Thunderbird 78 met vernieuwd uiterlijk en nieuwe functies

Thunderbird is het mail- en chatprogramma gelieerd aan Mozilla, dat ook de web browser Firefox maakt. Thunderbird is een uitstekend alternatief voor Windows/Outlook Mail of Apple Mail op een Mac.

Thunderbird 78.0 is de grote jaarlijkse uitgave voor het mailprogramma die een nieuw uiterlijk en veel vernieuwingen brengt. Na versie 68 van een jaar geleden is Thunderbird 78 een zogeheten ESR-uitgave (Extended Support Release) die nieuwe functionaliteit introduceert. De andere, kleine, punt-uitgaven van Thunderbird leveren onderhouds- en beveiligingsupdates.

We lopen de vernieuwingen bij langs. Klik op alle afbeeldingen voor een grotere weergave.

Nieuw uiterlijk: Donker en licht thema en nieuw berichtvenster

We beginnen maar met het uiterlijk. Het gisteren verschenen Thunderbird 78 heeft een licht en een donker thema meegeleverd gekregen. Je kunt onder Extra | Add-ons | Thema's kiezen voor de nieuwe lichte of donkere thema's (of gewoon het standaardthema houden).


Licht thema

Donker thema

Het adresboekicoon op de e-mail werkbalk en de icoontjes van mappen onder je mailbox zijn ook gewijzigd. De kleur van de mappen kun je aanpassen door er rechts op te klikken en Eigenschappen | Pictogramkleur (klik op kleur) te kiezen.

Bij het opstellen van een nieuw mailtje is de vormgeving eveneens vernieuwd. Je ziet Aan prominenter in beeld en de CC en BCC mogelijkheden zijn nu te vinden achter Van (klik erop en je kunt een CC of BCC toevoegen). Volgens Mozilla komen er nog meer verbeteringen op dit gebied.


CC en BCC veranderd

In de lijst met mailtjes kun je nu ook de kolommen Selecteren en Verwijderen toevoegen door op het icoontje na de laatste kolom te klikken en ze aan te vinken.


Extra kolommen toevoegen door op laatste icoontje (pijl bovenaan) te klikken


Berichten selecteren en Verwijderen zijn de nieuwe kolommen die je kunt toevoegen

In de kolom Berichten selecteren kun je berichten aanvinken en ze daarmee makkelijker selecteren (in plaats van ctrl toets ingedrukt houden). De kolom verwijderen voegt een vuilnisbak-icoontje toe waarop je kunt klikken om mailtjes snel weg te gooien.

Als je Thunderbird voor het eerst installeert krijg je een duidelijker welkomstscherm met mogelijkheden om je accounts in te stellen voor mail, agenda, chat en meer. Ook kun je hier mail importeren uit andere mailprogramma's.


Nieuw welkomstscherm

Het losse venster met accountinstellingen is nu veranderd in een tabblad.

Ook het Opties-tabblad (Voorkeuren op macOS) is wat gestroomlijnd en bevat nu minder categorieën.

Add-ons: alleen nog mail-extensies

Thunderbird 78 voert ook weer wijzigingen door voor add-ons. Ontwikkelaars moeten hun extensies aanpassen, anders werken ze niet meer in Thunderbird 78. Thunderbird is nu namelijk - net al Firefox - geheel overgegaan op mail/web-extensies. Verouderde XUL-add-ons zullen vanwege beveiligings- en prestatieproblemen niet meer werken.

Helaas zullen dus veel van je favoriete add-ons het niet meer doen als je overstapt op Thunderbird 78. Maar dit is onvermijdelijk omdat de oude extensies niet veilig meer zijn. We hopen dat veel extensie-makers (dit zijn meestal derde partijen en niet Mozilla zelf) de komende maanden hun add-ons geschikt zullen maken.

Verder zijn in Thunderbird 78 diverse handige kleine verbeteringen doorgevoerd:

 • Agenda Lightning is geen add-on meer, maar nu echt helemaal geïntegreerd in Thunderbird
 • Thunderbird vraagt als beveiliging wachtwoord van je besturingssysteem (inlog Windows, Mac of Linux) als je wachtwoorden wilt bekijken
 • Hardwareversnelling is standaard aangezet (voor betere prestaties)
 • Het venster om nieuwe accounts aan te maken is herontworpen
 • Add-ons beheerder is vernieuwd (maar veel add-ons werken dus helaas nog niet)
 • Adresboeken worden nu in SQLite databases opgeslagen en zullen worden verbeterd de komende tijd
 • Tabblad met zoekresultaten is verbeterd
 • Adresbalk voor weergegeven websites in tabbladen in Thunderbird is groter gemaakt (vensterbreed)
 • Verbeteringen aan importeren ICS agenda's
 • Onder Windows kun je Thunderbird nu minimaliseren naar de systeembalk
 • Bij Chat is er nu ondersteuning voor OTR
 • VCard (visitekaartjes) versie 3 en 4 worden ondersteund

Ten slotte zijn nog diverse fouten opgelost, lekken dichtgeplakt en prestatieverbeteringen doorgevoerd in Thunderbird 78.

Thunderbird 78 is de komende tijd alleen handmatig te downloaden via de website van Thunderbird. Het automatische update-mechanisme van Thunderbird zal pas in het najaar bij versie 78.2 de update gaan binnenhalen. En dit is met een reden: de kinderziekten zullen eerst opgelost moeten worden in deze grote nieuwe uitgave en veel extensies werken nog niet. Wij raden dan ook ten zeerste af dat je nu handmatig de nieuwe versie downloadt! Wacht gewoon tot het najaar als je de nieuwe versie automatisch krijgt.

Ga naar de downloadpagina van Thunderbird

Heb jij Thunderbird 78 al uitgeprobeerd en wat zijn jouw ervaringen? Laat ze weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Kan google calendar terug geïntegreerd worden?

Ik had de versie 78 geïnstalleerd .

1) Donker thema kon ik niet vinden .
2) Extra kolommen toevoegen lukt wel .
3) Agenda geen vernieuwingen .
4) Icoontje voor de mappen is te veranderen van kleur :

Rechtsklik op een map ( bv. Postvak in ) > Eigenschappen > Klik op kleurvak ( Pictogramkleur )> klik 2x op Oke .

Versie 78 verwijderd , versie 68.10 weer geïnstalleerd

Nog een aanvulling vergeten ,

Klik op kleurvak ( Pictogramkleur) kies een kleur , klik 2x op Oke

Bedankt! Hebben we toegevoegd.

Ben al jaren gebruiker van thunderbird voor zo'n 4 accounts.

Na de installatie van deze nieuwe versie 78 krijg ik toch dat welkomstscherm in beeld.
Hoe kom ik bij mijn mailboxen?.

Ik heb na een hoop gedoe de oude versie 68.10 er weer op staan, want deze versie 78 doet ook iets met je mail profielen?, waardoor je niet makkelijk een rollback kan doen.

m.v.g.

Thomas

@Thomas_A
Hier vind je informatie hoe je Thunderbird kunt opstarten zodat gevraagd wordt welk profiel je wilt gebruiken. Als je hier je oude (het andere) profiel kiest dan heb je je mail weer terug:
https://support.mozilla.o...

Agenda Lightning is geen add-on meer, maar nu echt helemaal geïntegreerd in Thunderbird.
En wat zijn de eventuele vernieuwingen in de agenda?

'Thunderbird vraagt als beveiliging wachtwoord van je besturingssysteem (inlog Windows, Mac of Linux) als je wachtwoorden wilt bekijken'.
Ik log in op Windows zonder overbodig wachtwoord. Wat nu als ik mijn wachtwoorden wil bekijken. Weer een volstrekt onzinnige toevoeging aan Thunderbird.

Het ziet er interessant uit, vind ik, maar wacht liever tot alle kinderziektes (bugs) eruit zijn gehaald, althans; wat er bij de 1e automatische download wordt verondersteld eruit gehaald te zijn. (Blijft afwachten.)

Tot die tijd bewaar ik mijn nieuwsgierigheid wel en ga, net als bij de Windows updates, zeker niet handmatig nieuwe versies binnenhalen. In het najaar merk ik het vanzelf wel als Thunderbird het officieel vrijgeeft. Dan installeer ik pas. Tot die tijd gebruik ik de oude en vertrouwde Thunderbird app. Werk nog prima!

"Onder Windows kun je Thunderbird nu minimaliseren naar de systeembalk"

Deze functie miste ik al een hele tijd!
En ja, het zou al mogelijk zijn met add-ons, maar zie het liever ingebakken in Thunderbird zelf! Een goede update, maar wacht nog even tot 78.2.

Reageren

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
d_itsland