Nog zes dagen tot Windows 7 - Tweede nieuwe functie: vernieuwde taakbalk

Nog zes dagen en Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 7 verschijnt. Wat is er nieuw in Windows 7 ten opzichte van Vista en XP? Wij tellen af naar 22 oktober en belichten elke dag een nieuwe functie of eigenschap van Windows 7. Vandaag: de vernieuwde taakbalk.

Een vernieuwing die het eerst opvalt in Windows 7 is de samenvoeging van de oude taakbalk met de snel starten balk. Dat willen zeggen dat icoontjes van snelkoppelingen van programma's en het overzicht van openstaande vensters nu doorelkaar staan.


De nieuwe taakbalk in Windows 7 met miniatuurweergaven van de openstaande vensters in IE

De pictogrammen van programma's die openstaan krijgen een soort vierkantje om zich heen dat aangeeft dat deze actief zijn.

In de bovenstaande afbeelding staan bijvoorbeeld Windows Verkenner (eerste icoon naast de Windows-knop), Internet Explorer en Windows Mediaspeler (rechter icoon met wit driehoekje in oranje cirkel) open. En door met de muis boven het pictogram van Internet Explorer te hangen krijg je een preview of minituurweergave van de openstaande vensters van IE.

In het voorbeeldje zijn Windows Mail (Outlook Express) en Windows Live Messenger (MSN) niet geactiveerd. De icoontjes hiervan werken dus gewoon als snelkoppelingen om de programma's te starten.

Deze mengeling van snelkoppelingen en openstaande programma's is volgens Microsoft een duidelijke verbetering die het gebruiksgemak ten goede moet komen. Toch kan de nieuwe taakbalk ook verwarrend zijn voor nieuwe gebruikers die niet doorhebben waar hun openstaande venster gebleven is. Je moet maar net weten dat het vierkantje om een pictogram betekent dat de applicatie openstaat.

Een verdere vernieuwing van de taakbalk betreft de 'Jump Lists'. Microsoft geeft hier geen Nederlandse vertaling voor, maar het is een beetje een mix van het rechtermuisknop-menu en lijsten met recent geopende bestanden. Per programma-icoon op de taakbalk wordt door erop te klikken een overzichtje gegeven van veelvoorkomende taken en recente bestanden voor die applicatie. Dus bij Windows Mediaspeler bijvoorbeeld een lijst van recent afgespeelde audio- of videobestanden en als taken afspelen en pauzeren.

Voor verknochte XP-gebruikers misschien even wennen, al deze veranderingen.

Is de nieuwe taakbalk een verbetering of verslechtering? Wat vindt u? Laat het weten in de reacties hieronder.

Lees alle bijdragen van Nog x dagen tot Windows 7

Deel dit artikel: 

Reacties

Dankzij Vista kan ik de terughoudendheid wel begrijpen, maar neem maar van deze verknochte XP-gebruiker aan dat Windows 7 een hit gaat worden.
Microsoft heeft geleerd van Vista, en het resultaat is verbluffend. Ik draai 'm nu een maand maar de snelheid en gebruikersgemak is niet meet te vergelijken met XP. En daar was is al tevreden over.
Kortom, overstappen kan zonder enige twijfen. En die taakbalk? Ik kan al niet meer zonder. :-)

Ziet er wel gelikt uit, overigens Vista werk ook prima

thats right.

Ik tel af naar Ubuntu 9.10 , Microsoft slaagt er toch niet in een snel, veilig en gebruiksvriendelijk besturingssysteem te maken.
jonge jonge het gaat hier over WINDOWS 7 niet beginnen Ubuntuien please

gebruik de probeer versie van windows 7 al maanden en nog niets negatiefs gevonden werk snel en vooral soepel nog niet eenkeer vastgelopen en wat me vooral opvalt dat een systeemherstel bij windows 7 altijd gelukt is wat men van XP niet kan zeggen wie kent de melding niet UW SYSTEEM KAN NIET HERSTELD WORDEN en dat is iets dat telt niet de paar seconden trager of sneller opstarten

Ik heb gisteren de officiele versie van Windows 7 Professional geinstaleerd op mijn pc, en moet zeggen dat hij erg snel en soepeltjes loopt op mijn laptopie met 2 gigabyte. Hij gebruikt zeer weinig geheugen en start erg vlot op.

Over de vernieuwde taakbalk van W7: Zet je taakbalk in Ubuntu wat groter, zet Compiz aan en t'is hetzelfde. Ik wacht ook ongeduldig op Ubuntu 9.10, heb al veelbelovende screenshots gezien en over verbeterde functies gelezen !! En als je dan toch ook zo'n "eye-catchy" belletjes als Windows wilt, dan kan je met enkele klikken van Ubuntu ook een blits OS maken ;) Na 15 jaar Windows, nu alleen nog maar Ubuntu voor mij !!

Ik tel af naar Ubuntu 9.10 , Microsoft slaagt er toch niet in een snel, veilig en gebruiksvriendelijk besturingssysteem te maken.

nog 12 dagen te gaan

29.10.2009 release

dan heb jij nergens verstand van en windows 7 blijkbaar nog niet goed getest

met genius bedoel ik beter dan bij mac osx(mening)

het is GENIUS

draai hier windows 7 enterprise. nl
90 dagen geldig,ook niet slecht.

alleen maar fucking onhandig en geheugenvretend.
geef mij maar XP

whahaha... zet het dan ook niet op een pc uit 1980. neem aan dat je die pc hebt gekocht toen xp net uit kwam?

on: wat meneer hier verkondigd is absoluut niet waar!

super handig! stuk overzichtelijker dan de antieke snelstart balk. en wil je bepaalde icoontjes (bv msn) op dezelfde manier weergeven als in xp, dan moet je maar ff googlen.

Gelijk heb je, het is niet meer dan een hype.
Liever zag ik dat GSS de voordelen van Windows 7 t.o.v. XP eens op een rijtje zet. Zal wel moeilijk worden want ik zie er geen. Bovendien zware systeemeisen voor Win7.

Onderwerpen tot op heden:
Windows 7 sneller dan Vista, dat gebruikt toch vrijwel niemand. Dus wat heb ik daar als XP gebruiker mee te maken.
Vernieuwde taakbalk
So what, moet dat dan een reden zijn om over te stappen? Als dat alles is.

Mij advies:
gebruik gewoon XP dat wordt ondersteund tot april 2014.
Daarna zien we -Windows 8?- wel weer verder.

Als je even op deze site wil kijken: http://www.maximumpc.com/...
Daar vind je de grote verbeteringen tegenover vista en xp en ook vergelijkingen. Ze zijn eerlijk: op sommige vlakken is xp beter, windows 7 werd ook maar aangekondigd als een goedmakertje t.o.v. vista. Persoonlijk vind ik het ook niet de moeite om over te stappen, maar aangezien ik zo snel mogelijk van vista af wil en xp al te veel geactiveerd is ben ik wel genoodzaakt.

Wel is het eens interessant om eens te kijken naar linux-achtige systemen. Deze blijven stabieler worden en verbeteren kwa driverondersteuning. Zelf gebruik ik graag OpenSuSe, op mijn pc met echt de moeilijkste te vinden stuurprogramma's werd opensuse vlotjes geïnstalleerd en alles werd direct erkend. Zelf mijn vista werd perfect intact gelaten.

Persoonlijk vind ik het ook niet de moeite om over te stappen, maar aangezien ik zo snel mogelijk van vista af wil en xp al te veel geactiveerd is ben ik wel genoodzaakt.

Heb jij een XP met ingebouwde activerings limit? Of is je CDrom versleten.

cd-rom is al te veel geactiveerd, kan er dus niets meer mee doen.

Je kunt XP net zo vaak herinstalleren en activeren als je wilt (voorzover het een legale versie is).
Zie daarvoor bijv.:
http://www.windows-help-c...

xp pro al zo vele malen geactiveerd,np.
van xp home weet ik niet.

Reageer