Laatste updates voor Internet Explorer 7, 8, 9 en 10 en lekken gedicht in Edge, Office, Silverlight en Windows (beveiligingsupdates januari 2016)

Gisteravond zijn op Microsofts maandelijkse 'pleister-dinsdag' negen updates verschenen voor lekken in Internet Explorer, Edge, Office, Silverlight en enkele Windows-componenten. Zes updates zijn voor kritieke kwetsbaarheden, drie voor 'belangrijke'. Bovendien hebben Internet Explorer 7, 8, 9 en 10 hun laatste updates gekregen en worden vanaf nu niet meer ondersteund!

In Internet Explorer 7 tot en met 11 voor Windows Vista tot en met 10 worden 'slechts' twee kritieke lekken dichtgeplakt deze maand. Dit betreft een apart lek in de VBScript Scripting Engine dat via Internet Explorer misbruikt wordt en een ander lek in IE dat al openbaar gemaakt is.

De update-ronde van deze maand is de laatste keer dat Internet Explorer 7, 8, 9 (behalve voor Vista) en 10 nog pleisters voor lekken krijgen! Deze oude IE-versies worden nu niet meer ondersteund en wil je nog veilig internetten dan zul je moeten overstappen op Internet Explorer 11 (als je Windows 7 of 8.1 hebt), Edge (Windows 10) of Internet Explorer 9 (alleen voor Vista!). Of een andere browser als Firefox of Chrome.

Verder met de lekken. In Edge worden twee kritieke lekken dichtgeplakt. En in de eerdergenoemde VBScript Scripting Engine wordt een kwetsbaarheid gerepareerd. Ook in Microsoft Office 2007, 2010, 2013 en 2016 en Office voor Mac worden nog vijf ernstige lekken gefixt. Twee daarvan zijn al openbaar gemaakt. Ten slotte worden kritieke lekken opgelost in het Windows-onderdeel Windows Kernel-Mode Drivers en in de Silverlight plugin.

Belangrijke lekken (een graadje minder erg dan kritiek) zitten in Windows, Windows Kernel en (het zakelijke) Microsoft Exchange Server. In totaal zijn dit er nog twaalf.

Zoals elke maand gaat een nieuwe versie van Microsofts 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' je computer controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Windows XP wordt niet meer ondersteund en krijgt geen reguliere updates meer: snel overstappen op een ander besturingssysteem wordt dus ten zeerste aangeraden.

Lees meer informatie over de pleisters bij Microsoft

Deel dit artikel: 

Reacties

Vandaag de Windows Updates één voor één opnieuw geïnstalleerd op mijn desktop met Windows 7. Update KB3110329 blijkt corrupt te zijn. Deze update verwijderd je geluidskaart en zorgt er voor de USB poorten niet meer werken.

KB3110329 (en alle andere updates) heb ik ook geïnstalleerd op mijn Vista, en zoals ik eerder schreef hebben deze updates bij mij blijkbaar geen problemen veroorzaakt, mijn USB-poorten en geluidskaart werken nog steeds, maar ik heb dus Vista. Wellicht hebben andere Windows 7 gebruikers jou beschreven problemen wel...

De laatste truc van Microsoft zal wel gauw komen: Windows 10 afdwingen via een beveiligings-update...!!!

Inderdaad Microsoft probeert het weer, nu met een ander KB-nummer! Ik ben benieuwd wat ze volgende maand verzinnen om je Windows 10 aan te smeren. Volgens mij halen zij hun target niet.

Om de de hinderlijke meldingen voor upgrade naar Winows 10 te voorkomen heb ik
de optionele Update voor Windows 7 KB2952664, maar direct verborgen.

Ik heb gistenavond de Windows Updates geïnstalleerd op een desktop met Windows 7 Home Premium op. Na installatie was mijn geluidskaart verdwenen en werkten mij USB poorten plots niet meer. Ik heb dan maar een systeemherstel moeten doen. Microsoft begint zo langer samer hand mijn voeten uit te hangen. Als het zo verder gaat stap ik gewoon over naar Linux.

Ik heb al deze aangeboden updates net op mijn Windows Vista Home Premium gedaan en achteraf geen problemen ondervonden met het verdwijnen van mijn geluidskaart en/of USB-poorten bij 'Apparaatbeheer'. Het is hier dus (zo te zien) wel goed gegaan, geluid werkt nog en o.a. mijn muis die aangesloten is via USB-poort werkt gelukkig ook nog.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gr_ekenland