Kort Linux nieuws: Ubuntu en Linux Mint

Kort Linux nieuws van de afgelopen week:

  • De volgende Ubuntu, met versienummer 19.04, zal 18 april 2019 verschijnen. De codenaam is voor het Linux besturings 'Disco Dingo' (in de lange traditie van allitererende namen, Ubuntu 18.10 heet 'Cosmic Cuttlefish'). Een nieuw vormgegeven Ubuntu Software Centrum staat op de planning.
  • Nog meer Linux-nieuws: Linux Mint 19.1, dat rond kerst verwacht wordt, krijgt een nieuw moderner bureaubladthema met grotere taakbalken met grotere iconen. Ook worden vensters gegroepeerd.

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik al jaren Linux, ik wil niets anders meer. Ik gebruik een adressen programma wat onder Windows draait, maar Wine lost dit probleemloos op. Windows niet meer nodig, wat een opluchting.

Ook ik ben overgegaan na die logge Windows 10.
Ondanks dat ik zeer gehecht was aan Adobe Ligtroom wat niet draait op Linux toch overgestapt en me zelf gedwongen om over te stappen naar een ander fotobewerkingsprogramma (AfterShot Pro3).
Linux Mint loopt geweldig en lekker snel. Echt voor geen goud ga ik meer terug naar Windows.
Echt helemaal klaar mee. Zeker nu die updates gepushed worden en zo. Daar is wel een script tegen aan te leggen, dat dit niet meer gebeurd, maar het blijft behelpen.
Windows is niet heilig!

Deepin heeft LightZone beschikbaar.

Thanx, zal deze ook eens bekijken.

Ik ben 76 jaar, window XP mijn eerste computer,over gestapt linux mint 18.3 sinnamon 64bit sinds 5 jaar op window XP computer geweldig,en ook linux 19 en nu bezig met Zorin OS 12.4 64bit ook op een window XP computer er is een nieuwe wereld open gegaan,
geen window meer.

Ook hier een Linux gebruiker,sinds 10jaar. Gebruik x-ubuntu 18.4 en mint 19.
Windows hoeft voor mijn echt niet meer.install gaat vlot en soepel .

Ik ben een 74 jarige persoon, Ik ben dankzij een vriendin van mij sinds 3 jaar overgestapt op Linux Mint. Had dit al 20 jaar eerder moeten doen. Nooit een vastloper, nooit een blauw scherm, nooit een herstart en eindeloos durende updates. Geen licentie geld, Had wel even moeite met het opstarten omdat ik vastgeroest was met Windhoos. Alles werkt, wel muis of geen muis, 3 verschillende printers, fax, scan procedures. Alles piekfijn.

Heb al 20 jaar Linux draaien. Zelfs mijn moeder heeft al 5 jaar Linux mint onderhoudsvrij lopen. Geen commando regels nodig. Alle hardware wordt zo herkend en werkt zonder extra drivers of antivirus..
Af en toe kom ik bij mensen met Windows en ik vind het lachwekkend dat je pc 30-60 minuten gaat updaten en je er niks mee kan intussen.. (now updating.. Do not switch off pc)

Gebruik nu 10 jaar Linux. Eerst naast Windows. Al binnen 1 jaar bleek dat ik Win helemaal niet meer nodig had. Heb nu Kubuntu Mint 19 cinnamon op mijn hoofd pc. Xubuntu op een 8 jaar oude Acer laptop
En Mint 19 op een andere laptop.
Dat alles ZONDER antivirus progs. Wel firewall.
Linux je moet er in het begin wat tijd in investeren maar ik wil niet anders meer. De site van Pjotr is super, maar ook de forum van Mint en Ubuntu bieden altijd hulp waar nodig.

Hoi Peter, tot zover kan ik dat alleen maar bevestigen. Ik hoop ook dat ik die knoppen aan de gang krijg. De site van Pjotr mag gerust een bijbel genoemd worden en op het forum ben ik goed geholpen met de wifi adapter.

Dit begrijp ik werkelijk niet. Werk met Ubuntu op drie systemen, Windows 7 en Linux Mint 17.3 cinnamon op andere laptops. Zelden zo´n fijn besturingssysteem gezien. Teveel commando regels? Integendeel.

Voor 90 % van de computergebruikers is 1 commandoregel al teveel, alles moet gewoon met een setup / instalprogje gedaan kunnen worden.
Ik ben nog uit de tijd van basic dus niet echt bang voor, maar toch is/zou het met de huidige software overbodig (moeten zijn)

Je heb gelijk hoor Albert,na het installeren van Linux ben je nog wel even bezig met die commando regels:
https://sites.google.com/...

Als je tenminste alles goed wil instellen zoals b.v. de SSD.

Zonder die site van Pjotr was ik nooit aan Linux begonnen,hij heeft die site ook opgezet omdat hij anders de kluts kwijt raakt met al die verschillende Linux versies die hij test:
https://sites.google.com/...

Maar als je daar mee klaar ben heb je die commando's niet zo vaak meer nodig.
Je kan tegenwoordig ook Software(beheer) gebruiken:
https://www.linux-club.nl...

Daarmee gaat het installeren en de-installeren van programma's net zo snel als met Windows.

Pjotr is iemand die zich veel inzet en ook vriendelijk en snel reageert, meer dan hulde voor deze persoon.
Met softwarebeheer gaat installeren prima, niets mis mee denk ik, het zit vooral in het goed laten werken van componenten en randapparatuur. Zou mooi zijn als leveranciers ook software bijdragen, maar ik snap wel dat het aandeel gebruikers veel te klein is.

Voor alle in jouw links voorgestelde zijn er mogelijkheden om dezelfde aanpassing te maken zonder iets in de Shell te hoeven doen. Het installeren van software kan bijvoorbeeld al decennia via de gui. Dat de Shell voor menigeen juist als eenvoudiger wordt ervaren, en dit dus ook vaak in de tutorials wordt beschreven, wil niet zeggen dat dit de enige manier is.

Ik ben nu een paar weken Linux Mint aan het proberen, ziet er leuk uit en werkt ook snel. Maar USB wifi adapter veel problemen mee gehad en uiteindelijk een andere gekocht die wel werkt.
Mijn Wacom Bamboo kan ik de knoppen niet aan de gang krijgen en dat is voor mij noodzakelijk omdat ik geen muis gebruik.
Zoals het er nu naar uitziet verwijder ik Mint deze week weer. Jammer maar nog niet volwassen omdat je nog teveel met commando regels moet doen en daar zit de doorsnee consument niet op te wachten als overstap van Windows.

Probeer anders eens Deepin. Dat heeft al wat Mint nu gaat introduceren, is net zo eenvoudig te installeren en ziet er prachtig en strak uit, met een zeer logisch ingedeeld Configuratiepaneel. Minimum 4 GB werkgeheugen is wel noodzakelijk.

Wacom driver support voor linux:
https://linuxwacom.github.io

Ik heb daar heel even naar gekeken, moet er nog eens goed over nadenken en uitzoeken. Het zal wel meer zijn dan een bestandje opstarten denk ik.

Van de Wacom 2 knoppen aan de gang kunnen krijgen, nog proberen te finetunen om de plaats om te wisselen. Geeft weer hoop want Mint verdient het wel.

Knopfunctie weer kwijt en dan weer terug, problemen met pakketten enz.
Aanpassen van de knoppen lukte niet. De rest werkte wel.
Afscheid genomen van Mint, misschien over een jaar weer eens proberen.

Deepin is van Chinese makelij. Versie 15.7 is erg goed, maar je moet wel nog even de Deepin Store, via het Deepin Store menu, op Internationaal zetten. Standaard staat deze op Chinees, wat wellicht problemen kan geven.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oost_nrijk