Eerste bèta Firefox 3.1 is sneller en heeft enkele nieuwe functies

Gisteren heeft Mozilla alweer de eerste bèta proefversie van Firefox 3.1 uitgebracht. De opvolger van Firefox 3, die in juni verscheen, is weer sneller en kent wat nuttige aanpassingen.

Firefox 3.1 moet begin 2009 uitkomen. De eerste bèta van Firefox 3.1, die gisteren werd uitgebracht, biedt een voorproefje van nieuwe eigenschappen die zijn toegevoegd. Zo is de nieuwe Firefox weer sneller door een betere afhandeling van JavaScript en scoort de Mozilla-browser nu 89 van de 100 punten op de Acid 3-test die aangeeft hoe goed de internationaal afgesproken webstandaarden worden nageleefd. Ter vergelijking: Firefox 3 haalt 71 punten en Internet Explorer 7 slechts 12 (!) punten.

Andere vernieuwingen zijn zichtbaar bij het wisselen van tabbladen. Stel: u heeft tien tabbladen open en wilt naar andere tabbladen wisselen met de toetsencombinatie Ctrl + Tab dan krijgt u nu een balk met een voorvertoning van alle websites te zien. Als u Ctrl + Tab blijft klikken dan ziet u in deze voorvertoning de websites voorbij komen en kunt u makkelijker kiezen waar u heen wilt.

Wisselen van tabblad in Firefox 3.1 (Bron: Mozilla Links)

PrivacyVerder worden in de loop van de ontwikkeling van Firefox 3.1 ook wijzigingen aan de Awesomebar (slimme adresbalk) doorgevoerd die ervoor zorgen dat u bladwijzers kunt uitsluiten van vertoning in de slimme adresbalk (nu is het zo dat als u typt in de adresbalk bladwijzers die lijken op wat u typt getoond worden). Hiermee wordt een groot punt van kritiek op Firefox 3 aangepakt: dat door de slimme adresbalk de privacy in gevaar wordt gebracht en bladwijzers naar boven komen die u liever verborgen houdt. Hoe deze 'censuur' van de slimme adresbalk wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. Misschien door een 'privé'-label  in te voeren.

Ten slotte is het sessie-herstel (als Firefox crasht) verbeterd, is Geolocatie toegevoegd en zijn vele kleine verbeteringen in Firefox 3.1 bèta doorgevoerd. De tweede bèta van Firefox 3.1 wordt half november verwacht.

Download Firefox 3.1 bèta 1 (alleen voor gevorderden)

Download de huidige versie van Firefox

Deel dit artikel: 

Reacties

Mooi dat de achterstand op Opera wordt ingelopen.
Voor een breed overzicht van waar SVG allemaal voor wordt gebruikt, zie http://svg.startpagina.nl

Nog niet zo goed als die van Opera, maar het is weer een stap vooruit. Om te zien waar SVG allemaal voor gebruikt wordt zie http://svg.startpagina.nl

Het blijft een waardeloze browser die gewoon bepaalde pagina,s niet open krijgt of zeer langzaam
Opera en Apple stukken beter.

Ik had het hier ergens al meegedeeld: bij het testen van de eerste alfa's was het duidelijk dat FF3.1 even snel was dan Chrome - of Iron, die bestaat ook al en speelt niet met onze privé-gegevens.
Het jammere van testen is: de meeste addons werken nog niet. Maar 3.1 wordt een breakthrough, believe me, I was there, I've seen it.

Reageer