G Data, Avira AntiVir en McAfee sporen meeste virussen op in test AV Comparatives

In de driemaandelijkse test van virusscanners van het onafhankelijke Oostenrijkse testorgaan AV Comparatives komen G Data, AntiVir en - verrassend - McAfee deze keer goed uit de bus, met allen een opsporingsgraad van meer dan 99%. Wel hebben G Data en AntiVir veel vals positieven. AVG doet het vrij matig in de test. avast! zit wel bij de betere scanners.

AV Comparatives laat elke drie maanden miljoenen virussen, wormen, bots, Trojaanse paarden en andere malware los op de bekendste virusscanners. Gekeken wordt niet alleen naar het percentage virussen dat de anti-virus applicaties opsporen (de zogeheten detectiegraad), maar ook naar het aantal vals positieven (onterechte meldingen) en de scansnelheid.

Wat betreft detectiegraad scoren G Data, Avira AntiVir en McAfee zeer goed deze maand. Deze drie virusscanners sporen meer dan 99% van alle malware op. In de test zijn trouwens de betaalde versies van AVG, AntiVir en avast! (met meer mogelijkheden) onder de loep genomen.

Detectiegraad virusscanners

G Data 99,8%
Avira AntiVir 99,7%
McAfee 99,1%
Symantec (Norton) 98,7%
avast! 98,2%
BitDefender 98,0%
ESET 97,6%
Kaspersky 97,1%
F-Secure 93,4%
AVG 93,0%
Sophos 89,6%
Norman 87,8%
Microsoft OneCare 87,1%

AV Comparatives

Symantec (Norton) en avast! doen het ook uitstekend wat betreft opsporing. AVG is redelijk met 93%, Microsoft OneCare vrij matig met slechts 87%.

Avira Antivir en G Data geven wel veel vals positieven: onterechte meldingen dat ze een virus hebben gevonden. Ook AVG en avast! hebben hier last van. Symantec, McAfee en Kaspersky geven minder vals positieven en doen het dus beter. Pakketten die onterecht als virus werden aangemerkt waren bijvoorbeeld Inkscape Portable (opvallend vaak), Firefox en zelfs Avira AntiVir door concurrerende virusscanners.

Een laatste aspect dat bekeken werd in de test van AV Comparatives is de scansnelheid: hoe lang doet een virusscanner erover om een on demand scan uit te voeren? Symantec is tegenwoordig een van de snelste scanners (en dat is in het verleden wel eens anders geweest), op de voet gevolgd door onder andere Avira AntiVir, avast! en Kaspersky. McAfee en G Data zijn gemiddeld wat betreft snelheid en AVG en F-Secure traag.

Bron: AV Comparatives

Deel dit artikel: