Internet Explorer zakt steeds verder weg en is nergens meer de grootste (browserstatistieken april 2016)

De browserstatistieken van april 2016 tonen een vertrouwd en redelijk stabiel beeld. Bij statistiekboer StatCounter is Google Chrome, wereldwijd gemeten, veruit de grootste browser met net iets meer dan zestig procent marktaandeel. Firefox is tweede met ruim 15% en het door Microsoft op Windows 10 gedumpte Internet Explorer - waar Edge nu standaard browser is - daalt naar 13%. Safari - Apples standaardbrowser op de Mac - is vierde met bijna 5% en Opera vijfde met 2%. Microsofts nieuwe browser Edge (voor Windows 10) komt niet eens voor in deze statistieken en heeft dus een verwaarloosbaar marktaandeel.

Op GratisSoftware.nl is Chrome ook de grootste, maar met een iets bescheidener aandeel van bijna veertig procent. Onze bezoekers zijn Firefox-getrouwen en Mozilla's browser is dan ook tweede op GratisSoftware.nl met 28%. Internet Explorer is derde met 16%, Safari heeft 7,4% en Opera 2,2%. Ook bij ons is Edge nog niet terug te vinden. Er is een restcategorie van niet-gespecificeerde browsers die minder dan 3% heeft, waarin Edge zou moeten vallen.

Zelfs bij het conservatief rekenende NetMarket Share (ook NetApplications genoemd - dat de statistieken van China nog zwaar meerekent) is Google Chrome nu wereldwijd de grootste browser, met 41,67% nipt voor Internet Explorer. En dat is historisch. Internet Explorer is nu nergens meer de grootste.

Browsermarktaandelen op de desktop in procenten wereldwijd (StatCounter) en op GratisSoftware.nl:  april 2016

    StatCounter GratisSoftware.nl
    feb
2016
apr
2016
feb
2016
apr
2016
1 Google Chrome 58,98 60,47 39,7 39,9
2 Firefox 16,06 15,62 28,5 28,8
3 Internet Explorer 14,58 13,25 16,7 16,4
4 Safari 4,62 4,62 7,7 7,4
5 Opera 2,07 1,92 2,3 2,2

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik denk dat IE ook in Windows 10 (IE11) nog steeds een integraal onderdeel van Windows en Office is. IE11 is nu nog gewoon in Windows 10 beschikbaar. Bij een schone Windows 10 installatie ontbreken alleen de snelkoppelingen. In Edge kun je bij problemen nog uitwijken (via de drie stippen) naar IE11.

Google Chrome wordt heel erg opgedrongen en mede daardoor veel gebruikt. Ik gebruik al lange tijd vooral Opera. Voorheen waren er wel problemen met websites die niet goed werden weergegeven. Sinds Opera gebaseerd is op Chromium gaat dat beter. Vivaldi, afgeleide van Opera, is ook erg mooi. Vivaldi laat ten opzichte van Opera echter wel wat steekjes vallen. Vivaldi heeft bijvoorbeeld niet de functie om de laatst gesloten tab te herstellen en op de Funda website werkt Google Streetview niet goed. In Google Maps wordt kennelijk een andere versie Streetview gebruikt, die wel goed wordt weergegeven.

De foute weergave in de Funda implementatie van Google streetview zit nu ook in Opera en Chrome.
Firefox, Edge en IE11 geven de streetview wel goed weer bij Funda. Het is dus geen specifiek Vivaldi probleem, zoals ik eerder dacht, maar eerder een probleem van de Funda website of van Chromium.

Noren zijn nuchtere en rustige mensen. De makers van Opera lopen niet zo hard op de tamtam te slaan om hun product mondiaal de wereld in te schreeuwen, lijkt mij zo? Het is inderdaad, zeker ook voor mij, gewoon de allerbeste browser van dit moment. Grafisch is de interface heel mooi uitgewerkt met die snelkies diagrammen. Ideaal!

Verder valt mij op dat Opera nooit of maar zeer beperkt last schijnt te hebben van lekken, als gevolg van aanvallen op de browser. Als Opera met een upgrade komt, is dat nooit door lekkage. Firefox wordt vaak lek geschoten. 10 tal lekken als gevolg.

Geldt ook voor Google Chrome, maar bij Opera lees je, valt op, eigenlijk nooit over lekkages? Opmerkelijk. Kennelijk hebben de Noren hun zaken dus goed op orde. En dan toch als laatste eindigen in bovenstaand rijtje? Inderdaad; ze verdienen veel beter!

@ Anoniem, nuchtere Noren die de browser en hun advertentietak Opera Mediaworks verkopen voor 1, 2 miljard US dollar aan Kunlun Tech( o.a. van Qihoo 360) http://venturebeat.com/20...

Ik heb in mijn bijdrage in deze topic nergens beweerd, Merel, dat de Noren niet zakelijk zouden zijn! Ze zijn koel en berekenend. (Al hoop ik wel dat e.e.a. voor Opera geen consequenties heeft, qua werking en stijl, mocht verkoop een feit zijn.

Onlangs was hier bij gratis software site nog een topic aan gewijd en was het op dat moment nog lang niet zeker dat Opera verkocht zou worden. We zullen het wel zien.)

Dat is niet waar. Chrome dicht elke uitgave heel veel lekken. En aangezien Opera op Chrome is gebaseerd worden daar dus ook elke keer - zij het indirect - vele lekken dichtgeplakt.

Daar lees ik, zeker hier, maar heel erg weinig over, Tijs. Er zal best weleens een lek ontstaan in Opera, maar ik heb stellig de indruk, gebaseerd op wat ik lees, dat Opera, van alle browsers, daar toch het minste last van heeft. Updates komen weinig.

Dat feit plaatste ik tegen het andere feit dat ik, zeker hier, regelmatig lees dat Firefox en Google Chrome (en ook niet browser software) regelmatig zo lek als een mandje geschoten wordt en weer moet worden afgeplakt. Of die informatie klopt niet?

IE gebruik ik al lang niet meer. Gebruik sinds kort Cyberfox, 64-bit browser op de FF engine. Tot nu toe geen minpunten ontdekt.

Het zal bij iedere browser wel plussen en minnen zijn, maar Opera is zeker een goede.
Gewoon een strakke browser met weinig tot geen overbodige toepassingen. Verdient beter.

Tja ..tis natuurlijk beetje vertekend beeld omdat heel veel mensen tegenwoordig met tablet/smartphone op het net zittenn..en dan dus vaak met android waar chome standaard de main browser is...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
iv_orkust