Secondary menu

Deze pagina is al een aantal jaren oud. Bekijk voor actuele informatie de voorpagina, boordevol met downloads, tips en nieuws.

Windows 7 is verschenen: een vergelijking met Windows XP en Vista

Het zal u niet ontgaan zijn: Windows 7 is vandaag officieel verschenen. Wat maakt Windows 7 nou beter dan XP en Vista? Microsoft heeft een vergelijkingstabel gemaakt waar Windows 7 natuurlijk heel positief uitspringt. Maar daar valt wel iets op af te dingen.

Een kleine drie jaar na Vista ligt Windows 7 nu in de winkel. Bedoeld om het trage, rampzalige Vista snel te doen vergeten. Zal dat lukken? De gratis proefversies van Windows 7 werden tot nu toe over het algemeen vrij enthousiast ontvangen. Sneller, stabieler en makkelijker dan Vista. Mooier en (natuurlijk) wat nieuwere snufjes dan het acht jaar oude XP. Maar is Windows 7 een upgrade waard?

Microsoft heeft zelf een vergelijkingstabel gemaakt waarin de verschillen tussen XP, Vista en Windows 7 uit de doeken worden gedaan. En vanzelfsprekend springt Windows 7 er heel goed uit. Toch valt er wel het een en ander af te dingen op alle 'nieuwe' functies in Windows 7 die XP en Vista niet hebben. 

De meeste nieuwe eigenschappen in Windows 7 betreffen zaken die in Vista en XP ook kunnen, maar waar soms extra software voor nodig is, of wat extra aanpassingen. Of het zijn handelingen die in Windows 7 wat makkelijker gaan dan in Windows XP.

Zo kunt u in XP ook heus wel bestanden en printers delen op een thuisnetwerk - alleen gaat het in Windows 7 wat eenvoudiger met HomeGroup. En bestanden direct zoeken gaat ook prima in Windows XP (dat geen 'Windows Search' heeft) als je Google Desktop downloadt. Maar ja, dat is van de concurrent...

De taakbalk en de jump lists zijn nieuw, maar echt nodig? Aero ziet er gelikter uit, maar is niet essentieel. Het energiebeheer is verbeterd, het apparaatbeheer vergemakkelijkt, DirectX vernieuwd - allemaal kleine, graduele verbeteringen, maar zeker geen revolutionaire vernieuwingen.

Een van de weinige dingen die echt nieuw zijn, is Windows Touch waarmee Windows 7 ook geschikt is voor aanraakschermen. Maar op een pc thuis komt dat ook niet zo van pas.

Conclusie? Windows 7 is mooier, makkelijker en uitgebreider dan XP en sneller en stabieler dan Vista. Maar is het direct noodzakelijk om uw oude pc te upgraden? Nee, als u nog uit de voeten kunt met uw computer met XP of Vista dan is Windows 7 nergens voor nodig. Wacht dan tot u een nieuwe pc moet aanschaffen. Wel dient gezegd te worden dat Windows 7 een stuk geslaagder is dan Vista, de mislukte voorganger. Wellicht dat Windows 7 in 2017 ook nog op veel pc's draait, zoals XP nu nog het meestgebruikte besturingssysteem is.

Wij hebben ook een vraag aan u: bekijk de vergelijkingstabel van Microsoft en vertel ons in de reacties hieronder hoe u met uw oude XP-bak nog alle taken voor elkaar krijgt die volgens Microsoft alleen met Windows 7 uit te voeren zijn.

Lees alles over Windows 7 in onze special

Reacties

ik moet zeggen, ik heb al

ik moet zeggen, ik heb al een tijdje de rc verzie van windows 7 (64bits) en het bevalt me echt goed!

Ik moet wel zeggen dat ik moeite had drivers te vinden voor mijn netwerkkaart, maar dit kwam niet omdat het windows 7 is maar omdat ik 64 bits heb geinstalleerd. Werkt super en snel! Ik zou haast durven zeggen dat het zelfs sneller is dan windows xp 32bits. Bij mij in ieder geval met opstarten.

ik denk dat windows 7 net als xp een lange adem gaat krijgen

windows 7 ziet er mooi uit

windows 7 ziet er mooi uit kan niet wachten totdat ik de home premium ga kopen eindelijk af van vista:D

Iedereen zit constant te

Iedereen zit constant te zeuren over Vista, maar ik ben een tevreden gebruiker hiervan!
Als ik lees dat windows 7 een vooruitgang, zij het minimaal, is met vista blijf ik nog lekker even op Vista hangen!

Helemaal mee eens! En ik heb

Helemaal mee eens! En ik heb toch maar 1 Gb geheugen. Met het SP2 werkt Vista Ultimate bij mij gewoon goed. Ik heb dan ook geen behoefte aan de vernieuwingen (nou ja, wat heet nieuw?) van WIndows 7.

Toen ik SP2 van Vista

Toen ik SP2 van Vista installeerde, deden verschillende functies als Windows sidebar en Internet Explorer het niet meer.

Als ik dat geweten had, was

Als ik dat geweten had, was ik bij vista gebleven en had ik XP niet weer geïnstalleerd. Ben nu tevreden gebruiker van Ubuntu/Win7. Bij mij thuis geen bugs en gedoe meer. Windows 7 is zeker stukken beter dan Vista, het vereist namelijk MINDER geheugen en loopt veel soepeler. Het enige irritante is dat verrekte mappen-beveiligingssysteem. Je kan totaal geen 3e software gebruiken om mappen op je C:\ schijf te wijzigen. Als ik rar bestandjes uit moet pakken moet ik dat met de hand doen. Vaak heb ik backup systeempjes die softwarematig allemaal backups draaien van mijn mappen in program files. Maar nee. Windows moet er weer mee rommelen dus moet ik alle bestandjes 1 voor 1 verplaatsen. ~_~

1gb dat is lachwekkend anno

1gb dat is lachwekkend anno 2009! dan zal het ook wel antieke (langzame) geheugen zijn.

ot: 7 is eindelijk de waardige opvolger van xp. en je krijgt er nog gratis virtuele windows xp bij! alles wat iemand wil met een pc is hierdoor zo goed als mogelijk.

nou er is wel degelijk

nou er is wel degelijk verandering in windows 7 .
vista draaide bij mij ook vlekkeloos maar dan moet je geen dreamscene uitvoeren .
dreamscene is je bureau blad omtoveren naar een film ( dan draaid op de achter grond je eigen gemaakte film zeg maar ).
als je dit uit voert krijg je automatisch een systeem crash dus niet doen .
het uitrekenen van het kopieeren van bestanden duurt eeuwen soms wil vista daar wel weken voor uitrekken en of uren.
dat vista soms het geheugen niet ziet ook weer zo iets .
in windows 7 ben ik nog geen probleem tegen gekomen het draaid echt uitstekend .
en windows 7 draaid ook uitstekend met maar 1 gig ram werkgeheugen dus de keus is aan gebruiker .
draai zelf windows 7 ultimate x64 .

Snap ik ook niet. Ik begrijp

Snap ik ook niet. Ik begrijp de (in de mond gelegde napraterij?) kritiek op Vista niet helemaal. Ja, klopt dat ie erg veel geheugen gebruikt, dat doet ie bewust om dat alvast te alloceren voor als dat nodig is. En dus niet pas als het nodig is, wat extra tijd kost op dat moment.

Verder, werkt het soepel, crasht niet, veel gezochte dingen zitten waar ik het verwacht, en sorry, maar de meeste mensen gebruiken een OS niet eens, alleen programma's die er op draaien, dus wat die nou te zeuren hebben???

Als W7 nou nog sneller zou zijn dan Vista, dan wil ik misschien wel.

Ik zie geen enkele

Ik zie geen enkele verbetering die ik zou willen toepassen in mijn thuis netwerk dat bestaat uit Windows XP laptops, XP desktop, OS-X laptop, Ubuntu home server, My Book file & media server en enkele gedeelde printers.

Sommige verbeteringen kun je idd prima via allerlei 3rd party oplossingen uitvoeren. Andere oplossingen zijn eerder eyecandy / nihiele verbeteringen in gebruikers ervaringen.

Windows 7 draait wel lekker vlot. Maar een goed getunede XP versie draait minstens net zo lekker, ook inclusief virusscanner (NOD32). Ik besteed mijn geld liever aan het vervangen van mijn stroom verslindende Ubuntu server voor de nieuwe Mac Mini OS/X Server - een wonderlijk mooi aanbod van Apple: vormgeving van de Mac Mini, 2x 500GB (RAID 0,1 mogelijk) en Snow Leopard Server met onbeperkt aantal clients voor maar 950 euro).

Ik vind jullie site altijd

Ik vind jullie site altijd zo ontzettend arrogant en vooringenomen t.a.v. Vista dat zo vreselijk en rampzalig zou zijn dat je zelfs na 30 jaar nog niet opgestart bent, laat staan een bestand hebt kunnen openen. En XP is natuurlijk helemaal toppie. Waar slaat dit nu nog op??? Sinds SP1 is Vista prima, minstens zo stabiel als XP/NT2000. Sterker nog, we zijn inmiddels alweer bij SP2 beland en 7 is gebaseerd op exact dezelfde core als Vista, alleen met een aantal minder beveiligingen zodat je minder vaak op de UAC hoeft te klikken wat overigens ook al lang gewend is. En dan zou 7 ineens wel helemaal te gek kunnen worden net als de hosanna XP dat trouwens in het begin ook bakken met kritiek kreeg vanwege de kleuter uiterlijk...?

Zeggen dat de core hetzelfde

Zeggen dat de core hetzelfde is is een zeer grove fout!!
Het is helemaal herschreven met al de verbeteringen in het hoofd.
En het is voor de programmeurs de tweede keer dat ze die core schrijven. Dus denk eens na waarom het beter is, en ga NIET enkel af op de uiterlijke veranderingen. Ongelukkig genoeg zeveren al de websites bakken teksten over die twee kleine verbeteringen. En de verbeteringen in het geheugenbeheer. Dat grafische taken nu multi-task zijn is een veel grotere verbetering dan die jumplist en alle andere uiterlijke tierelantijntjes bij elkaar!!!!
Ook is er backwards-compatibility met Vista. Will zeggen dat dingen die op vista werken, ook compatibel zijn voor win7.
En dit had vista niet.

niet zeuren Windows core is

niet zeuren

Windows core is nog steeds hetzelfde als bij NT

Niet zo klagen als er feiten

Niet zo klagen als er feiten op tafel gelegd worden, Vista met SP2 is nou eenmaal troep, installeer gewoon iets als ubuntu 9.10, ben je gelijk van dat Microsoft gezeur af.

Feiten? Daaronder versta ik

Feiten? Daaronder versta ik intersubjectief waarneembare vaste gegevens, iets anders dan de hier gepresenteerde, als feit verpakte mening 'Vista met SP2 is nou eenmaal troep'! En 'dat Microsoft gezeur' lees ik maar als 'gezeur over Microsoft'. Nee, ik heb geen aandelenpakket van Bill gekregen ...

Ik heb ook nooit een

Ik heb ook nooit een probleem met Vista gehad maar ken ook mensen die de upgrade functie maar uitgezet hebben omdat het systeem onstabiel werd als ze alle upgrades van Vista toelieten. Die mensen hebben nu snel geupgrade naar Windows 7.

Beste mensen,ik heb nu

Beste mensen,ik heb nu windows 7 er op,ja het is een stuk sneller als vista jammer maar waar.arrogant tegenover vista nee zeer zeker niet ik heb zelf 2jaar vista gehad het is toch een groot verschil.

Bij het oude blijven

Bij het oude blijven ??!!!

Heb je XP of Vista, en werkt deze PRIMA, hou het zo.

Koop je een nieuwe laptop of een desktop,
dan MOET je Windows 7 vanzelf gebruiken.

En dan pas kan je het VERSCHIL merken, maar NODIG is het nu niet om direkt naar de winkel te stappen voor Windows 7.

Gedwongen gebruiken, zul je

Gedwongen gebruiken, zul je bedoelen. Dat noemen ze nou vendor lock in. Een eeuw geleden werd zoiets ook wel gedwongen winkelnering genoemd. Het beste is dus om goede computerzaken op te zoeken (of op internet te kijken) die laptops en desktops verkopen zonder besturingssysteem. Dat scheelt je dus minimaal zo'n 120 euro per systeem en dat geld kun je beter besteden aan betere, of meer uitgebreide hardware. En dan installeer je thuis lekker Linux. Nog een paar nachtjes slapen en dan verschijnt OpenSuse 11.2 (12 november)

Ik heb maandag mijn HD

Ik heb maandag mijn HD volledig geformateerd en terug win vista premium met alle updates geinstalleerd. Dit heeft een kleine dag geduurd (zucht) maar het resultaat is er...1 min en 35 sec opstarttijd. Maw even snel als win7, maar toch ook problemen met o.a gmail.
Voor de rest wacht ik op de nieuwe linux mint gloria, daar heb ik de smaak van te pakken. Snel en efficient en vooral GRATIS.

Amaai, weer een dag verloren

Amaai, weer een dag verloren om Windows te herinstalleren, gewoon verloren moeite en dan nog traag opstarten bovenop. Niks meer voor mij. Geef mijn maar een snelle Mac daar ben je tenminste geen dag aan kwijt voor een herinstallatie en het blijft lekker snel draaien en wil nooit meer terug naar al dat Windows gedoe. Mijn opstarttijd van de iMac is 27 seconden op de kop af.

ik heb vandaag getracht w.7

ik heb vandaag getracht w.7 home premium upgrade 32 bits te installeren op mijn packhard desktop met windows vista.
na veel installeren (ong 1.30 uur) geeft hij aan "niet door te kunnen gaan met de installatie omdat een vereist stuurprogramma niet kan worden geinstalleerd "waarna de installatie wordt afgebroken.
Dit herhaalt zich ook na uitzetten van antivirus ed (van windows).
Is dit een bekend feit en is er een oplossing voorhande ?

Mijn computer kan ook service pack 2 niet geinstalleerd krijgen !

heb je sp2 er nog niet op

heb je sp2 er nog niet op dan.

ook sp 2 valt niet te

ook sp 2 valt niet te installeren, wel steeds de eerdere updates.

installeren van W7 gaat goed tot gedeeltelijk derde fase : "windows bestanden uitpakken ".

wat sp2 moet toch zonder

wat sp2 moet toch zonder probleemen te installern zijn.is er toch iets niet niet goed.

ik heb hetzelfde

ik heb hetzelfde probleem...

Ik krijg de software van mijn webcam niet aan het werken omdat servicepack 2 niet geinstalleerd is, wat blijkbaar standaard is bij windows 7: alleen service pack 1 is inbegrepen, terwijl service pack 2 nergens te vinden is om op windows 7 te installeren. Er zijn echter wel degelijk een aantal software programmas van toestellen die dit nodig hebben. Als iemand hiervoor een oplossing weet om aan het werken te krijgen hoor ik dat graag. Groeten,

Tom

Een misser van M$ is het

Een misser van M$ is het niet beschikbaar stellen van de XP-mode (Virtual Machine) in Windows 7 Home Premium.
Alle XP-programma's worden op slag waardeloos. En daar heb ik geen zin in.

In XP heb je deze mogelijkheid wel:
"Dit programma in deze comptabiliteitsmodus uitvoeren: Win 95, Win98, NT4, Win2000".

Daarom voor mij geen Windows7.
Het is ook niet meer dan een opgeleukte Vista.

Je kan bij Windows 7 ook

Je kan bij Windows 7 ook gewoon op 'in XP-compatibiliteitsmodus uitvoeren' klikken hoor.

Je kan een programma dat je niet vertrouwd zelfs 'in veilige modus' laten uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt is Administrator-bevoegdheid. Het laten uitvoeren van taken is allemaal heel mooi centraal geregeld bij 7.

Zit met Vista Home Premium

Zit met Vista Home Premium 32bit.
Ik kan een bepaald spel niet spelen en die compatibiliteitsmodus werkt niet.
De compatibiliteitsmodus staat er zelfs om bekend niet te werken!

Ironisch genoeg is het openbron project Wine goed bezig en begint aardig veel te kunnen draaien op Linux.

Nou ja, binnen een week of zo Vista in dual boot met Ubuntu 9.10 zetten en ik zie wel.

Dat heb je zeker en vast en

Dat heb je zeker en vast en dat is gelijk hebben, een en al opgeleukte Vista.

Het ziet er grafisch

Het ziet er grafisch allemaal wat gelikter uit, en idd. er zijn wat meer mogelijkheden.Vooralsnog zie ik geen reden om over te stappen op Windows 7.
Veel van die nieuwe functies heb je niet echt nodig.
XP werkt nog steeds perfect, is snel, en veilig door alle Servicepacks en updates door de jaren heen.
In Windows 7 zullen nog de nodige 'kinderziektes' worden gevonden.
Voordat die eruit zijn ben je alweer een paar jaar verder.

Recentelijk ubuntu

Recentelijk ubuntu geinstalleerd was werkelijk zeer aangenaam verrast hiermee. Al mijn hardware werd herkend, aansturen van 2 schermen ging super, het achtergrond plaatje wordt mooi verdeeld ook. Muziek afspelen, filmpjes afspelen, dvd-tje branden, internetten, chatten, goeie tekst editor tegenwoordig, open office, lezen en schrijven van windows ntfs partities, en games zijn toch niet besteed aan mij, wat wil een mens nog meer.
Dus .......... ondanks de leuke update aanbieding ga ik geen windows 7 halen.
Ik zie het gedoe alweer voor me, windows denkt natuurlijk nog steeds dat ie alleen op de wereld is, en gaat rotzooien met mijn bootpartie.

Ik kijk uit naar die andere datum binnenkort, waarop ubuntu 9.10 beschikbaar komt.

Games, games, games! Dat wil

Games, games, games!
Dat wil een mens nog meer.
Wine to the rescue!!!

Vandaag dus!!! ziet er goed

Vandaag dus!!! ziet er goed uit.

Gebruik nu na een aantal

Gebruik nu na een aantal jaren linux ubuntu en windows xp gebruikt te hebben windows7, windows7 is naar mijn mening beter dan windows xp of vista. En natuurlijk niet te vergeten menig linux variant.

Ben het er helemaal mee

Ben het er helemaal mee eens, windows7 draait beter als menig linux variant en xp of vista.

Dan weet jij niet wat ubuntu

Dan weet jij niet wat ubuntu 9.10 is.

Windows 7 is echt een

Windows 7 is echt een verbetering draait op mij HP laptop heel stabiel en ook op mijn netbook van 249 euries als een zonnetje. Dan dat gezeik over Unbutu nou installeer het maar echte super windows programma's kun je niet op kwijt een behoorlijk boekhoud programma forget it.

windows 7 gewoon top

windows 7 gewoon top

Ik kan hem via mijn school

Ik kan hem via mijn school bestellen via slim.nl dan betaal ik slechts: €69,75 voor Windows 7 Utimate!
:-)

Joep

Ik gebruik gewoon de pc van

Ik gebruik gewoon de pc van de buren en zodra er een nieuw besturingssysteem uit is zeg ik gewoon ,hey buurtjes ff upgraden met die boel bespaar me een lieve duit en de stroom is ook nog eens gratis....

Gij zijt gewoon gierig.

Gij zijt gewoon gierig. Vindt je dat zelf ook niet!!

Lijkt me erg ouderwets, maar

Lijkt me erg ouderwets, maar wel rustig.

Windows 7 start sneller op.

Windows 7 start sneller op. Dat is mooi natuurlijk.

Jammer dat in het compatibiliteitsrapport niet werd gemeld dat mijn virusscanner(bitdefender) en firewall(PCTools) niet meer zouden werken.

Vandaag start ik op en is mijn desktop compleet verziekt. Kent de monitor opeens niet meer.

Probeer nu met Windows Update een "belangrijke update" te downloaden. Is maar 36k maar het lukt niet. Wel moet ie nu 10 minuten de configuratie bijwerken bij het afsluiten.

Nog geen week..............

Klaag je nu over Windows 7

Klaag je nu over Windows 7 omdat PCTools je computer verziekt?
Je moet die rotzooi helemaal niet op je computer willen hebben IMO.
Windows 7 beschikt over een heel goede firewall.
Als je meer controle over deze firewall wil hebben (voor uitgaand verkeer bv.) kan je windows 7 firewall control installeren.

De gebruikersinterface van

De gebruikersinterface van Windows 7 werkt sneller dan Vista.
één v.d. redenen dat ik Vista niet gebruikte was de haperigheid van het gebruikersinterface, met Windows 7 heb ik hier geen enkel probleem mee, ook zijn die onnozele popups weg waar men je continu vraagt "Doorgaan?".
Ze hebben echt hun best gedaan moet ik zegge, plus punt voor Microsoft. ;-)

Dit kan je uitzetten...

Dit kan je uitzetten... starten/configuratiescherm/gebruikeraccounts/gebruikersaccountbeheer in-of uitschakelen. Als dat een reden voor jou was, om over te stappen naar een uitgeklede vista versie??? Tsjonge, tsjonge...

Zo te horen gaat het goed

Zo te horen gaat het goed met windows 7, toch gebruik ik liever ubuntu 9.10, doet alles automatisch, je hebt gewoon een computer die het doet, werkt er iets niet, dan is het hardwarematig, één nadeel, niet alle programma's werken met ubuntu en is er een alternatief voor die niet altijd even goed is.

mmm, heb zowel windows 7 als

mmm, heb zowel windows 7 als Ubuntu draaien, maar moet zeggen dat windows 7 mij toch beter bevalt. Ubuntu 9.10, geen bluetooth stereo, slechte ondersteuning wat betreft extra scherm naast die van mijn notebook (het lukt uiteindelijk wel, maar na heropstart instelling weer verkeerd). Daarnaast wil het oog ook wat en ziet Ubuntu er gewoon karig uit in vergelijking met Windows, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Ik heb Vista, Windows 7 en

Ik heb Vista, Windows 7 en Ubuntu 9.10. Nu heb ik wat met ubuntu, bevalt super dus die blijft. Maar het verschil tussen W7 en Vista vind ik niet zo groot. Mijn Vista heb ik niets over te klagen, draait soepel en redelijk snel, dus vind ik W7 niet iets om daar geld aan uit te geven als je al Vista hebt.
Heb dus sinds kort ubuntu, wat mij betreft een aanrader.

Main menu

blog | by Dr. Radut