffice installatiebestand, en, indien je het vervolgens verplaatst naar een andere map, vanuit welke map probeer je het te installeren?"
Maar ik kan me voorstellen dat je dat over het hoofd zag tussen de rest van mijn bijdrage.

grasshopper

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door grasshopper » 29 apr 2013 20:25

@StupendousMan
Het is niet om jou te "corrigeren", maar om een reactie van de vragensteller te krijgen...

StupendousMan

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door StupendousMan » 29 apr 2013 20:53

Dank je, grasshopper, ik begrijp het.
Wanneer twee personen vragen naar die locatie van waaruit xaphan80 probeerde het LibreOffice-installatiebestand uit te voeren, dan komt daar wellicht gemakkelijker een antwoord op, doordat die vraag dan niet over het hoofd gezien kan worden. En nu al helemaal niet meer. :wink:

StupendousMan

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door StupendousMan » 02 mei 2013 13:22

Hai xaphan80,

Had je misschien wat aan wat ik maandag aangaf?
Zo niet, dan is het handig dat je de vragen die Grasshopper en ik stelden zou beantwoorden.
1.
Zoals Grasshopper vroeg:
Wat is de locatie van het bestand die je wil installeren?
Of zoals ik hetzelfde op een andere manier vroeg:
Naar welke map download je het LibreOffice installatiebestand, en, indien je het vervolgens verplaatst naar een andere map, vanuit welke map probeer je het te installeren?
2.
Zoals ik vroeg:
Heb je mogelijk eerder machtigingen voor mappen aangepast?
Of heb je voordat het probleem optrad mogelijk een bepaald nieuw programma geïnstalleerd?
Of heb je andere mogelijk relevante aanpassingen gemaakt die mogelijk een verklaring zouden kunnen bieden voor het probleem?

xaphan80

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door xaphan80 » 03 mei 2013 00:42

Hoi,

Bedankt voor de reacties :)

Ik heb de downloads opgeslagen op mijn bureaublad en ik denk dat daar het probleem zat. Bij gewone exe-bestanden is dat nooit een probleem geweest, maar aangezien dit msi-bestanden zijn, gelden er misschien andere regels.

Ik heb het afgelopen dagen nogal druk gehad, dus ik kon helaas moeilijk de gelegenheid vinden om de aanwijzingen in dit topic op te volgen.

De laptop waarop Vista is geinstalleerd, is veel gebruikt. Koptelefoon-aansluiting zit los, firewire werkt niet, accu is na 15 minuten leeg. Ik heb besloten een nieuwe laptop te kopen en ik krijg 100 euro cashback na inruil van een oude laptop. Die oude laptop van mij is zeker geen 100 euro meer waard, dus ik pak deze kans maar. Ik ga mijn belangrijke bestanden op externe harde schijf zetten en daarna gaat die oude rammelkast weg. Ik doe dus geen moeite meer om LibreOffice te installeren.

Maar evengoed bedankt voor het meedenken allemaal! :)

StupendousMan

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door StupendousMan » 03 mei 2013 01:27

Hai xaphan80,

In principe moet het uitvoeren van het LibreOffice installatiebestand vanaf het bureaublad geen probleem zijn.
Die mogelijkheid wordt zelfs ook genoemd in de LibreOffice installatie-instructies.
Voor Windows:
http://www.libreoffice.org/get-help/ins ... n/windows/
http://nl.libreoffice.org/ondersteuning ... e-windows/
De Engelstalige pagina is beter bijgehouden, op de Nederlandstalige pagina ontbreken de afbeeldingen, maar de tekst op de Nederlandstalige pagina vermeldt hetzelfde als de Engelstalige pagina:
"Save the installer to a directory of your choosing. Your desktop is a perfectly-acceptable place, for example."
"Bewaar de installatie in een door u gekozen map van Windows. Het bureaublad van Windows is bijvoorbeeld een algemeen gebruikte plaats."
Het uitvoeren van het LibreOffice installatiebestand vanaf het bureaublad zal dus waarschijnlijk niet de oorzaak zijn geweest van het probleem dat je ervoer.

Ik neem aan dat de installatie op je nieuwe laptop wel zal lukken.
Veel plezier alvast toegewenst daarmee.

xaphan80

Re: Ik kan LibreOffice niet installeren

Bericht door xaphan80 » 04 mei 2013 21:33

StupendousMan schreef: Het uitvoeren van het LibreOffice installatiebestand vanaf het bureaublad zal dus waarschijnlijk niet de oorzaak zijn geweest van het probleem dat je ervoer.

Ik neem aan dat de installatie op je nieuwe laptop wel zal lukken.
Veel plezier alvast toegewenst daarmee.
Dan vermoed ik dat het heeft te maken met dat eerst IBM Lotus Symphony op het systeem stond. Ik had dat gedeïnstalleerd met Revo Uninstaller, maar misschien kon ik zelfs daarmee niet alles verwijderen en waren er bestanden of registersleutels achtergebleven die het onmogelijk maakten dat een ander office-pakket geïnstalleerd kon worden.

IBM Lotus Symphony is wat mij betreft geen aanrader. Sowieso niet, omdat de downloads groot zijn, het is een heel gedoe om die downloads binnen te krijgen en volgens mij werken Open Office of LibreOffice makkelijker.

Gesloten