Opera 9.50 heeft een nieuw jasje - en veel meer

Een aantal dagen voor concurrent Firefox brengt Opera een spiksplinternieuwe versie van zijn browser uit. Opera 9.50 heeft een nieuw uiterlijk, verbeterde beveiliging, synchronisatie van bladwijzers, snel vinden en nog veel meer.

Opera is nog altijd een van de kleinste browsers met een marktaandeel van slechts een procent. Aan de kwaliteit ligt het echter niet: Opera is snel, stabiel, veilig en innovatief. Ook in versie 9.5 van de browser zitten weer veel vernieuwingen. We zetten ze op een rijtje.

Het opvallendste is het nieuwe jasje dat Opera heeft gekregen. Grijs, gedistingeerd - een beetje in Windows Vista stijl. En met nieuwe iconen op de werkbalk. Verder is de browser onder de motorkap sterk verbeterd. Zo meldt Opera dat HTML en JavaScript twee keer sneller worden weergegeven dan in versie 9.27 en dat het opstarten minder lang duurt.

Synchronisatie
Innovatief is Opera 9.5 ook. Zo biedt de browser als eerste geïntegreerde synchronisatie van bladwijzers en persoonlijke instellingen aan, zodat u vanaf meerdere pc's en mobiele telefoons dezelfde pagina's kunt bekijken zonder eerst te hoeven zoeken. Voor deze synchronisatie - genaamd Opera Link - kunt u gratis een account aanmaken voor de online opslag van uw gegevens (iets dat in Firefox alleen kan met extensies van derde partijen). Jammer is dat deze functie - die onder Bestand | Opera synchroniseren te vinden is - nog geen wachtwoorden synchroniseert.

Een andere nieuwe functie is het snel vinden of Quick Find. Net als in de volgende week te verschijnen Firefox 3 kunt u direct in de adresbalk de naam, url of trefwoorden van een website intypen en zo bladwijzers of pagina's in de browsergeschiedenis snel terugvinden. Dat scheelt een hoop gezoek.

Fraudebescherming
Net als Firefox en Internet Explorer beschikt Opera nu ook over Fraudebescherming. Deze fraudebescherming was al aanwezig in Opera 9.2 maar stond nog niet standaard ingeschakeld. In Opera 9.50 wel. Bescherming tegen phishing websites (die hengelen naar uw wachtwoorden, pincodes en credit card gegevens) wordt geboden door informatie van de gespecialiseerde bedrijven Netcraft en PhishTank. Bescherming tegen malware websites (die kwaadaardige software op uw pc willen installeren) wordt gegarandeerd door samenwerking met het bedrijf Haute Secure.

Ten slotte zijn in deze uitgave ook enkele veiligheidslekken in Opera verholpen en talloze kleine verbeteringen doorgevoerd. Opvallend is trouwens dat Opera 9.5 nog niet slaagt voor de Acid3-test, een test voor de correcte weergave van webpagina's, terwijl eerdere bèta's dit wel deden. De score is 83 uit 100.

Opera 9.5 is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Bovendien is er een Nederlandse versie.

Download Opera
Lees meer over Opera 9.5

Deel dit artikel: 

Reacties

Kan je vetellen, deze is razend snel

Indien je veel opzoektaken, verslagen moet maken dan is deze browser een droom. Functies zoals kopieren naar notitie: de notitie wordt opgeslagen in een makkelijk toegankelijk notitiescherm. Wil je later nog eens de website contacteren dan klik je gewoon op je notitie. Eveneens kun je snel geselecteerde tekst vertalen, een ecyclopedie raadplegen enz. Met de "quick find functie" vind je altijd je website, bladwijzer, download,.. terug. Vind je het ook irritant dat je de schuifbalken moet gebruiken omdat de tekst niet volledig op het beeldscherm staat? Druk dan op het "passend maken" icoon en je kan de tekst ononderbroken van het scherm lezen. Goed is dat de meeste functies verborgen blijven zodat je zelf kan kiezen of je meer wilt dan enkel surfen.

Ik gebruik veelvuldig firefox. Heb vroeger wel met Opera gewerkt. Werk alweer een tijdje met firefox 3 (beta). Maaarrr nu met Opera 9.5 ga ik twijfelen of ik nog wel met firefox verder ga.
Wat een browser zeg Opera helemaal top. Waar firefox 3 nog wel eens moeite heeft met een site bijv. vi.nl, draait Opera moeiteloos.

Mijn advies installeer Opera en geniet!!!

ik had niet gedacht dat er nog zo veel te verbeteren viel aan opera, ik gebruik opera al een tijdje en het bevalt mij geweldig!

ik kon niet wachten tot firefox 3 uitkwam, maar met opera 9.5 begin ik zelfs te twijfelen of ik firefox nog wel op mijn pc wil!

Op geen enkele manier kan ik onder het geinstalleerde kopje newsgroups de nieuwsgroepen te voorschijn halen. Dit was met de vorige versies van Opera gelukkig anders. Een reden voor mij om met de zeer snelle K-Meleon (!) door te gaan en over een dag of 5 Firefox 3 te installeren. Voorlopig laat ik het wat de newsgroups betreft bij de voor mij vertrouwde Thunderbird.

Reageer