Hoe kan ik TV en Netflix kijken via Firefox for ubuntu canonical-1.0?

Linux
Ubuntu 20.04.1
GJS
08 augustus 2020 - 11:08

Gisteren Ubuntu 20.04.1 geïnstalleerd, kan via firefox nu geen livestream op npo,npostart plus netflix en ziggogo.tv bekijken bij npo krijg ik de melding dat ik geen geschikte browser heb, bij ziggo kan de video niet afspelen en bij netflix krijg ik ook een foutmelding. De drm staat aan, zoals npo het ook aangeeft.Youtube doet het wel

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

GJS

Probleem opgelost, chrome voor ubuntu20.04 gedownload, je moet wel het bestand eerst opslaan en dan pas starten voor instalatie. Via chrome zijn dan npo ziggogo en netflix gewoon te bekijken.

Gill Bates

Mooi om te lezen dat het probleem opgelost is. Waarschijnlijk werkt het via Firefox niet omdat je daarvoor nog codecs moet installeren. Het pakket ubuntu-restricted-extras bevat ook veel codecs.

GJS

Hartelijk dank voor het meedenken, ik heb op internet inderdaad de codecs gevonden voor ubuntu 20.04. Echter deze bevat flashplayer, en die wordt niet meer gebruikt door npo ziggo en meer, deze zijn over op htlm5. Ik ga in de toekomst wel weer eens kijken of ubuntu die codecs hebben aangepast. Nogmaals dank voor u reactie.

redactieafbeelding van redactie

@GJS
Je kunt alles in Ubuntu via het Software Centrum installeren (staat in de zijbalk). Zoek dus altijd eerst via het Software Centrum (en niet via internet) want dan krijg je ook automatische updates voor deze pakketten. Linux werkt wat dat betreft anders dan Windows, je hoeft niet te zoeken op internet.

De betreffende codecs kun je trouwens gelijk tijdens het installeren van Ubuntu mee-installeren als je een vinkje zet bij de codecs (wordt gevraagd). Voor een volgende keer installeren van Ubuntu wel zo handig :-)

GJS

Google chrome is niet via ubuntu software te downloaden, Chrome van chromium dus de basis ook voor google is wel te downloaden maar daarbij kan je ook niet tv streamen.

redactieafbeelding van redactie

Ik vermoed eigenlijk dat het niet om codecs ging maar om het aanzetten van DRM (digital rights management) in Firefox voor Ziggo en Netflix.

Je krijgt een gele balk met een melding te zien voor DRM en als je dan op Enable DRM klikt (Inschakelen) dan installeert Firefox de Widevine plugin (even geduld dus) en zou alles moeten werken.

GJS

Bedankt redacti, goeie tip wat software zoeken betreft, wat drm betreft deze stond altijd al aan, om uit te proberen had ik deze uitgezet en inderdaad kwam de gele balk om een weer aan te zetten. De codecs voor firefox bevat oa flashplayer, maar daar heb je niks meer aan daar men over is op html5 (npo, ziggo en nog meer)

GJS

Kan nu ook via firefox (ubuntu) normaal TV en Netfix en zo bekijken. Ging naar de video app en kon daar geen eigen video afspelen. De melding naar software zoeken kwam, er waren drie opties te installeren de bovenste genomen en zie daar alles werkt nu ook via firefox.

redactieafbeelding van redactie

Mooi dat het opgelost is!

Dat zijn codecs die je dan downloadt die benodigd zijn voor het afspelen van video's - ook in web browsers. In Chrome worden die meegebakken in Firefox voor Ubuntu niet. (Dit is het pakket Ubuntu-restricted-extras dat je tijdens de installatie van Ubuntu ook kunt aanvinken).

Dit komt doordat Ubuntu in eerste instantie alleen open source - vrije - software (zonder restricties en niet gesloten) aanbiedt. Voor de gebruikersvriendelijkheid bieden ze tijdens de installatie van Ubuntu wel aan om extra gesloten codecs en plugins te installeren. Dit moet je echter nog wel zelf aanvinken.

Linux Mint installeert deze gesloten extra's wel standaard mee. Bij Ubuntu moet je soms nog wat extra's installeren.

GJS

Dit zal bij de instalatie van ubuntu door mij als "niet veilig" zijn ervaren en dus niet aangevinkt. Maar ik heb nog nooit zoveel kennis over ubuntu in een week kunnen opdoen als in jaren bij windows. Windows heeft voor totaal afgedaan. Redactie bedankt voor u opmerkingen,

Reageren