KB4073290, KB4073576 en KB4073578 voor niet opstarten AMD

Microsoft heeft deze week updates in de Microsoft Update Catalog klaargezet die de problemen voor niet-opstartende AMD-pc's moeten oplossen. De updates zijn voor Windows 7 en 8.1 en Windows 10 1709.

Niet opstartende pc's met AMD processor

De januari-updates voor Windows verhielpen (deels, je moet ook nog BIOS/UEFI-updates binnenhalen) de ernstige Meltdown- en Spectre-geheugenlekken in heel veel processoren van Intel en enkele van AMD. Voor enkele oudere AMD-processoren waren de updates echter funest: deze pc's konden niet meer opstarten na de maandelijkse pleisters van Microsoft.

In de Microsoft Update Catalog staan nu updates voor Windows 7 en 8.1 en Windows 10 1709 klaar om deze problemen op te lossen. KB4073578 voor Windows 7, KB4073576 voor Windows 8.1 en KB4073290 voor Windows 10 1709 moeten deze problemen oplossen - nadat je eerst zelf op de een of andere manier je pc weer aan de praat moet hebben gekregen...

Deze updates zijn echter vooralsnog alleen via de Microsoft Update Catalog te downloaden. Dus als je je AMD-computer net weer hersteld hebt wil je misschien liever even wachten totdat deze pleister ook via Windows Update wordt aangeboden! Je weet immers maar nooit met Windows-pleisters... Het is vooralsnog echter onduidelijk of deze updates in februari aangeboden zullen worden via Windows Update en voor welke specifieke processoren ze bedoeld zijn. Microsoft is zeer summier met informatie, behalve de melding:

'An update is available to fix the following issue that occurs: AMD devices fall into an unbootable state.'

Opmerkelijk is wel dat Microsoft deze pleister om niet-opstartende AMD-pc's te herstellen alleen via Windows Update aanbiedt voor Windows 10 1703 en Windows 10 1607. Voor Windows 10 1709 en Windows 7 en Windows 8.1 (waar toch de meeste oudere AMD-processoren inzitten) zijn er tot nu dus alleen updates in de Microsoft Update Catalog (waar je ze handmatig kunt downloaden) en nog niet via Windows Update. Dat zou kunnen beteken dat Microsoft deze pleisters nog niet goed genoeg vindt om via Windows Update aan iedereen uit te rollen.

Meer problemen

De beveiligingsupdate van begin januari leverde al diverse problemen op. Bepaalde AMD-processoren startten zoals gezegd niet meer op en Microsoft waarschuwde dat de update bij mensen met bepaalde niet-compatibele virusscanners niet geïnstalleerd zou worden! De anti-virus software moest in die gevallen eerst een update moeten krijgen voordat de updates geïnstalleerd konden worden: dit komt doordat deze update ingreep op de wijze waarop virusscanners gebruik kunnen maken van het kernel-geheugen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Zowel de oude KB4056897als de nieuwe KB4073578 hebben op mijn zeer moderne INTEL PC (maar voorzien van Windows 7) het effect dat ik niet via het systeem meer kan herstarten. PC gaat na hertsrta (via start menu) wel uit, maar nooit meer aan. Druk ik dan op de resetknop op het apparaat zelf, dan start ie gelukkig wel weer op.

Verwijderen van de update kan daarna werr wel en dan is het probleem weer over. Ik krijg helaas de indruk dat dit probleem niet onderkend wordt en we het hiermee moetten doen. Dus op mijn POC geen oplossing voor het Meltdown probleem.

Windows 7 Ultimate 32-bit - AMD Turion 64X2: KB4073578 uitgevoerd en zowaar: Windows is gewoon opgestart!

Daarna de eerst mislukte beveiligings-update KB4056897 (dus NIET de rollup KB4056894) alsnog uitgevoerd en nu ging alles vlekkeloos en vlot. Alles werkt zoals het moet en beide updates zijn dus goed gegaan. Pffff....

Hoi. Kan ik w7 nu updaten?, kreeg voorheen een ''installatie probleem'' melding, pictogrammen wit.

Hoe moet je een update installeren op een computer die niet opstart?

Eerst de computer herstellen d.m.v. een backup of systeemherstel. Daarna kun je deze update installeren.

na drie maal een opstart poging zal de comp overschakelen naar reparatie je kunt dan een systeem herstel doorvoeren

na drie maal een opstart poging zal de comp overschakelen naar reparatie je kunt dan een systeem herstel doorvoeren

na drie maal een opstart poging zal de comp overschakelen naar reparatie je kunt dan een systeem herstel doorvoeren

Advies voor alle gebruikers met oudere AMD processors en windows lager dan 10..; wacht gewoon ff af tot maandelijkse patch tuesday in februari... dan zal alles wel goed bijgewerkt zijn hoop ik...
(en leuk info over bios en vga firmware udates..maar die zijn er sowieso niet voor die oudere systemen! )

de update Kb4073290 lost het probleem op. Als je je systeem 3 maal opstart kun je een systeem herstel doorvoeren daarna kun je bij Microsoft op zoek gaan naar deze Update

Windows 10 (met AMD) startte bij mij zonder problemen op na deze update.
Had na de vorige update de pc m.b.v. systeemherstel moeten herstellen.

Ik hoef de update voor Windows 7 van die Microsoft klungels helemaal niet.
Het gevaar van Spectre wordt zwaar overdreven.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk