Hoe kan ik een onscherpe foto scherper of zelfs scherp maken?

WindowsLinux
Windows/Linux via Wine
Postbus

Is er bijvoorbeeld in de fotobewerker Photofiltre een mogelijkheid om onscherpe foto's toch beduidend scherper of zelfs scherp te krijgen?

Antwoord: 

Photofiltre is o.a. via GSS te downloaden, waarbij je kunt kiezen voor de portable versie (geen installatie nodig), terwijl het Nederlandse taalpakket alles wel gemakkelijker maakt: https://www.gratissoftwar...

De menukeuze Gereedschappen / Voorkeuren geeft de mogelijkheid om Photofiltre te configureren. Om kwaliteitsverlies te voorkomen: zet JPEG-compressie op 100 (zie de schermafdruk) en klik op "Ok".

Start Photofiltre en dan de scherper/scherp te maken foto laden. Kies daarna in het menu: Filter / Verscherpen / Versterken.

Experimenteer eens met de diverse instelmogelijkheden. In de schermafdruk staat een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Vink eventueel nog "Meteen bekijken" aan, want dan zie je meteen het effect van wijzigingen.

De ervaring leert, dat onscherpe foto's geregeld goed scherp te krijgen zijn.

Als het resultaat optimaal is, klik dan op "Ok".

- Via de menukeuze "Bestand/Opslaan" kan de onscherpe foto worden overschreven met de scherpe(re) foto.

- Via de menukeuze "Bestand/Opslaan als" kan er een nieuw bestand worden aangemaakt, zodat de oude, onscherpe foto blijft bestaan voor eventuele latere, nieuwe bewerking.

Tip

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duit_land