Oplossing voor het ventilator probleem met mijn laptop/Windows 10/11

Vragensteller: 
Robin
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
windows 11
Toelichting op vraag: 

Het komt zo nu en dan voor dat terwijl de klep van mijn Laptop dicht is de ventilator ineens gaat blazen. Als ik dan de klep open dan heb ik een zwart scherm en moet ik afsluiten en weer opstarten.
Is er iemand bekend met dit probleem en is er dan een definitieve oplossing? Ik weet niet waar het aan ligt, of het nou mijn Laptop zelf is of Windows of AMD, of misschien wel een programma die mijn Laptop uit de slaapstand haalt.

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

afbeelding van Postbus

Als de processor te warm is, klep open of klep dicht, gaat de ventilator draaien om te koelen, dus dat is normaal. Het is verstandig om de klep pas te sluiten, als de computer/processor volledig is afgekoeld, ook, omdat je anders condensatie in de computer kunt krijgen en dan start de computer lastig op.

Gisteren had ik het weer, even gesurft vervolgens deksel dicht en apparaat in slaapstand. Een paar uur later dacht ik wat hoor ik? De ventilatie was aan het blazen. Ik de klep geopend, toetsenbord scherm voelde heel warm en ik had een zwart scherm. Moest de laptop uitschakelen en weer aan om het euvel te verhelpen, daarna via de lucht laten afkoelen.Gezocht via Google etc naar een oplossing maar ik vind het probleen nergens dus ook geen oplossing.IK sluit nu na gebruik af.

Beste robin als ik het goed begrijp gebruikt u de windows slaapstand, is het misschien een idee om de slaapstand in het windows menu uit te zetten, of helemaal via windows powershell met het commando: powercfg -h off als administrator, scheelt ook noch wat geheugen op de pc, en dan in vervolg de pc gewoon handmatig uit te zetten,100% kans dat hij dan wel goed afkoelt, zo niet dan is er wat aan de hand met u pc.

@pop, momenteel gebruik ik de slaapstand met open klep alk ik even van de pc weg ben.Maar als ik de pc niet gebruik sluit ik hem af, dan heb ik nergens last van. Ook niet tijdens het gebruik, cpu stresstest gedaan, werkt prima. Ik vind het alleen vervelend dat ik de slaapstand niet meer kan gebruiken met gesloten klep.

Moderne notebooks hebben voor de koeling ook een gelpak ingebouwd om de koeling te reguleren, deze heeft niet het eeuwige leven maar kan simpel vervangen worden, vraag is dus heeft u laptop een gelpak voor reguleren koeling, zo ja hoe oud is het notebook?

Neen, mijn notebook heeft geen gelpak en hij is in mei twee jaar oud.

De slaapstand is niet ideaal om je laptop voor een langere tijd uit te zetten. Meer bedoeld om kortdurend te gebruiken. Reden is dat in slaapstand je laptop stroom blijft verbruiken met kans dat op een gegeven moment je accu is leeggestrokken.
Bovendien zijn er (externe of interne) apparaten zoals muis of toetsenbord) die je laptop uit de slaapstand kunnen halen. En dat kan vlug zijn: een kleine trilling omdat je tegen de tafel stoot waar de laptop op staat is al genoeg. En ik vermoed dat dat bij jou dus is gebeurd.
Je kan in apparaatbeheer (Windowstoets+X of in het configutatiescherm) bijvoorbeeld op muis klikken en Energiebeheer kiezen. Als dan de optie "Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen" staat aangevinkt, dan dit uitvinken. Zo kan je alle apparaten nalopen.
Maar als ik jou was zou ik de laptop voor langere tijd uitzetten door geheel uit te schakelen of de Sluimerstand te kiezen.

Edit: tijdens het typen van dit antwoord is jouw reactie op het antwoord van pop geplaatst. Je zet hem dus al volkomen uit als je de laptop voor langere tijd niet gebruikt.

@Ed W Loop ik dan in de sluimerstand niet hetzelfde risico? Wat is het verschil met de slaapstand?

In de sluimerstand worden gegevens op de harde schijf opgeslagen en kan de laptop stroomloos worden gemaakt. Bij de slaapstand worden gegevens in het werkgeheugen (dus in de geheugenchips) opgeslagen en blijft de laptop stroom gebruiken.Minimaal, want scherm en andere stroomgebruikende onderdelen worden wel tijdelijk uitgeschakeld.
De sluimerstand is dus een diepere vorm van rust (= energiebesparing) dan de slaapstand en je loopt niet het risico dat de laptop uit zichzelf weer opstart.
Waarom Microsoft deze benamingen zo heeft gekozen is me een raadsel.
De sluimerstand moet je in Windows 10 en 11 trouwens wel eerst aanzetten in het Energiebeheer --> het gedrag van de aan/uitknoppen wijzigen --> Instellingen die  momenteel niet beschikbaar zijn.

Je kan overigens ook apart instellen wat er moet gebeuren bij het sluiten van het deksel van je laptop: helemaal uitschakelen, sluimerstand of slaapstand.
En nogmaals adviseer ik om alles wat de laptop uit slaapstand kan halen uit te vinken. Ook het toetsenbord! Uit slaapstand halen doe je dan met de aan/uit knop.
Als je dit hebt gedaan, moet je niet gek opkijken als bij een Windows update alles weer aangevinkt staat en je het opnieuw moet uitvinken.

@Ed W. Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik heb nog een vraag want ik kan nergens vinden waar ik alles kan uitvinken wat de laptop uit de slaapstand kan halen. Als ik bij apparaatbeheer iets aanklik en dan bij eigenschappen kijk dan krijg ik nogmaals het apparaat te zien, meer niet.Ik heb Windows 11. Waar moet ik dan zijn?

Je bent al een eind op weg!
Als je bijvoorbeeld je muis of mousepad wilt uitschakelen dan in Apparaatbeheer links dubbelklikken op "Muizen en andere aanwijsapparaten". Je ziet nu twee keer HID-muis staan. Links dubbelklikken op 1 daarvan. Je komt nu in "Eigenschappen van HID-muis".
Je ziet vijf tabbladen: "Algemeen-Stuurprogramma-Details-Gebeurtenissen-Energiebeheer".
Klik op Energiebeheer en vink "Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen" uit.

Doe hetzelfde met de tweede HID-muis aanduiding. En doe hetzelfde bij toetsenbord en netwerkkaart. Want muis, toetsenbord en netwerkkaart zijn vaak de grootste boosdoeners bij het uit de slaapstand halen van een computer.

Bedankt voor de uitleg, ik heb het gevonden maar ben er nog niet aan toe gekomen. Dat is ook niet zo erg want ik sluit de PC toch altijd af nu. Ik vind het risico te groot, de laatste keer hadden de ventilatoren het zo druk dat de Laptop echt flink warm was geworden met de klep gesloten. Dus wat mij betreft is het probleem opgelost.

Reageer