Gratis software vakantietips voor 2019: veilig en voorbereid op reis

De vakantie is (bijna) begonnen! Tijd voor absolute digitale rust of gaan de laptop en tablet toch mee op vakantie? Dan zijn onderstaande handige gratis software en apps eigenlijk onmisbaar voor veilig internetten op reis, om je gestolen laptop, tablet of smartphone terug te vinden, als je heel veel vakantiefoto's wilt versturen, wilt videobellen met het thuisfront en filmpjes op je iPad of Android tablet wilt zetten. Ook kun je sinds april 2018 in de hele EU onbeperkt tv kijken via Ziggo of KPN.

Plus handige gratis vakantie-apps voor je smartphone en tablet en instructies hoe je mobiel internet uitschakelt op je telefoon om dure telefoonrekeningen te voorkomen als je buiten de EU op vakantie gaat. Binnen de EU zijn de roamingkosten afgeschaft sinds juni 2017 en kun je vanuit je bundel internetten (en moet je roaming juist aanzetten)!

1. Veilig internetten op open wifi netwerken of hotspots

Op vakantie maak je vaak gebruik van gratis open wifi-netwerken in je hotel of op de camping. Ook zijn gratis hotspots heel verleidelijk. Heel handig, maar deze netwerken zijn meestal niet, of niet goed, beveiligd waardoor bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord voor de mail zo te onderscheppen zijn. Of je andere wachtwoorden en codes voor websites (of apps op je telefoon) die over een onbeveiligde verbinding gestuurd worden.

Met gratis VPN software en apps kun je ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze handige programma's en apps maken een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen.

De gratis varianten van de VPN software hebben vaak wel enige beperkingen, zoals reclame in de interface, een tijdslimiet of snelheidsbeperking, maar verder functioneren ze prima. Er zijn VPN apps voor laptops en tablets en smartphones. ProtonVPN is onze aanrader wat betreft gratis VPN. ProtonVPN heeft geen reclame of data-limiet en is een Zwitsers bedrijf dat strenge privacy-wetten naleeft!

Download gratis VPN software en apps

2. Vind je gestolen laptop, tablet of smartphone terug

Laptop verloren, vergeten of gestolen? Met Prey kun je terugvinden waar je apparaat gebleven is. Achterhaal de locatie van je notebook met dit handige programmaatje.

Op iPhones en iPads zit deze anti-diefstal functionaliteit al ingebouwd. Je kunt deze activeren door onder Instellingen | Je naam (helemaal bovenaan de Instellingen) | iCloud - Zoek mijn iPhone/iPad (scroll naar beneden) op Aan te zetten.

Als je toestel weg is kun je dan inloggen bij iCloud.com en je iPhone, iPad of MacBook opsporen.

Op Android smartphones of tablets kun je Google Apparaatbeheer gebruiken. Lees hier hoe je apparaatbeheer kunt instellen op je Android-apparaat. Daarna kun je via de website Google Apparaatbeheer de locatie van je toestel bepalen. Ook kun je de anti-dieftal app Prey gebruiken.

3. Heel veel vakantiefoto's versturen

Heb je heel veel foto's gemaakt op vakantie en wil je iedereen deelgenoot maken van je avonturen dan is verzenden per mail meestal geen optie en is al je foto's appen ook een klus. Met gratis webdiensten als WeTransfer, het nieuwe Firefox Send en Dropbox kun je echter heel makkelijk honderden vakantiefoto's delen met je familie en vrienden. Ook met Google Foto's kun je via de website snel meerdere foto's delen door afbeeldingen te selecteren en te kiezen voor Delen (rechtsboven het deel-symbool).

Wil je toch liever vakantiefoto's direct appen naar je vrienden en familie? Gebruik dan Verzendlijsten in WhatsApp om snel en makkelijk foto's naar meerdere personen te sturen (een groep aanmaken is niet nodig) of stuur ze eenvoudig naar meerdere contacten door deze aan te vinken.

Gebruik WeTransfer, Firefox Send of Dropbox of Google Foto's

4. Filmpjes op je iPad of Android tablet zetten

Als je op vakantie gaat is het fijn om filmpjes of dvd's op je tablet te kunnen bekijken - zeker als je onderweg niet overal internet hebt. Voor jezelf of voor de kinderen. Je moet dan de dvd's eerst rippen en omzetten voor je iPad of Android tablet. Ook veel filmpjes moet je eerst converteren, zodat je ze kunt afspelen op je tablet. Handbrake is een van onze favorieten om filmpjes om te zetten, maar er zijn meer gratis programmaatjes voor video conversie:

Download gratis software om video's of dvd's omzetten om af te spelen op je iPad of Android tablet

Met VLC kun je heel makkelijk video's en filmpjes op je iPad of iPhone zetten

Ook met iTunes kun je filmpjes op je iPad zetten. Of gebruik iCloud, Google Drive, OneDrive of Dropbox om video's over te zetten en weer te downloaden.

5. Videobellen met het thuisfront

Niks leukers dan af en toe even de gezichten te zien en stemmen te horen van de familie en vrienden die thuis zijn gebleven. Videobellen kan altijd als je wifi hebt (en is met mobiel internet in de EU ook niet zo duur meer). Bedenk wel dat degene met wie je wilt bellen over dezelfde software of app moet beschikken als die jij gebruikt. Lees hier hoe je kunt videobellen met anderen.

Je kunt videobellen met:
Skype - Microsofts bekende applicatie werkt op elk platform (Windows, Mac, Linux, Android, iOS/pc, laptop, tablet en smartphone)
WhatsApp - met WhatsApp kun je sinds eind 2016 ook videobellen! (Android, iOS/telefoon)
FaceTime - Apples videobel app staat op elke iPhone, iPad en Mac (iOS, macOS/iPhone, iPad en Mac)
Signal - ook met de privacy chat-app Signal kun je videobellen
Duo - Googles nieuwe videobel app is te downloaden voor telefoons (Android, iOS/telefoon)

6. TV kijken in de EU en daarbuiten

Binnen de EU kun je sinds 2018 gewoon Nederlandse tv kijken via NPO Start. Geo blokkades zijn er daar niet meer. Ook ZiggoGO en KPN Interactieve TV bieden binnen de EU complete uitzendingen aan zonder restricties. Je kunt dus in de EU gewoon tv kijken zoals thuis met deze apps.

Buiten de EU kun je met VPN's (zie boven) zogeheten geo-blokkades omzeilen, waardoor je in het buitenland toch Nederlandse TV kunt kijken. Zet de VPN aan, kies als locatie Nederland en deze blokkeringen zijn soms (niet altijd) op te heffen.

7. Gratis vakantie-apps voor smartphone en tablet

Wij zetten een aantal zeer praktische gratis apps voor je telefoon en tablet voor op vakantie voor je op een rij.

Navigatie
En voor het rijden naar je vakantiebestemming zijn Apple Kaarten (op elke iPhone en iPad), Google Maps (op Android telefoons), HERE Maps, OsmAnd of OpenStreetMap natuurlijk onmisbaar. Met HERE Maps en OsmAnd kun je je kaarten van tevoren (met wifi) downloaden, wat veel mobiel dataverbruik scheelt. Ook Google Maps heeft deze offline kaarten functie.

Gezondheid
GGD reist mee - Ga je naar verre landen dan kun je met de GGD app kijken welke vaccinaties je nodig hebt en direct een afspraak maken. Verder meer tips voor de medische voorbereiding van je vakantie.
EHBO - Bij kleine ongelukjes, verwondingen of ziekten onderweg krijg je snel tips wat je kunt doen met de EHBO app.
Thuisarts.nl - Wil je betrouwbare informatie over ziekten en kwaaltjes en niet horror-verhalen van internet? Bezoek de Thuisarts.nl website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
 
Kids

Willen je kinderen spelletjes doen of filmpjes kijken? Hier enkele gratis apps voor kids
 
Weerbericht
Het weer op je vakantiebestemming volgen, of juist - als je naar verre oorden bent gereisd - kijken wat voor weer het in Nederland is?
 
Download weer-apps

 
Sport: wielrennen (Tour de France)
Lees hier hoe je onderweg de Tour kunt volgen. Bij eventuele problemen om uitzendingen in het buitenland te bekijken kun je een VPN gebruiken (zie hierboven) en daar als locatie Nederland gebruiken (zo omzeil je eventuele geo-blokkades).

8. Roaming aanzetten binnen de EU

Binnen de EU zijn sinds juni 2017 de roaming-tarieven afgeschaft, waardoor je gewoon kunt internetten vanuit je bundel (soms wel tot een bepaald maximum). Lees hier en hier uitgebreide uitleg over het einde van roaming in de EU en de gevolgen daarvan. De tijd dat internetten in de EU heel duur was is dus voorbij en als je een beetje ruime bundel hebt kun je gewoon roaming aanzetten op je smartphone om gebruik te kunnen maken van mobiel internet in het buitenland (zie uitleg hieronder over roaming op verschillende toestellen - als je de schakelaar juist aanzet bij roaming kun je mobiel internetten in het buitenland).

9. Mobiele data of roaming uitzetten buiten de EU

Als je buiten de EU op vakantie gaat: vergeet dan niet om het mobiele internet van je telefoon - of roaming - uit te zetten! Buiten de EU internetten via de data-verbinding (3G/4G) van je smartphone is nog altijd heel erg duur in 2017! Let op: veel apps verbruiken data op de achtergrond, dus ook al gebruik je zelf geen apps toch wordt er data verstookt!

Uitleg: als je Mobiele gegevens uitzet schakel je mobiel internet geheel uit (ook als je nog in Nederland bent). Als je alleen Roaming uitschakelt (en mobiel internet aan laat staan) dan zorg je ervoor dat je buiten Nederland niet kunt mobiel internetten, maar in Nederland wel. Roaming betekent 'rondzwerven' en is 'een algemene term in de draadloze telecommunicatie waarbij een bepaalde dienst wordt voortgezet hoewel de gebruiker zich niet in het netwerk bevindt waarin deze geregistreerd staat', aldus Wikipedia. In dit geval: als je roaming aanzet op je smartphone kun je internetten in het buitenland.

Op Android-telefoons kun je in de Instellingen de Mobiele gegevens of Roaming uitzetten. Ook via het snelmenu op de meeste Android-telefoons kan dit: veeg met twee vingers van de bovenkant van het scherm naar beneden en schakel Mobiele gegevens uit. Hieronder instructies voor enkele merken en modellen om mobiele gegevens uit te schakelen.

Samsung Galaxy S10/S9/S8/S7/S6: Instellingen | Gegevensverbruik - Mobiele gegevens of Instellingen | Verbindingen | Mobiele netwerken - Roaming uitschakelen
Samsung Galaxy S5/S4: Instellingen | Meer netwerken | Mobiele netwerken - Mobiele gegevens of Roaming uitschakelen
Samsung Galaxy S3: Instellingen | Meer instellingen | Mobiele netwerken - Pakketgegevens of Roaming uitschakelen
HTC One: Instellingen - Mobiele gegevens of Roaming uitschakelen
Sony Xperia: Instellingen | Meer... | Mobiele netwerken - Mobiel dataverkeer of Roaming uitschakelen
Huawei: Instellingen | Mobiele netwerken - Gegevenstoegang aan uitzetten of Instellingen | Meer... | Mobiele netwerken - Gegevenstoegang aan of Roaming uitzetten
LG: Instellingen | Tethering & Netwerken | Mobiele netwerken - Datatoegang aan uitzetten of Opties | Meer... | Mobiele netwerken - Datatoegang of Roaming uitzetten

iPhone: ga naar Instellingen | Mobiel netwerk en schakel je Mobiele data of onder Opties mobiele data de Dataroaming uit

Windows Phone: Instellingen | Mobiel netwerk - Dataverbinding of Roaming op uitgeschakeld zetten

Als je weer terug in Nederland bent kun je mobiel internet weer aanzetten. Als je alleen roaming uitzet kun je dat in Nederland vervolgens uitlaten. Als je binnen de EU wilt internetten moet je roaming dus juist aan laten staan of aanzetten.

Nog een vakantietip:
Zo kun je op vakantie wel mail versturen met je mailprogramma op je laptop, tablet of smartphone via Ziggo

Deel dit artikel: 

Reacties

Als navigatie wil ik Magic Earth ook nog als tip meegegeven.
Deze navi is gratis en heeft wereldwijd kaarten.
Ook kun je hier de optie nog aanzetten dat je file info e.d. te zien/horen krijgt. Dit is dan de enige data die je verbruikt.
https://play.google.com/s...

Ik gebruik nu OSMAND maar ik heb nu ook Magic Earth bekeken, maar kan ik daar ook een handleiding voor zoeken. Op de site van Magic Earth staat er zeer weinig over

Mooi verhaal met mooie uitleg redactie!

Ik wil alleen wel een kanttekening zetten bij gratis VPN.
Persoonlijk vind ik dit een beetje tricky. Als het gratis is, ben jij het product en dat lijkt me niet helemaal gewenst bij een VPN product. Wat gebeurd er met je gegevens, Hoe betrouwbaar is de gratis VPN?
Persoonlijk zou ik dan zeggen, betaal een paar euro per maand en schaf een vpn pakket aan.
VPN EXPRESS, NORD VPN etc. Bij de laatste kun je ook nog een drie jaar ab. nemen en dat kost je dan ik geloof nog maar net € 3.00 per maand.
Je hebt dan ook geen beperkingen meer in snelheid of data. Ook kun je er meer van op uit gaan dat er beter met de gegevens omgegaan wordt. Je hebt nooit garantie natuurlijk, maar de kans is wel veel groter.

Onze gratis aanrader ProtonVPN lijkt ons wel transparant en betrouwbaar, lees maar:
https://www.gratissoftwar...

Redactie: bedankt voor de leerzame tips!

Voor goede en duidelijke uitleg over Windows kan je altijd terecht bij schoonepc.nl Dit is ook een aanrader

Aangenaam verrast door de redactie met deze pagina.
Misschien voor de een of ander allemaal bekende zaken maar er zijn ook mensen die hier toch iets uit kunnen halen en gebruiken. Een leuke en handige actie.
Mijn complimenten en ik wens de redactie nog een fijne vakantie.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
d_itsland