Gratis Microsoft Security Essentials scoort heel goed op proactieve detectie virussen

Testorgaan AV-Comparatives heeft gekeken hoe goed twintig anti-virus producten waren in de proactieve opsporing van malware. Trustport was de beste. Het gratis Microsoft Security Essentials kwam heel goed als derde uit de bus.

Een veelgedane test is om te kijken hoe goed virusscanners zijn als ze een tijdje niet geüpdate worden. Dus hoe goed ze in staat zijn nieuwe virussen op te sporen waar ze nog geen virusdefinities van hebben. Proactieve detectie heet dit. De percentages zeggen niks over de kwaliteit van uw virusscanner als die wel netjes (zoals het hoort) geüpdate is. Dan is het mogelijk dat een scanner die hier slecht presteert toch alles tegenhoudt.

AV Comparatives liet heel veel nieuwe malware los op twintig virusscanners die een week geen updates hadden gekregen. Gekeken werd vervolgens hoeveel virussen de anti-virus producten detecteerden. De percentages staan in de tabel hieronder. Belangrijk is te vermelden dat alleen on demand scans gebruikt werden. Het is dus goed mogelijk dat anti-virus software die ook gebruik maakt van bijvoorbeeld gedragsblokkering meer malware zal tegenhouden dan genoemde percentages.

Proactieve opsporing nieuwe malware

1 Trustport, Panda Antivirus Pro 63%
2 G Data 61%
3 Kaspersky, Microsoft Security Essentials 59%
4 Avira AntiVir Premium 53%
5 F-Secure, ESET NOD32 52%
6 BitDefender, eScan, K7 50%
7 Symantec Norton Anti-Virus 43%
8 McAfee 38%
9 AVG Anti-Virus 34%
10 Sophos 32%
11 avast! Free Antivirus 29%
12 Norman 27%
13 Trend Micro 26%
14 PC Tools Spyware Doctor + AV 17%
15 Kingsoft 11%

Vetgedrukte virusscanners zijn gratis. AVG, Avira AntiVir en Panda hebben ook gratis anti-virus producten, maar die deden niet mee aan deze test.

Trustport en Panda kwamen als beste uit de bus met 63% ontdekte nieuwe malware. Panda had alleen veel vals positieve (onterechte) meldingen van virussen. G Data en (de betaalde versie van) Avira AntiVir eindigen zoals gebruikelijk ook bovenin. Symantec, McAfee en de betaalde variant van AVG zitten in de middenmoot. PC Tools Spyware Doctor met Anti-Virus doet het opvallend slecht in deze proactieve test.

Van de gratis virusscanner deed avast! (dat dapper zijn gratis versie beschikbaar stelde) het niet zo goed met een elfde plaats. Microsoft Security Essentials (dat alleen een gratis versie heeft) presteerde wel heel goed met een knappe derde plaats en 59% opgespoorde nieuwe malware.

Bron: AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Als jullie zo tegen het gebruik van Microsoft software zijn, waarom installeren jullie dan geen Linux besturingssysteem zoals Ubuntu of Fedora op je pc? Is gratis, veiliger tegen virussen en bovenal ( in jullie ogen) NIET van Microsoft!

Kasperskey bestaat al jaren en heeft zich zeker al bewezen, en tenslotte is hij gratis en staat niet voor niks op nr 3

Kaspersky is niet gratis.

Hoe dan ook........wil ik concluderen dat van Proactieve detectie,ook in de top (althans in deze test) nog niet al te veel extra bescherming verwacht kan worden. In het gunstigste geval zou van wat door de "normale" detectie niet opgemerkt wordt, iets meer dan 1/3 ook niet door de proactieve geblokkeerd worden.

Hoewel..... voor velen misschien toch de moeite waard natuurlijk!

Panda Cloud antivirus was volgens Panda security hetzelfde als Panda Antivirus Pro..... :P alleen in de cloud....

Ik ben heel erg tevreden over Avast, en wil zo min mogelijk Microsoft produkten gebruiken.

helemaal mee eens. Microsoft heeft al genoeg bewezen wat een brol ze eigenlijk wel niet leveren. Dan vertrouw ik toch liever op een scan die al jaren bestaat en waarvan men zeker wat die ie goed werkt. Die virusscan van Microsoft bestaat nog niet lang genoeg om echt goed te kunnen zijn !

Reageer