Zevende bèta Firefox 4 twee maanden te laat maar wel veel sneller

De zevende proefversie van Firefox 4 leek een struikelblok te worden, maar is nu - twee maanden te laat - dan toch uitgebracht door Mozilla. De browser is vooral veel sneller geworden door de toevoeging van een nieuwe JavaScript engine en hardware-versnelling. Firefox 4b7 kan zich dan ook weer meten met Google Chrome en Opera.

De zevende bèta van Firefox 4 was een cruciale. In deze testversie wilde Mozilla alle nieuwe eigenschappen van de volgende uitgave van zijn browser compleet hebben. Door de nodige problemen is Firefox 4b7 pas nu verschenen, terwijl deze eigenlijk gepland stond voor half september.

Met name de nieuwe JavaScript engine JägerMonkey (die naast de al aanwezige JavaScript engine TraceMonkey moet draaien) leverde de nodige vertragingen in het release schema op. Maar het resultaat mag er wezen volgens Mozilla: Firefox 4b7 is vele malen sneller dan de huidige Firefox 3.6 en kan zich weer meten met de als snel bekend staande concurrenten Opera en Google Chrome.

Een andere nieuwe functie die bijdraagt aan de snelheid van Firefox 4b7 is de hardware-versnelling waar Mozilla's browser van gebruik maakt bij bepaalde grafische kaarten (met GPU) met bepaalde drivers (Direct3D, Direct2D, OpenGL, Quartz, XRender) onder met name Windows Vista en 7, maar ook Windows XP en Mac OS X. Om te kijken of Firefox 4 bij u gebruik kan maken van hardware-versnelling kunt u about:support in de adresbalk typen, Enter klikken en kijken of onderaan de pagina onder Graphics iets staat over GPU Accelerated Windows.

Verder zijn ook verbeteringen doorgevoerd aan de slimme adresbalk. Zo wordt de url van een link waar u met de muis overheen beweegt nu getoond in de adresbalk (en niet meer in de statusbalk). Ook schijnt de Panorama-functie (knop rechtsboven) voor het groeperen van tabbladen aangepast te zijn, maar wat ons betreft blijft het een onhandige, verwarrende feature die weinig toevoegt aan Firefox.

Na Firefox 4b7 (die compleet is wat betreft nieuwe functionaliteit, er wordt niks meer toegevoegd) komen nog enkele bèta's en release candidates die de laatste fouten en problemen uit Mozilla's nieuwe browser moeten halen voordat de definitieve versie gelanceerd kan worden in het begin van 2011.

Download Firefox 4b7 (voor gevorderden)

Lees meer over de totstandkoming van Firefox 4

Bron: Mozilla Blog

Deel dit artikel: 

Reacties

Firefox 4b7 werkt sneller dan de 3.6.

Het enige vreemde is dat na het intoetsen van een URL je deze niet meer kunt openen met de "Enter" knop. Om de één of andere wazige oorzaak werkt deze knop nu bij alles, behalve bij het willen openen van een URL, dit moet nu gedaan worden door met de muis rechts in de adresbalk naast de bloem te klikken.

:s

Echt een stuk sneller. Heerlijk.

administratie: denk dat je gelijk hebt betreffende zdnet.

http://www.zdnet.be/downl...

Ik heb het geprobeerd maar vind de bediening niet prettig. Dus weer weg er mee. Firefox is gewoon ook snel genoeg en werkt veel fijner.

Hoezo veel sneller dan 3.6.12? Mijn eerste indruk is dat FF3.6 veel sneller is. Om die reden heb ik Chrome ook maar weer snel verwijderd: de 'koude' start van FF3.6 duurt weliswaar iets langer maar het openen van diverse websites gaat waarneembaar sneller. Van de functie die zou bijdragen aan de versnelling merkte ik niet veel; overigens was die functie op mijn laptop wel geactiveerd.

Zal ook tijd worden dat de browser sneller wordt!Gebruik al twee jaar diverse browsers tegelijk maar Opera is nog steeds razendsnel.En niet te vergeten Crome.Straks wordt met veel bla bla de snelle Firefox geïntroduceerd.En even daarna komt de nieuwe Opera .(of misschien wel als eerste )En weer loopt Firefox achter de feiten aan.t

Heel raar, op mijn laptop is Opera bijna traag te noemen. En dat was ook zo met Firefox maar nu is dat echt anders... Ik ben heel benieuwd naar de definitieve versie van laatstgenoemde browser.

ben er eigenlijk niet zo gerust op, http://www.zdnet.be/reviews/122126/mozilla-firefox-4-beta-6/ wat moeten we ervan aan

Het verhaal op ZDNet gaat (vreemd genoeg) over de oude beta nummer 6. In beta nummer 7 is juist de snelheidswinst geboekt, vanwege de nieuwe javascript-engine en uitgebreidere hardwareversnelling. Stom van ZDNet dat ze net vandaag een - blijkbaar oud - artikel van PC Magazine (de bron van het stuk) overnemen.
Maar goed de snelheidstests die diverse instanties doen zullen wel alle laatste versies (waaronder Firefox 4b7) op de pijnbank leggen.

Hier een bespreking van zo'n snelheidstest:
http://webwereld.nl/nieuws/67793/firefox-weer-terug-aan-snelheidstop.html#utm_source=front_sub3&utm_medium=website&utm_campaign=ww
Opera 11 alfa is nummer een, Firefox 4b7 is twee. vóór Chrome allebei.

Oeps, ik maar denken dat Google Chrome de allersnelste browser is, maar toen was Firefox 4b7 er... Ik sta er echt van te kijken omdat deze proefversie zelfs G. Chr. qua snelheid overtreft. ik denk dat ik deze proefversie maar als standaardbrowser ga gebruiken ;-).

Reageer