Welke browser is het snelst: Internet Explorer 9, Firefox 4 of Google Chrome 10?

Microsoft, Mozilla en Google hebben de laatste weken allemaal hun nieuwe, verbeterde browser uitgebracht. En alledrie claimen ze de snelste browser te zijn. Maar welke browser is nou echt het snelste? CNET testte Internet Explorer 9, Firefox 4 en Google Chrome 10. And the winner is...

Internet Explorer 9 en Firefox 4 zijn na een lange ontwikkeltijd deze maand verschenen. Uitgebreider, gestroomlijnder en... sneller. Veel sneller beweren de makers, misschien wel de snelste browser die er momenteel is claimen zowel Microsoft als Mozilla. Dat werd ook wel tijd, want voorgangers Internet Explorer 8 en Firefox 3.6 waren de traagste browsers geworden in vergelijking met concurrenten Google Chrome, Opera en Safari.

Maar zijn Internet Explorer 9 (IE) en Firefox 4 echt zoveel sneller geworden? De grote Amerikaanse computer website CNET vergeleek de prestaties van IE9 en Firefox 4 met die van erkend snelheidsmonster Google Chrome 10 op een aantal snelheidstests - zogeheten benchmarks.  De resultaten waren opmerkelijk.

Benchmarks om snelheid browsers te meten (groen geeft het beste resultaat weer)

  IE 9 Firefox 4 Chrome 10
SunSpider 0.9.1 (ms) 250,60 292,37 336,20
Kraken (ms) 15.606,77 7.265,13 8.806,30
V8 v6 (hoger is beter)  2.235,33 3.540,33 5.173,67
JSGamebench 0.3 (hoger is beter) 1.156,00 1.482,00 322,00
Opstarttijd bij volledig laden
vijf websites (s) 
21,86 17,80 26,22
Geheugen (kb)  205.616 148.020 390.532

Bron: CNET

SunSpider, Kraken, V8 en JSGameBench zijn tests die de snelheid bij het verwerken van JavaScript en HTML5 meten. Aangetekend dient te worden dat Kraken van Mozilla is en V8 van Google (en misschien niet geheel toevallig winnen Firefox en Chrome op hun 'eigen' test). De opstarttijd van browsers bij het compleet laden van vijf websites is ook gemeten door CNET en het geheugengebruik van de browsers.

De resultaten van de tests zijn verrassend te noemen. IE9 wint de SunSpider-test van Firefox 4 en Google Chrome 10. Het verschil met de andere browsers is echter klein: 42 milliseconden met Firefox en 86 ms met Chrome - voor mensen nauwelijks waarneembaar, want minder dan eentiende van een seconde verschil. Google Chrome wint nog de V8 test, maar op de overige vier tests is Firefox 4 de winnaar.

Op de eigen Kraken-test is Firefox net sneller dan Chrome en veel sneller dan IE9. De JSGameBench test wint Firefox 4 nipt van Internet Explorer en ook bij het volledig laden van vijf websites is Firefox seconden sneller dan Internet Explorer en Google Chrome. Ten slotte is het geheugengebruik van Firefox 4 ook kleiner dan de concurrentie.

Firefox 4 is dus de overall winnaar van deze tests en mag zich momenteel volgens CNET de snelste browser noemen. IE9 is een keer eerste, drie keer tweede en een keer derde op de tests en verdient daarmee een tweede plaats achter Firefox. Google Chrome is een keer eerste, een keer tweede en vier keer derde en dus de verliezer van deze testronde van CNET.

Toch vrij opzienbarend: Google Chrome, dat altijd geroemd wordt om zijn snelheid, moet het afleggen tegen Firefox 4 en Internet Explorer 9. Met name Internet Explorer heeft daarmee een gigantische inhaalslag gemaakt de laatste jaren, maar ook Firefox stond al een tijdje als vrij traag bekend.

Bemoedigende resultaten voor de twee grootste browsers (IE en Firefox). Maar voor hoe lang? De concurrentie zit niet stil, dus misschien zijn over een paar maanden de uitslagen weer anders als Google Chrome 11 verschijnt en Opera en Safari ook weer van zich laten horen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Noot: Microsoft heeft ook snelheidstests, maar CNET heeft deze niet meegenomen in zijn metingen - en voorzover bekend zijn er ook geen testresultaten beschikbaar van de
Internet Explorer Test Drive

Deel dit artikel: 

Reacties

Safari is pas chill..

" IE9 32 bit is fast, but ie9 64 bit is not "
Die vermelding kwam ik hier tegen:
http://www.windows7news.c...

Interessant wel.
Naast het feit dat add-ons zoals Adobe Flash Player en WOT voor IE alleen aangeboden worden in de 32-bits versie en niet in de 64-bits versie is de 32-bit IE versie ook nog eens sneller dan de 64-bit IE versie?
(N.B. Ja, er is wel een 64-bit Flash Player, de "Square" versie, maar die is er alleen als bètaversie, als "preview"versie, niet als formeel ondersteunde versie.)

Een aanvulling op wat ik gisteravond schreef over "IE9 32 bit is fast, but IE9 64 bit is not".

Bij het installeren van IE9 op een 64 bit systeem wordt naast 64 bit IE9 tevens automatisch de 32 bit IE9 geïnstalleerd.
En 32 bit IE is de standaard IE-versie (default), ook op een 64 bit systeem.
En dat is maar goed ook, want 64 bit IE biedt maar weinig voordelen, en enkele nadelen, waaronder het feit dat 64 bit IE9 veel langzamer is dan 32 bit IE9.

Zie de volgende serie bronnen voor meer informatie:
http://www.zdnet.com/blog...
http://www.zdnet.com/blog...
http://www.zdnet.com/blog...
http://blogs.msdn.com/b/j...
http://blogs.msdn.com/b/i...

Windows XP met firefox 4, IE8 en Avast 6.
firefox 4 en yowindow Live weather draait prima.
IE8 crasht echter na het openen van Live weather op de yowindow.com site
Draait dit wel goed op Windows Vista of 7 met IE9 ?

In (de opnieuw geïnstalleerde) Windows XP crashte IE8 op Live weather van yowindow.com, omdat de flashspeler nog niet (goed) geïnstalleerd was voor IE8. Toch raar dat IE8 daar op stuk loopt.

Firefox 4 is erg goed, gelukkig is er veel concurrentie, dat zorgt voor goede kwaliteit. Snelheid is niet alles, de beste browser is die waar je het prettigst mee werkt. Waarom Microsoft de XP gebruikers in de kou laat staan is mij een raadsel maar gelukkig is er Firefox 4.

Microsoft laat de XP gebrukers in de kou staan omdat het de bedoeling is dat deze groep overstapt op Windows 7 of wat er achteraan komt.

Ik werk het liefst met IE 9 en gebruik deze dan ook standaard, persoonlijk zie ik niet echt verschil in het laden van websites tussen IE9 en FF 4.0 maar gebruik FF wel nu en dan voor bepaalde games.
dus beide browsers zijn zeer aan elkaar gewaagd :)

Doordat IE9 niet beschikbaar is voor Windows XP, zal een alternatief als Firefox 4 onder XP gebruikers eerder de voorkeur krijgen.
Die voorkeur zou zich wel eens kunnen voortzetten na de aanschaf van een nieuwe PC, waardoor IE van Microsoft marktaandeel zou kunnen verliezen. Zelf ben ik in ieder geval alleen al om deze reden overgegaan op firefox.

Mijn subjectieve ervaring is dat 1. Google en 2. IE9 en FF qua snelheid maar met marginale verschillen.

Ik vindt Chrome op dit moment de meest rappe browser en FF waar ik al jaren mee werkt de meest uitgebreide en functionele. Werk wel steeds meer met Chrome.

IE9 discrimineert gebruikers van Windows XP.

IE9 is het snelst en Google Chrome Beta 11(met nieuwe logo) doet het ook heel erg goed.
Daarna komt er Opera 11.10 en dan heeeel lang niets.

Maar waar baseer je dat op? Deze tests wijzen anders uit. Of is je naam niet voor niets FransIE... ;-)

Haha ja fransIE9

Firefox 4 draait overal op,maar ben wel Firefox fan voor de ADDONS maar IE9 is zo mooi en veel sneller maar ja..alleen voor windows 7.
Chrome 11 is ook bizar snel.

De resultaten van deze testronde komen overeen met mijn ervaring: Firefox is op dit moment de snelste browser, sneller dan Google Chrome!! en IE. Ik ben heel benieuwd naar de volgende versie van Firefox (5).

Maar volgens mij kunnen Internet Explorer en Mozilla Firefox wat snelheid betreft niet de vergelijking met Opera met gunstig gevolg doorstaan. De laatste is bijzonder pittig. Ik begrijp overigens dat de bovenstaande drie browsers geselecteerd zijn omdat die recent vernieuwd zijn.

Hier draait firefox 4 en opera 11 en de snelste is opera.

mij bevalt fire fox het beste,wat maakt het uit welke sneller is,De ene bevalt firefox beter en een ander weer IE9.of Chrome:)

Reageer