Vakantie techtips voor 2023: de beste gratis apps en websites voor op reis

De vakantie is begonnen! Onderstaande handige tips, gratis software en apps en websites zijn eigenlijk onmisbaar om veilig en gezond op reis te gaan, te communiceren met het thuisfront en van alle digitale gemakken voorzien te zijn op je vakantie.

1. Veilig en gezond op vakantie

Met de bosbranden in Griekenland wordt aangeraden om op te passen als je naar sommige Griekse eilanden en regio's reist en te overleggen met je reisorganisatie. Lees hier het reisadvies van de Rijksoverheid voor Griekenland:
(vul je bestemming in)
 
De kleurcodes geven het advies en het risico aan: rood is niet gaan, oranje is alleen noodzakelijke reizen, geel is oppassen en groen is geen problemen.

Hier is een wereldkaart met kleurcodes per land:
Welke landen hebben welke kleurcode?

Handige gezondheidsapps voor op reis

 • GGD reist mee - Ga je naar verre landen dan kun je met de GGD app kijken welke vaccinaties je nodig hebt en direct een afspraak maken. Verder meer tips voor de medische voorbereiding van je vakantie.
 • EHBO - Bij kleine ongelukjes, verwondingen of ziekten onderweg krijg je snel tips wat je kunt doen met de EHBO app.
 • Thuisarts.nl - Wil je betrouwbare informatie over ziekten en kwaaltjes en niet horror-verhalen van internet? Bezoek de Thuisarts.nl website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

2. Veilig internetten op open wifi netwerken of hotspots

Op vakantie maak je vaak gebruik van gratis open wifi-netwerken in je hotel of op de camping. Ook zijn gratis hotspots verleidelijk. Heel handig, maar deze netwerken zijn meestal niet, of niet goed, beveiligd waardoor bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord voor mail of je andere wachtwoorden en codes voor websites en apps te onderscheppen zijn via man-in-the-middle-aanvallen

Met gratis VPN software en apps kun je ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze handige programma's en apps maken een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen.

De gratis varianten van de VPN software hebben vaak wel enige beperkingen, zoals reclame in de interface, een tijdslimiet of snelheidsbeperking, maar verder functioneren ze prima. Er zijn VPN apps voor laptops en tablets en smartphones. ProtonVPN is onze aanrader wat betreft gratis VPN. ProtonVPN heeft geen reclame en ook geen datalimiet en is een Zwitsers bedrijf dat strenge privacy-wetten naleeft! Ook Windscribe is een betrouwbare gratis VPN met een datalimiet van 5 tot 10 GB per maand.

3. TV kijken in de EU en daarbuiten: Ziggo, KPN of BVN

Binnen de EU kun je sinds 2018 gewoon de meeste Nederlandse tv programma's kijken via ZiggoGO en KPN Interactieve TV. Je kunt dus in de Europese Unie gewoon tv kijken zoals thuis met deze apps - mits je een abonnement bij Ziggo of KPN hebt.

Op het gratis NPO Start kun je lang niet alle programma's zien. Op het eveneens gratis BVN.tv kan dit wel: daar kun je een selectie van de populairste programma's van NPO bekijken.

Lees hier uitgebreid over hoe je overal kunt Nederlandse en Vlaamse tv kunt kijken

Buiten de EU kun je met VPN's (zie boven) zogeheten geo-blokkades omzeilen, waardoor je in het buitenland toch Nederlandse TV kunt kijken. Zet de VPN aan, kies als locatie Nederland en deze blokkeringen zijn soms (niet altijd) op te heffen. Ook voor streamingdiensten als Netflix kan dit een uitkomst zijn.

4. Download films en series van Netflix etc. voor offline gebruik

Je kunt op vakantie natuurlijk series en films op Netflix, Disney+, HBO Max, Videoland of een andere streamingdienst bekijken. Je kunt eventueel een VPN gebruiken als je serie niet beschikbaar is op jouw vakantiebestemming (en dan Nederland als locatie gebruiken).

Bij onder andere Netflix en Disney+ kun je bepaalde films en series voor offline gebruik downloaden. Handig voor bijvoorbeeld in het vliegtuig als je geen internet hebt. Of voor in de auto voor de kids op de achterbank.

Handmatig filmpjes op je iPad of Android tablet zetten

Als je op vakantie gaat is het fijn om filmpjes of dvd's op je tablet te kunnen bekijken - zeker als je onderweg niet overal internet hebt. Voor jezelf of voor de kinderen. Je moet dan de dvd's eerst rippen en omzetten voor je iPad of Android tablet. Ook veel filmpjes moet je eerst converteren, zodat je ze kunt afspelen op je tablet. Handbrake is een van onze favorieten om filmpjes om te zetten, maar er zijn meer gratis programmaatjes voor video conversie:
Ook met iTunes (Windows) of Finder (macOS) kun je filmpjes op je iPad zetten. Of gebruik iCloud, Google Drive, OneDrive of Dropbox om video's over te zetten en weer te downloaden.

5. Videobellen met het thuisfront

Niks leukers dan af en toe even de gezichten te zien en stemmen te horen van de familie en vrienden die thuis zijn gebleven. Videobellen kan altijd als je wifi hebt (en is met mobiel internet in de EU ook niet zo duur meer). Bedenk wel dat degene met wie je wilt bellen over dezelfde software of app moet beschikken als die jij gebruikt.

Lees hier uitgebreid over hoe je kunt videobellen met anderen

Je kunt (groeps)videobellen met:
 • Skype - Microsofts bekende applicatie werkt op elk platform
 • WhatsApp - met WhatsApp kun je ook videobellen
 • FaceTime - Apples videobel app staat op elke iPhone, iPad en Mac
 • Signal - ook met de privacy chat-app Signal kun je videobellen
 • Zoom - de afgelopen jaren heel populair geworden om mee te groepsvideobellen
 • Google Meet (voorheen Duo) - was een zakelijke app van Google die sinds voorjaar 2020 door iedereen gratis te gebruiken is, Duo heet ook Meet tegenwoordig
 • Microsoft Teams - ook te gebruiken voor videobellen

6. Vind je gestolen laptop, tablet of smartphone terug

Op iPhones en iPads zit deze anti-diefstal functionaliteit al ingebouwd. Je kunt deze activeren door onder Instellingen | Je naam (helemaal bovenaan de Instellingen) | iCloud - Zoek mijn iPhone/iPad (scroll naar beneden) op Aan te zetten.

Als je toestel weg is kun je dan inloggen bij iCloud.com en je iPhone, iPad of MacBook opsporen.

Op Android smartphones of tablets kun je Google Apparaatbeheer gebruiken. Lees hier hoe je apparaatbeheer kunt instellen op je Android-apparaat. Daarna kun je via de website Google Apparaatbeheer de locatie van je toestel bepalen. Ook kun je de anti-dieftal app Prey gebruiken.

Op Windows 10 laptops kun je anti-diefstal aanzetten (uitleg) via Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Mijn apparaat zoeken - Wijzigen (locatie-instelling moet ingeschakeld zijn).

Op een Windows 11 laptop vind je anti-diefstal onder Instellingen | Privacy en beveiliging | Mijn apparaat zoeken en zet de schakelaar aan. Je kunt je apparaat bij verlies of diefstal dan terugvinden via je Microsoft Account.

7. Heel veel vakantiefoto's versturen

Heb je heel veel foto's gemaakt op vakantie en wil je iedereen deelgenoot maken van je avonturen dan is verzenden per mail meestal geen optie en is al je foto's appen ook een klus. Met gratis webdiensten als WeTransfer en Dropbox kun je echter heel makkelijk honderden vakantiefoto's delen met je familie en vrienden.

Ook met Google Foto's (op alle Android apparaten) of Apple Foto's (standaard geïnstalleerd op iPhone, iPad en Mac) kun je via de website of via de app snel meerdere foto's delen door afbeeldingen te selecteren en te kiezen voor Delen.

Wil je toch liever vakantiefoto's direct appen naar je vrienden en familie? Gebruik dan Verzendlijsten in WhatsApp om snel en makkelijk foto's naar meerdere personen te sturen (een groep aanmaken is niet nodig) of stuur ze eenvoudig naar meerdere contacten door deze aan te vinken.

8. Gratis vakantie-apps voor smartphone en tablet

Wij zetten een aantal zeer praktische gratis apps voor je telefoon en tablet voor op vakantie voor je op een rij.

Navigatie

En voor het rijden naar je vakantiebestemming zijn Apple Kaarten (op elke iPhone en iPad), Google Maps (op Android telefoons), Magic Earth Navigatie & Kaarten (aanrader), HERE Maps, OsmAnd of OpenStreetMap natuurlijk onmisbaar.

Met Magic Earth Navigatie & Kaarten, HERE Maps en OsmAnd kun je je kaarten van tevoren (met wifi) downloaden, wat veel mobiel dataverbruik scheelt. Ook Google Maps heeft deze offline kaarten functie.

Kids

Willen je kinderen spelletjes doen of filmpjes kijken? Hier enkele gratis apps voor kids

Weerbericht

Het weer op je vakantiebestemming volgen, of juist - als je naar verre oorden bent gereisd - kijken wat voor weer het in Nederland is? Voor het weer in Nederland en België (niet voor andere landen helaas) is de KNMI app (KMI voor België) onze aanrader.

9. Roaming of mobiele data

Roaming aanzetten binnen de EU

Binnen de EU zijn sinds juni 2017 de roaming-tarieven afgeschaft, waardoor je gewoon kunt internetten vanuit je bundel (soms wel tot een bepaald maximum). Lees hier uitgebreide uitleg over roaming in de EU. De tijd dat internetten in de EU heel duur was is dus voorbij en als je een beetje ruime bundel hebt kun je gewoon roaming aanzetten op je smartphone om gebruik te kunnen maken van mobiel internet in de EU.

Android-toestellen: ga je vaak naar Instellingen | Netwerken | Mobiele data | Dataroaming (of iets wat daar op lijkt) en zet je roaming aan.

iPhone: ga naar Instellingen | Mobiel netwerk en schakel onder Opties mobiele data de Dataroaming in.

Mobiele data of roaming uitzetten buiten de EU

Als je buiten de EU op vakantie gaat: vergeet dan niet om het mobiele internet van je telefoon - of roaming - uit te zetten! Buiten de EU internetten via de data-verbinding (3G/4G) van je smartphone is nog altijd heel erg duur! Let op: veel apps verbruiken data op de achtergrond, dus ook al gebruik je zelf geen apps toch wordt er data verstookt!

Uitleg: als je Mobiele gegevens uitzet schakel je mobiel internet geheel uit (ook als je nog in Nederland bent). Als je alleen Roaming uitschakelt (en mobiel internet aan laat staan) dan zorg je ervoor dat je buiten Nederland niet kunt mobiel internetten, maar in Nederland wel. Roaming betekent 'rondzwerven' en is 'een algemene term in de draadloze telecommunicatie waarbij een bepaalde dienst wordt voortgezet hoewel de gebruiker zich niet in het netwerk bevindt waarin deze geregistreerd staat', aldus Wikipedia. In dit geval: als je roaming aanzet op je smartphone kun je internetten in het buitenland.


Op Android-telefoons kun je in de Instellingen de Mobiele gegevens of Roaming uitzetten. Ook via het snelmenu op de meeste Android-telefoons kan dit: veeg met twee vingers van de bovenkant van het scherm naar beneden en schakel Mobiele gegevens uit.

 • iPhone: ga naar Instellingen | Mobiel netwerk en schakel je Mobiele data of onder Opties mobiele data de Dataroaming uit

Als je weer terug in Nederland bent kun je mobiel internet (en roaming) weer aanzetten.

Reacties

en dan mijn vraag over het 

in hoeveel tijd word deze site bij gewerkt ?????

er word namelijk nog steeds aangegeven dat op rhodos een nood toestand is en onveilig .

omdat ik zelf op rhodos woon , kan ik iedereen vertellen dat de noodtoestand allang is opgeheven en dat rhodos zeer veilig is en was en nog steeds een zeer mooi eiland is om op vakantie te komen .

en rhodos stad is nooit in gevaar geweest .

helaas is het inderdaad zo dat in het zuiden velen bossen zijn verbrand vooral in kiotari en vatti .

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk