KB4551762 plakt kritiek lek dicht in Windows 10 1909 en 1903

Update 16 maart

Er worden al weer diverse problemen gemeld met KB4551762. Meld ze hier!

Origineel bericht:

Windows 10 1909 en 1903 hebben gisteravond opnieuw een beveiligingsupdate gekregen met als volgnummer KB4551762. Dit is een extra beveiligingsupdate, twee dagen na de gewone maandelijkse updates, waarin een lek in het SMB-protocol wordt dichtgeplakt.

Beveiligingsupdates zoals deze worden automatisch geïnstalleerd op je pc via Windows Update.

Versie Update Buildnummer Datum
Windows 10 1909 KB4551762 18363.720 12 maart 2020
Windows 10 1903 KB4551762
18362.720
12 maart 2020

Lek in SMB-protocol verholpen

KB4551762 repareert een ernstig lek in het SMB-protocol in Windows 10 1903 en 1909 - eerdere versies zijn niet kwetsbaar. SMB (Server Message Block) wordt gebruikt om bestanden en printers te delen op (thuis)netwerken.

De kwetsbaarheid kan door aanvallers misbruikt worden door een speciaal geprepareerd datapakketje naar de pc of server te sturen. Vervolgens kan schadelijke code (malware) uitgevoerd worden op de getroffen computers of servers.

Omdat het lek zonder tussenkomst van gebruikers uitgebuit lijkt te kunnen worden, is het zo gevaarlijk. Snel updaten wordt dus aanbevolen!

Eventuele problemen met deze update horen we graag in de reacties hieronder.

Deel dit artikel: 

Reacties

Beste Wim, ik heb gedaan op hoop van zeggen hetgeen jij voorstelde, dus met "MediaCreationTool1909" en het is mij wonderwel gelukt. Ik hoop dat mijn laptop nu in orde is voor de volgende updates van Windows 10 die er hoogst waarschijnlijk nog gaan komen.Hartelijk dank aan alle mensen die hun beste deden om mij te helpen alsook aan de redactie van GratisSoftware.nl die door hun site vele mensen te helpen.

Zins deze update sluit computer traag af misschien zijn er meer mensen die hier ook last van heeft.

Beste,

Als je problemen hebt met updates. Wij hebben dit uitgebreid getest en de ENIGE OPLOSSING = MediaCreationTool ==> de laatste windows build downloaden en tijdens de installatie kiezen om alle apps en bestanden te behouden.

Bovendien gaat dit proces soms sneller dan de update van Windows zelf. ;)

Veel succes.

Ik heb geprobeerd te updaten met de MCT, maar krijg niet de mogelijkheid te kiezen om te updaten met behoud van alle apps en bestanden. De enige optie die ik krijg is 'niets', dus niet 'alleen bestanden bewaren' of 'alle apps en bestanden bewaren'. Deze laatste twee zijn 'greyed out', dus niet aan te vinken. Welke mogelijkheid voor een update rest mij nog? Behalve alles opnieuw installeren wat ik in nov. jl. nog heb gedaan...
Benieuwd naar jullie antwoord.

MediaCreationTool1909 starten dan bovenaan Update nu.
Heb je al Windows 10 dan zal niet de hele Windows 10 opnieuw geïnstalleerd worden
maar zal Windows 10 up to date worden gebracht en eventuele fouten worden verwijderd.

Dank voor de tip Wim, maar op die manier had ik 't al gedaan. Desondanks lukt het niet. Het meest vreemde vind ik nog dat het wel werkt op m'n (game)PC (zelfbouw) en niet op m'n laptop (Medion Erazer). Op beide machines staat dezelfde Windows versie geïnstalleerd, dezelfde virusscanner en andere beveiligingssoftware. Heb je misschien nog andere ideeën of ken je mogelijke oorzaken? Ik hoor/lees 't graag.

Hoi Jan krijg je niet "Wat wilt U doen ? (links boven op het blauwe Tabblad Windows 10 setup).
-----Deze pc nu bijwerken, die kan je aan vinken.
Probeer nog iets je kunt altijd nog annuleren als je denkt dit gaat niet goed.
Het is altijd moeilijk van een afstand advies geven.

Hoi Wim, Helaas, de enige mogelijkheid die ik krijg na 'Wat wilt u doen?' is 'Niets'. De andere twee opties ('alleen bestanden bewaren' of 'alle apps en bestanden bewaren') blijven grijs en zijn niet te selecteren.
Onderin krijg ik nog een mededeling dat dit kan gebeuren omdat Windows in een niet standaard map is geïnstalleerd of omdat ik een oudere versie probeer te installeren. Beide gevallen is echter niet aan de orde. Windows staat netjes geïnstalleerd in C:\Windows en de nieuwste versie heeft 'ie dan zojuist opgehaald van de site van Microsoft met de MCTool.
Ik laat 't er maar bij en zal in april (voorjaarsvakantie) wel een nieuwe poging wagen en dan inderdaad alles opnieuw installeren.
In ieder geval bedankt voor je genomen moeite.

13-3 geïnstalleerd via WU,(nog) geen problemen.

Helaas - na 3X geprobeerd KB4551762 te installeren WEER zelfde melding: fout: 0X80070002 ! Zou nu eigenlijk moeten lukken . . .

Krijg ook deze foutmelding(KB4551762) - fout 0x800f081f. Update mislukt

Ja dat probleem van de foutmelding had ik ook weer.
Heb de MediaCreationTool1909 gebruikt om Windows 10 opnieuw bij te werken (duurt ongeveer een uur afhankelijk hoe snelle comp. je hebt) en het probleem is verholpen.
Met deze tool is het mogelijk je bestanden en apps te behouden, dus je hoeft verder niets opnieuw te installeren.
Je comp. of laptop is dan weer up to date.

Ik kan hem niet updaten want ik krijg al heel lang de onderliggende foutmelding.

2020-03 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 1909 for x64 gebaseerde systemen (KB4551762) - fout 0x800f081f

Zeer waarschijnlijk kunt u updaten als u dat handmatig doet.

Handmatig update uitgevoerd, geen enkel probleem met K 4551762.d

Beste Peter Sprijbos ,

Lees deze informatie eens door ,

https://windowsreport.com...

1-Ik heb al handmatig meerdere malen geupdate maar lukt niet en er komt steeds de foutmelding te voorschijn.

2-Ik heb "windowsreport.com" beken maar daar durf ik niets mee doen hoor, ik versta daar niets van en ben bang als ik iets verkeerd doe dat het mij geld gaat kosten en dat is niet mijn bedoeling.
Als Windows zijn werk goed moest doen dan zouden de mensen die problemen niet hebben. Ik ben 78 jaar en begrijp hier niet veel van, vroeger lukte al de updates wel.

3-Ik doe gewoon verder zonder update dan, terwijl het nog gaat.

PS: Weet wat ik niet begrijp dat is dat al de andere updates die kan ik wel installeren kunnen worden en die ene al maanden niet?

ik denk dat je windows 10 er een keer helemaal schoon op moet zetten en dan is het probleem waarschijnlijk weg maar ik begrijp dat u dat niet zelf kan
ps er staan op YouTube in toetst windows 10 opnieuw moet installeren

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hong_rije