LibreOffice 6.2 met nieuwe werkbalk en veel verbeteringen

LibreOffice is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office - en een afsplitsing van het OpenOffice-project. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl en wordt meer gebruikt - en actiever ontwikkeld - dan OpenOffice.

LibreOffice 6.2 is vanmiddag uitgebracht. Deze uitgave van het open source kantoorpakket kent diverse verbeteringen en - optioneel - enkele nieuwe werkbalken.

Nieuwe werkbalken met tabbladen
Het uiterlijk van LibreOffice wordt ook steeds meer gemoderniseerd. Nieuwe icoontjes op de werkbalken in LibreOffice 6.1 en deze uitgave is mogelijk om anders georganiseerde werkbalken in te stellen. Standaard staan ze nog niet aan, dus je moet ze zelf inschakelen.

Het menu Beeld | Gebruikersinterface - Tabblad zorgt voor een wat rustiger werkbalk met tabbladen. Je krijgt dan de tabbladen Bestand, Start, Invoegen, Lay-out, Verwijzingen, Beoordelen, Beeld en Extra. Daaronder is dan een vergelijkbare werkbalk als het lint in Microsoft Office. Nadeel is dat als je het venster van LibreOffice klein maakt de tabbladen nogal priegelig worden. Neem dus de ruimte en open LibreOffice op volledig scherm of voldoende groot.


LibreOffice 6.2 met tabbladen-werkbalk (klik voor groter)

Je kunt ook kiezen voor Beeld | Gebruikersinterface - Groepen compact voor een andere werkbalk. Als je weer terugwilt naar de standaard werkbalk klik je op het driestreepjesmenu rechtsboven (of menu Beeld) | Gebruikersinterface - Werkbalk standaard.

Uitwisselbaarheid met Microsoft Office verbeterd
Zoals altijd is ook weer de uitwisselbaarheid met Microsoft Office verbeterd, zodat doc, docx, xls, xlsx, ppt en pptx bestanden beter compatibel zijn. Onder handen genomen in deze uitgave zijn:

  • importeren EMF+ en vector-afbeeldingen (onder andere rotatie tekst)
  • OOXML charts filters
  • ppt/pptx (PowerPoint) import- en exportfilter
  • weergave animaties in documenten

Verder in LibreOffice 6.2:

  • Het bijhouden van wijzigingen in documenten is een stuk sneller geworden
  • Je kunt spreadsheet-gegevens direct in een tabel in Writer plakken
  • Multivariate regressie analyse is mogelijk met de regressie tool in Calc. Sowieso zijn veel meer statistische maten beschikbaar

Lees hier over alle vernieuwingen in LibreOffice 6.2

LibreOffice 6.2 is beschikbaar voor Windows 7, 8.1 en 10. macOS en Linux.

Download LibreOffice 6.2

Wat vind jij van de nieuwe werkbalken in LibreOffice 6.2? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

ik werk nu in libre offce 6.2 maar ik weet niet hoe je 1 pagina liggend moet doen en de rest staand. help aub

Hoe sla je een document op als pdf?

Lees hier hoe je document als pdf kunt opslaan in LibreOffice:
https://www.gratissoftwar...

mooi

Nieuwe versie gedownload met
PatchMyPC. Geen probleem mee gehad.

Installatie verliep zoals altijd handmatig en probleemloos. Prima pakket en hulde voor de mensen die er aan werken.
De nieuw tab werkbalken vind ik persoonlijk niet prettig, nu lijkt het wat op Windows verkenner lay-out.
Ik vind het lekker dat alles wat ik nodig heb in een keer zichtbaar staat.

Mee eens . . .

Ja, dat vind ik ook, zeer goed en gratis.
Het is wel fijn dat je nu kunt kiezen hoe je LibreOffice gaat gebruiken, met of zonder tabbladen, iets wat in MS-Office niet kan, maar ik verkies voor het moment toch nog de originele indelingen met alle iconen duidelijk zichtbaar.

Ik heb de nieuwe versie geïnstalleerd
Maar ziet geen verschil, geen nieuwe werkbalk.

was de instelling beeld/tabblad vergeten in te stellen

Volgens mij probeert Microsoft Libre O de nek om te draaien, de laatste vorige versie kreeg ik alleen geïnstaleerd na toestemming te geven aan de w10 beveiliging (heb ik nog geen probleem mee) maar daarna was het einde oefening vlak voor einde installatie brak ie af en draaide die alles terug, opnieuw gedownload weer het zelfde, bij de derde keer lukte het echter kan je bij windows beveiliging geen uitzondering meer maken voor dit program. Je kunt allen bestanden opslaan als een deel van de beveiliging uit zet En dat wil ik niet want ik vind w10 beveiliging met contolled acces folder uistekend.

Het terugdraaien van de installatie gebeurt niet door W10, maar door de installer van Libre Office. De installer zal tegen een probleem aanlopen, bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot een bestand, of kan het bestand niet vinden benodigd voor de installatie, of bij het uitpakken van de installatiebestanden is er een beschadiging opgetreden. Omdat het herhaald gebeurde lijkt dat de meest voor de hand liggende oorzaak van de beëindigde installatie. De installatie wordt dan teruggedraaid door de installer, maar dus niet door W10. De toestemming voor het installeren zal gerelateerd zijn aan gebruikersaccountbeheer. Het kan ook zijn dat de installatie niet vanaf een voor de installer logische schijf plaatsvindt C, D of E.

Controlled access van Windows Defender (1809: Windows-beveiliging) verhindert de installatie. Zet dat dus eventjes tijdens de installatie uit.

Heb 6.2.0 geinstalleerd onder W10, dat ging soepel en ik ben geen beveiligingsproblemen tegengekomen.

Vandaag opnieuw gedownload en zonder problemen geïnstaleerd zelfs in de w10 beveiliging is er automatisch een uitzondering gekomen voor Libre Office, ik neem dus alles treug wat ik geschreven heb.

Je kan in de store ook inkoffice downloaden dat is op een paar kleine dingen hetzelfde als libreoffice.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland