Een kleine geschiedenis: In 8 jaar tijd zijn we van XP, Vista en IE naar Windows 10, 7 en Google Chrome

Acht jaar geleden, begin 2009 dus, zag het pc-landschap er heel anders uit. De meestgebruikte besturingssystemen waren in Nederland nog Windows XP en Windows Vista. Windows 7 bestond nog niet eens en kwam pas eind 2009 uit. De browser die driekwart van de Nederlanders gebruikte was Internet Explorer!

Van XP naar 10
Nu acht jaar later zijn al deze oude namen weggevaagd. XP is van ruim 60% (donkerblauwe lijn) naar een schamel procentje gezakt in 8 jaar tijd. Vista minder dan twee procent. Windows 10 (blauwe lijn) is sinds vorig jaar de grootste met ruim 40% marktaandeel en Windows 7 (gele lijn) is al geruime tijd over zijn top heen. Ook Windows 8.1 (oranje lijn) heeft zijn piek al gehad. Goed te zien is dat de paarse lijn van macOS (voorheen Mac OS X) gestaag doorgroeit: ruim 15% gebruikt nu een Mac.

Statistieken van desktop besturingssysteem in Nederland 2009-2017 (klik voor groter)

Van IE naar Chrome
Wat betreft web browsers op de desktop (pc en laptop) is een zelfde trend zichtbaar: oude, gevestigde namen verdwijnen en nieuwe komen op. Internet Explorer (donkerblauwe lijn) had een absoluut monopolie in de jaren na 2000. In 2009 gebruikte nog 75% van de Nederlanders de blauwe e om te internetten. Acht jaar later is daar weinig meer van over en is IE onder de 15% gezakt.

Google Chrome, dat in 2008 geïntroduceerd is door Google, heeft in acht jaar een absolute meerderheid van de Nederlanders weten te veroveren. Meer dan 50% surft nu met Chrome (groene lijn). Het toenmalige alternatief voor IE, namelijk Firefox (oranje lijn), ontkomt niet aan de malaise en zakt ook langzaam weg. Nog maar 15% gebruikt Mozilla's browser nu (maar GratisSoftware.nl bezoekers wat vaker). De gestippelde lijn (andere browsers) is voor een groot deel het marktaandeel van Edge, de opvolger van IE, die moeite heeft om voet aan de grond te krijgen.

Browserstatistieken op pc en laptop in Nederland 2009-2017 (klik voor groter)

Is dit alles een vooruitgang? Of heb je nog weleens heimwee naar 'de oude tijd'? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Mag ik eens aantal vrijblijvende tips geven, F de Munnik? Als je Linux gebruikt, samen met Firefox, waarom download je voor je bankzaken niet Opera als 2e browser? Daar kun je namelijk de VPN ´´stealth modus´´ inschakelen, via hun Privacy instellingen. Is dat mogelijk een optie?

Kun je, volgens mij, heel veilig je bankzaken doen door even tijdelijk VPN aan te zetten. Dan ben je op het moment dat je je bankzaken doet c.q. internet bankiert volkomen onzichtbaar, dus niet traceerbaar voor derden, omdat je IP adres dan onzichtbaar wordt. Wellicht ´n goede tip?

Kwam ineens op die gedachte. Zelf gebruik ik Bitdefender Internet Security 2017 waarin ik ook, als extra bescherming, een schil over mijn bankzaken kan zetten. ´´Safe Pay´´ geheten. In Kaspersky hebben ze ook zoiets. Heet, meen ik daar, ´´veilig bankieren´´) Meedenkend wat tips.

Bedankt voor het goede advies. Opera heb ik jaren gebruikt. Sinds de overname door de Chinezen gebruik ik die niet meer. Met Firefox en F-Secure heb ik tot nu toe nooit problemen gehad. Nogmaals bedankt voor de tips.

Wanneer schakel je VPN in? Start je eerst een normale browser sessie op en zet je de VPN pas aan wanneer je wil betalen? In dat geval kan iemand die jouw netwerk verkeer in de gaten houd, deduceren dat je een aanschaf wil doen voor een of meerdere producten in je browser sessie. Deze persoon of personen weten dan ook precies welk deel van de afgevangen netwerkverkeer ontsleuteld moet worden

Browser sessies die je met VPN wil beveiligen, hebben alleen een modicum aan veiligheid, wanneer je eerst VPN activeert en daarna pas je aan het surfen gaat. Elke andere manier geeft al veel meer informatie prijs dan je zou denken of verwachten.

Hebben deze personen een omvangrijker online profiel van jou kunnen vormen, omdat ze ook je FaceBook en andere sociale media in de gaten houden, dan kan het wachtwoord van je VPN verbinding veel sneller achterhaald worden dan je denkt.

Deze personen zien namelijk wel degelijk de VPN provider waar jij gebruik van maakt. Het enige wat zij dan hoeven te doen is naar de website van deze VPN provider te surfen en goed te kijken naar de standaard inlog pagina voor (betalende) gebruikers van deze provider.

VPN providers blazen veel te hoog van de toren aangaande veiligheid en privacy. Dit wil niet zeggen dat dit soort services slecht zijn. Zeker niet. Maar denk vooral niet dat je veel veiliger en/of anoniem bezig bent met VPN. Vooral niet als men jou aan een doelgericht onderzoek onderwerpt.

Het ontbreekt mij, zeg ik heel eerlijk, aan voldoende kennis om je uitleg te pareren, dus ik neem het direct van je aan. Het klinkt zeker niet onlogisch, maar dan worden andere mensen en ook ik wel op het verkeerde been gezet, dat VPN je - van het - zou zijn inzake een optimale beveiliging? Als je het zo stelt zoals in bovenstaande tekst, dan lijkt dat VPN dus een wassen neus en zeker niet de vlag dat de hele lading zou moeten dekken? Tja, dan weet ik ook niet meer wat en wie ik moet geloven, dus neem het aan. Je leest dingen. Daar baseer je ´n mening op.

Uiteindelijk is vrijwel alles te hacken en te beïnvloeden, als je die lijn helemaal zou doortrekken. (Daar blijken die Russen helemaal goed in te zijn als je de media mag geloven?) En zo word je als gemiddeld internetgebruiker zonder enige I.T. kennis, de meesten van ons volgens mij in deze blogs, van hort naar her geslingerd. Laten we het er maar op houden dat Bitdefender Internet Security en Kaspersky, die beveiligers zeker, met hun aparte schillen die je over je bankzaken heen kan zetten en toets versleuteling het maximale is, wat je kan doen. (Of gratis opties, welke werden aangedragen in het interessante stuk van de heer Manders.)

En dan maar hopen en aannemen dat dat hackers buiten de deur houdt? Ik probeerde positief mee te denken met de Munnik. Maar, in alle realiteit, heb ook ik niet de wijsheid en de al wetende kennis in pacht. Toch zijn dit soort tegen reacties aanzienlijk hogelijker te waarderen dan de tendentieuze kwalificatie ´´gelul´´, mij eerder verweten in het begin van deze blog. Er spreekt tenminste intellect uit en we kunnen er wat mee! De ware intentie voor het normaal functioneren van dit soort blogs.

Internetbankieren via de VPN van Opera lijkt mij geen goed plan. Internetbankieren doe je uitsluitend met je echte zichtbare IP-adres. Bij een onverhoopte schadeclaim kun je niet bewijzen dat jij was ingelogd. Dat wordt dan een heel gedoe om het tegendeel te bewijzen, dat kun je niet.
Om te voorkomen dat criminelen je toetsaanslagen kunnen meelezen kun je beter KeyScrambler (de free versie) installeren.

@F. de Munnik: hoezo dan Win10 voor bankzaken?

Omdat ik Linux niet veilig genoeg vind om bankzaken te doen. Ook niet in het privénavigatievenster van Firefox.

In de kleine geschiedenis van Windows wordt goed beschreven hoe in korte tijd ons werken met computers is veranderd. Ik heb alle ontwikkelingen meegemaakt, al van voor Windows 2000.
Jaren lang heb ik met Windows XP gewerkt. Vele malen heb ik mijn computer terug moeten zetten naar de fabrieksinstellingen omdat XP niet stabiel en betrouwbaar was. Op deze 10 jaar oude Toshiba laptop werk ik nu al enige jaren met Linux Xubuntu. In mijn ogen de lichtste en snelste Linux variant. Hierop kan ik bijna alles.
Alleen voor zwaarder werk en bankzaken gebruik ik een stabiele Windows 10 computer.
Het maakt volgens mij niet veel uit of je Chrome, Firefox of Opera gebruikt, als je je brouwsers maar goed beveiligd. Ik ben benieuwd hoe het computerlandschap er over 10 jaar uitziet. Misschien wel zonder Microsoft, Linux en de bekende brouwsers.

Een kleine geschiedenis: In 8 jaar tijd... naar Google Chrome.
Deze privacyschender nog in geen 80 jaar tijd.
Genoeg alternatieven, Opera met VPN en de Epic Privacy Browser bijvoorbeeld.
Zoekmachines https://www.startpage.com... en https://www.ixquick.com/
Google is (d)evil en kan de pot op.

@ postbus, ik sluit mij helemaal aan op jouw post. Linux is een verademing.

In de loop der jaren is steeds meer gebleken, hoeveel er door diverse bedrijven wordt gespioneerd, Microsoft vooroplopend, dus dat was het einde van Microsoft voor velen en ook mijn overstap naar Linux.

Ik vind Firefox nog steeds het prettigst en veiligst werkend, ook in Linux.

Ik ben in 1980 met computers begonnen en heb geen heimwee naar vroeger, want er is nu veel meer mogelijk tegen een veel lagere prijs.

Simontje, Simontje...........Je zal vast wel een punt hebben, maar om nu zo uit de hoek te komen. Anoniem heeft de moeite genomen om een mooie reactie te schrijven waar wel iets voor te zeggen is.Volgende keer iets genuanceerder uit de hoek komen en neem ook de moeite om een goede reactie te schrijven. Ik kijk er naar uit.............

enne..dusse...tja..zeg het maar....

Wat een gelul !! Word je soms betaald door Bill ?

Sterke argumenten.

Ik vind Windows 10 een ideale vooruitgang als waardige opvolger van Windows XP. Had Microsoft zo slim geweest om Windows 10 METEEN als directe opvolger van XP op de markt te zetten, hadden ze mijns inziens heel wat onnodige ontwikkelingskosten kunnen besparen met Windows 7 en 8.

Deze besturingen hadden en hebben NIETS (!) met Windows XP te maken en waren onlogische uitgaven. Onder druk wordt alles vloeibaar, dus ging Microsoft door de knieën. Men besloot toen maar niet verder te pionieren en een hagelnieuwe (zoveelste!) besturing uit te brengen, DIT MAAL (!) slim gebaseerd op het aloude en zo stabiele Windows XP platform. Men werd wakker!

Dat werkt, wat mij betreft, (en velen heb ik de indruk) echt ideaal. Windows 10 is een mijns inziens zeer stabiele besturing gebleken en omdat het zo direct in het verlengde ligt van Windows XP wordt het systeem veel beter geaccepteerd. Het XP concept werkte altijd goed dus waarom men die twee tussenstops moest maken met 7.0 en 8.1 is mij altijd een groot raadsel gebleken. Windows 10 had METEEN na XP moeten verschijnen. Ik ben sinds vorig jaar mei een tevreden Windows 10 gebruiker. Compliment aan Microsoft. Eindelijk een verstandig besluit!

Dat noemen we evalueren.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frankri_k