Is Google Chrome wel de grootste browser?

Elke maand browsermarktaandelen aan de hand van de cijfers van statistiekboeren NetApplications en StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl

Omdat de cijfers van NetApplications en StatCounter zo uiteenlopen vermelden we ook de cijfers van GratisSoftware.nl zelf over het browsergebruik. Dit geeft wat meer houvast over de Nederlandse situatie.

De vraag is dus nu: wat voor browser gebruiken bezoekers wereldwijd het meest volgens StatCounter en NetApplications en welke browser wordt op GratisSoftware.nl het meest gebruikt?

Browsermarktaandelen in procenten wereldwijd (NetApplications/StatCounter) en op GratisSoftware.nl: juni en juli 2012

    NetApplications StatCounter GratisSoftware
    juni
2012
juli
2012
juni
2012
juli
2012
juni
2012
juli
2012
1 Internet Explorer 54,02 53,93 32,31 32,04 47,2 46,7
2 Firefox 20,06 20,16 24,56 23,73 26,2 26,0
3 Google Chrome 19,08 18,88 32,76 33,81 17,6 18,0
4 Safari 4,73 4,93 7,00 7,12 3,7 3,8
5 Opera 1,60 1,59 1,77 1,72 3,3 3,2

Bron: Net Applications, StatCounter en GratisSoftware.nl

Bij NetApplications zijn er slechts kleine verschuivingen (tienden van procenten) in het browsergebruik. Internet Explorer (IE) is veruit de grootste - net als op GratisSoftware.nl, hoewel Microsofts browser hier blijft verliezen deze maand.

Bij StatCounter is Google Chrome Internet Explorer in juni al gepasseerd. Chrome blijft doorgroeien, terwijl IE en vooral Firefox verliezen. Bij NetApplications is de opmars van Googles browser juist tot stilstand gebracht.

Is Chrome nou de grootste browser of niet? StatCounter beweert van wel, terwijl NetApplications en GratisSoftware.nl Google Chrome nog altijd als derde browser hebben na Internet Explorer en Firefox.

Onze vraag: ken jij veel mensen die Google Chrome gebruiken, of denk je dat StatCounter het gebruik van Googles browser overschat? Geef je mening in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik stap weer over naar Explorer, chrome gebruikt extreem veel geheugen(op mijn laptop dan), als ik chrome 1 keer open heb, opent de browser 5 chrome processen.

En sinds ik chrome heb, speelt mijn laptop online streaming video's waardeloos af.

Hoe meten deze bedrijven? En waar? Dat is natuurlijk de vraag. Er zijn verschillen in markten, in bepaalde regio's is linux populairder dan in andere, daar zul je dan ook minder IE aantreffen.

Dan is er nog verschil in meetmethoden, dus. Als er verschillen zijn in meemethoden onderling dan kun je de resultaten vaak gewoonweg niet vergelijken.

Dit verdient een onderzoekje.

Ik neem bijv. aan dat de browser die standaard in Android telefoons/tablets zit, door deze bedrijven als "Chrome" wordt gezien?

http://en.wikipedia.org/w... zegt dat de layout engine van webkit afkomt, en de javascript engine van Chrome. Als je deze browser dus wel of niet Chrome noemt, scheelt nogal wat.

Ben zelf een trouwe firefox gebruiker, al ken ik zo al 4 mensen die chrome gebruiken. Zusje en ouders gebruiken IE.

Ik denk dat Google Chrome op veel computers onbewust geïnstalleerd wordt omdat hij overal te pas en te onpas wordt bij gepropt.
Volgens mij staat hij inderdaad op veel computers maar weten veel mensen het niet en gebruiken hem dus ook niet.
Bij mijn schoonbroer stond hij er ook op maar dat wist hij nog niet en hij gebruikte hem ook nooit.

IE is nog altijd de grootste, niet moeilijk, staat standaard opgedrongen op de meeste computers en Google past de truc toe om hem via allerlei software op te dringen, en dat is tegenwoordig ook al niet meer alleen bij gratische software.

Bij mij staat Opera 12.01 er als hoofdbrowser op met daarnaast Firefox 14, SRware Iron 20 portable, The World Browser 2.1 en IE 6 die ik nooit (meer) gebruik.

Als ik, Opera gebruiker met FF back-up voor Nederlandse (overheids)sites, de commentaren zo lees, begin ik te vermoeden dat Chrome gebruikers echte Google-zoekers zijn en daarom veel op sites opduiken in een random zoektocht. Oftewel, er lijkt me geen zekerheid dat het aantal keren dat StatCounter Chrome telt het gebruik afkomstig is van een handjevol gebruikers dat veel over de sites zwerft, of daadwerkelijk van een groot aantal gebruikers dat gericht een site bezoekt.

Ik gebruik de laatste tijd steeds vaker de Dragon browser van Comodo, bijna identiek aan Chrome, maar waarbij je grotendeels verlost bent van Google zelf. Firefox is en blijft een zeer goede browser.
De mooiste en innovatieve browser, waar anderen volgens mij veel van hebben afgekeken en nagebouwd, vind ik nog steeds Opera.

Mee eens, Comodo Dragon is een onder geschoven kindje.

Google Chrome staat vaak als verstekeling ergens weggeschoven op het bureaublad tussen tientallen andere ongesorteerde snelkoppelingen, ooit nog eens meeverpakt met andere software. Denk dat het meestal zo werkt.

Mijn voorkeurbrowser is Opera12 vanwege de uitgebreide configuratie mogelijkheden en IE9 om op terug te vallen mocht een pagina niet goed worden weergegeven in Opera. Ik ken verder niemand die Google Chrome gebruikt en ik raad het ook altijd iedereen om privacyredenen ten sterkste af.
Google zal de resultaten wel ergens hebben gemanipuleerd want het is niet de eerste browser en ook nooit geweest en dat wordt het ook nooit.

Ik heb Chrome wel op mijn PC, maar gebruik altijd IE. Op mijn i-Pad Safari.
De meeste mensen in mijn omgeving gebruiken IE.

Ik ken in mijn naaste omgeving niet veel mensen die Chrome gebruiken. Een enkele heeft deze op zijn PC staan terwijl hij niet eens wist dat hij er op stond. Vermoedelijk - als bij zoveel gebruikers - per ongelijk mee geïnstalleerd door het installeren van een ander programma.

Ik verbaas me ook wel eens over de Chrome cijfers. Zelf wel eens geprobeerd, maar niet enthousiast. Verder ken ik alleen mensen die Firefox, Safari of Opera gebruiken.
Oh nee, m'n moeder nog, die gebruikt IE want die wist niet dat er nog van die andere dingen bestonden.

god zij dan is je moeder niet alleen,ook ik gebruik, tot allerhoogste en meest verheven kontentement IE 9. Een hype van deze gratis webstite die zelf reclame maakt voor betalende software, gelove of niet, t'is ernstig en zwaar boerenbedrog, gratis software moet reclame maken voor betalende software, dit is bedrog op groot niveau, zoniet van het allergrootste niveau, waarbij de gebruiker meestal in grote problemen achterblijft wegens totaal onnodige registerwijzigingen a volonté, laat achterwege de vele" onnodige toolbars , onnodige klooie chrome, de super browser wat betreft je privacy, en andere rotzooi die op je pc geinstalleerd wordt samen met je gratis software of updates.

ik gebruik ie tot mijn allergrootste tevredenheid interrnet exlorer, en misschien moet dat gratis gedonder maar voor eens en altijd van het internet verdwijnen.

Vande gemelde browsers gebruik ik alleen SAFARI niet, en FIREFOX alleen maar als ik merk dat ik die ook heb. De andere ongeveer even vaak.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frankrij_