Secondary menu

Deze pagina is al een aantal jaren oud. Bekijk voor actuele informatie de voorpagina, boordevol met downloads, tips en nieuws.

Pidgin 2.0 (voorheen Gaim) is verschenen

Pidgin 2.0 is verschenen. Wie? Pidgin... Wat is Pidgin? Pidgin is de nieuwe naam van Gaim, de snelle en veelzijdige gratis instant messenger. Met Gaim kon u chatten op de netwerken van onder andere MSN, ICQ, Yahoo, Jabber en IRC. Heel handig als u vrienden op verschillende netwerken had en die met één messenger allemaal tegelijk wilde kunnen bereiken.

Gaim was daarom ook populair. En dat zette kwaad bloed bij AOL (America Online) wiens instant messenger AIM heette. Het ene lettertje verschil was niet genoeg volgens Amerika's grootste internet provider. Daarom werd Gaim, na een slepende juridische procedure, vorige week gedwongen zijn naam te wijzigen.

En het werd dus Pidgin: volgens Wikipedia de benaming voor een mengtaal waarin elementen van twee talen samenkomen. De ontwikkelaars van Pidgin hebben deze naam gekozen omdat die treffend aangeeft dat chat-taal ook een mengtaal is met zijn eigen woorden en verbasteringen.

Pidgin 2.0 komt bijna twee jaar na de laatste officiële versie van Gaim uit. De software en zijn interface zijn dan ook danig onder handen genomen in de tussentijd. En vooral is Pidgin gebruikersvriendelijker geworden. De voorkeuren zijn beter geordend, zodat u niet meer een ellenlange lijst hoeft te doorlopen en de gebruikersinformatie is duidelijker. Een handige nieuwe functie is dat u nu ook onzichtbaar kunt inloggen zodat u niet gelijk iedereen op uw nek krijgt.

Video- en voicechat ontbreken nog altijd in deze versie, maar misschien is dat ook wel zo rustig... Wat betreft functionaliteit lijkt Pidgin 2.0 precies op de laatste beta van Gaim 2.0 - alleen het uiterlijk en het logo zijn aangepast in de Pidgin-uitgave.

Lees meer en ga naar de downloadpagina van Pidgin

NB: Ook van instant messenger Trillian is een nieuwe versie verschenen. Die heeft zijn voordelen, maar ook zijn duidelijke nadelen. Binnenkort meer daarover.

Main menu

blog | by Dr. Radut