iPhone is tien jaar. Heb jij een iPhone (gehad) of ga je er een kopen?

Tegenwoordig zijn smartphones met aanraakschermen die je met je vingers bedient de normaalste zaak van de wereld. Nog maar tien jaar geleden hadden ze echter toetsenbordjes met heel veel knoppen en pennetjes (stylus) om ze te bedienen. Je kon wel op het scherm tikken, maar dan beter met je nagels.

Nu kun je knijpen om in en uit te zoomen, makkelijk scrollen met je vingers, verversen door het scherm naar beneden te trekken, alle kanten op swipen (vegen) en nog veel meer om je telefoon te bedienen. De aanraakbaarheid van de smartphone heeft het apparaat voor veel mensen een centrale plek in hun leven gegeven.

Apple was de eerste die het belang van deze aanraakbaarheid van de telefoon inzag en met de iPhone - vandaag precies tien jaar geleden - de eerste moderne smartphone (met veel scherm, weinig knoppen en een intuïtieve bediening) op de markt zette. Ook heeft Apple het gebruik van apps groot gemaakt met zijn App Store. Achteraf gezien kun je stellen dat de iPhone revolutionair was en heel wat teweeg heeft gebracht. (Bekijk hier de historische aankondiging door wijlen Apple CEO Steve Jobs van de eerste iPhone en lees hier een heel goed stuk van Tweakers over de invloed van de iPhone).

Daarna volgden namelijk vele anderen het voorbeeld van de iPhone. Googles besturingssysteem Android en fabrikanten als Samsung, HTC, Huawei, Lenovo, Motorola en Sony bouwen voort op het fundament dat Apple gelegd heeft - en zijn op sommige vlakken de iPhone-maker voorbijgestreefd.

In september komt de nieuwe iPhone uit die het tienjarige bestaan van de telefoon moet vieren. En de geruchten gaan dat Apple alles op alles zet om dan weer de toppositie op de smartphonemarkt in te nemen met een iPhone die een bijna randloos scherm heeft (met geïntegreerde vingerafdrukscanner daaronder), betere (3D) camera's en AR (augmented reality) mogelijkheden.

Onze vraag is:
Heb jij een iPhone (gehad) of ga je er een kopen?

En in de reacties horen we graag wat voor telefoon jij tien jaar geleden had en wat voor één nu, en hoe de smartphone (als je er een hebt) je gebruik van telefoons heeft veranderd.

Deel dit artikel: 

Reacties

Al jaren voor de komst van de iPhone 3G gebruikte ik de mobiele telefoon.
Ik had altijd een Vast toestel thuis maar de kosten per maand was toen al even duur dan een Abbo met telefoon (Mobiel).Dus ik heb nog ouwe klassiekers liggen die het nog steeds doen.
Direct toen de iPhone 3G uitkwam kocht ik die en nooit meer van merk veranderd.
Toch krijg ik mijn bedenkingen want alles nieuwe snufjes zitten er in en daar hou ik niet van en schakel het uit.
Toch zou ik zo weer een nieuwe iPhone kopen gewoon omdat ik dat ding niet missen kan.
En al die Apps zijn echt handig al gebruik ik enkel Apps die ik echt nodig heb.
Nee geen moment denk ik dat ik van merk verander.
Top ding en gaat telkens heel lang mee mede doordat je telkens een nieuw iOS krijgt zolang je toestel hiervoor geschikt is.
Voor nop en de support is ook goed.

Net een Lenovo Moto G5 gekocht met Android, mijn Samsung Galaxy S3 Mini zijn batterij was na nog geen drie jaar op.
Nergens meer te krijgen, behalve op websites waar veel discussie is over de kwaliteit van de geleverde accu's.

Voor mij geen peperdure smartphones van €700 en meer, en daar zit een Apple steeds aan.
En na een paar jaar moet je die toch ook weer vervangen.
Bij een Apple word er steeds een hype rond gecreëerd om hun vele te dure phones verkocht te krijgen.
De kwaliteit zal wel goed zijn, maar de prijzen zijn veel te hoog voor wat het is.

Windows Phone was voor mij duidelijk dat dit nooit iets ging worden en was nooit een optie.
Bijna niemand maakte daar toen, en zeker nu nog, apps voor, en eigenlijk vond ik het verder ook maar niets met die overal opduikende saaie tegels.

Hoeveel mensen hebben er eigenlijk nog eentje?
Mijn vader heeft een paar jaar geleden een Nokia gekocht omdat hij Windows gewoon was maar kijkt nu al een tijd uit naar een smartphone met Android.

Ik gebruik hier nog steeds een Nokia E72, heb die ingesteld op GSM, dat internet hoeft voor mij niet, heb ik een laptop voor.

Apple iPhone vanaf 489 euro.
Voor 188 euro heb ik net een Samsung J3 2016 gekocht incl. hardcase en powerbank.
Uitstekend toestel voor een budgetprijs.
Voor mij nooit iets van Apple. Ik ben toch niet gek.

Ja, iets "goeds" heb jij niet nodig. Een Iphone gaat veeeel langer mee, is veeeel veiliger, 5j. updates, ios 10 besturing en blijft altijd snel. kijk maar naar de nieuwe iphone 8, die is super snel. dus uiteindelijk niet duur ! Veel plezier met je Samsung.

Ik gebruik nog steeds een HTC One m7 ongeveer 4 jaar oud, deze doet het nog steeds prima, maar ik wil dit najaar een nieuwe kopen, twijfel tussen Samsung note8 of de Apple Iphone8. Het kan ook zijn dat ik het nog een half jaar wacht omdat deze toestellen in het begin nog veel te duur zijn.

Gebruik een LG P990, een van de eerste dual core..werkt nog goed en bel eigenlijk alleen met dat ding. Doe alles via notebook, b.v. Tidal streamen, netflix, skype. Heb ook een iphone 4S... leuk ding, alleen die app's né van apple :-( Android is m.i. ver vooruit op dat gebied. Heb een android tablet maar is geen apparaat om mee te werken.. leuk voor ff e-mails kijken. Als ik moest kiezen voor één apparaat dan is het zonder bedenkingen de laptop. Die kan alles en beter dan die minischerm mormels.

LG maakt slechte videos. Ik weet niet in welk formaat want elke keer als iemand met een LG mij een video via WhatsApp stuurt heb ik problemen met afspelen.

Haha... klopt! Ik ben 60 jaar oud. Houdt de moderne tijd goed bij, ook op computergebied, maar v.w.b. telefoontjes... tja... zie mijn bijdrage en gelukkig zijn er nog meer nuchtere mensen. Hetzelfde als Citroen DS rijders... Oude wagens, maar ze veren zo geweldig goed... Dus wat oud is hoeft nog niet ´´sleets´´ te zijn. Maar ik gun iedereen zijn, of haar lol!

Een prepaid Nokia 1100. Om bereikbaar te zijn en voor noodgevallen goed genoeg. Ik denk wel dat de gebruikers van die oude Nokia's zelf ook tot de oude garde behoren. Zelf ben ik 65. Ik zie een twintiger niet zo gauw met zo'n "koelkast" bellen.

Sinds kort een Alcatel met toetsen, ding van 19 € Doet wat het moet doen, bellen.
Mijn Nokia Windows Phone had ik paar keer laten vallen, scherm gescheurd maar nog steeds functioneel. Zolang als er geen goed en betaalbaar alternatief is koop ik geen smartfone.
Ik gebruik een PC en als het snel moet mijn tablet.

Voor mij graag een midrange smartphone de goed werkt, een goede camera aan boord heeft, en liefst zeer personaliseerbaar is. Méér betalen zodat er een appel op staat die gezien kan (of moet) worden hoeft voor mij absoluut niet.

Ik gebruik nog een Nokia N 96 ´´klassieker´´ met toetsen. Werkt voor mij nog prima. Het ding is alleen voor noodgevallen, of als ik onderweg echt bereikbaar moet zijn. Verder gebruik ik geen I phone of andere van die moderne ´´scherm toestelletjes´´. Prachtig bling bling en kan erg handig zijn. Aangezien ik toch niet de hele dag met zo´n apparaat zit te spelen, in de bus of waar ook, word je gek van, wil ik dat niet. De oudjes doen het nog best!

Om dezelfde redenen als u gebruik ik nog een prepaid Nokia 2110

Opvallend dat 29% aangeeft een Windows Phone/Mobile te hebben. Dat is wellicht niet representatief, omdat bijvoorbeeld de banken met de Windows app voor bankieren stoppen en gemeentes voor allerhande zaken zelfs nog nooit een Windows app hebben gehad, omdat het ingehuurde bedrijf voor het maken van software dat niet ondersteunt. Wat ik daaraan kwalijk vindt is dat banken en dus ook gemeentes je richting Apple en Android sturen wil je ten volle van hun mobiel bankieren kunnen genieten. Het komt mij voor dat ze daarin neutraal moeten zijn en voor alle smaken smartphone apps moeten ontwikkelen, doen ze dat niet dan is er sprake van "concurrentie vervalsing".

Oeps een stukje tekst verdween: volgend op het woord ondersteunt "omdat er in de beleving van deze partijen te weinig gebruikers van Windows Phone zijn om de exploitatie van een dergelijke app rendabel te maken.

@Mormel
Over de 29%. De enquête was net open toen jij dat schreef. Ik denk dat de percentages nog wel wat zullen wijzigen. In Nederland gebruikt volgens StatCounter ruim 55% Android, 40% iOS en slechts een procentje Windows Mobile.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grieken_and