Gratis anti-spyware software gebruiken 2009

Behalve virussen is er de laatste jaren een nieuwe plaag voor pc-gebruikers bijgekomen: spyware! Dit zijn programmaatjes die uw surfgedrag nauwkeurig in de gaten houden en soms ook andere gegevens verzamelen en deze informatie via uw internetverbinding doorsluizen naar externe partijen. Hierna kunt u geteisterd worden door advertenties, want spyware-makers willen meestal geld verdienen aan u.

Behalve virussen is er de laatste jaren een nieuwe plaag voor pc-gebruikers bijgekomen: spyware! Dit zijn programmaatjes die uw surfgedrag nauwkeurig in de gaten houden en soms ook andere gegevens verzamelen en deze informatie via uw internetverbinding doorsluizen naar externe partijen. Hierna kunt u geteisterd worden door advertenties, want spyware-makers willen meestal geld verdienen aan u.

Wat is spyware?

Spyware kan zich uiten op de volgende manieren: ongewenste zoekbalken in Internet Explorer, een veranderde startpagina (vaak seks-sites), toegevoegde ongewenste favorieten, veel reclame pop-ups, etc. Ook wordt uw systeem er trager (omdat de geïnstalleerde spyware meestal opstart met uw pc) en soms instabieler van.

Spyware kan, zelfs zonder dat u het merkt, op uw pc komen door te surfen met een slechtbeveiligde versie van Internet Explorer: pas als u Internet Explorer 6 en Windows XP met Service Pack 2 heeft bent u redelijk beveiligd. Internet Explorer 7 is nog beter. Maar wilt u tijdens het surfen geen, of in ieder geval nauwelijks, kans lopen om geïnfecteerd te worden met spyware dan kunt u beter overstappen op internet browsers als Firefox en Opera, die vanwege het niet ondersteunen van Active X componenten en VB scripts veel veiliger zijn.

Een andere manier om besmet te worden met spyware is het downloaden en installeren van software die gebundeld is met software van derde partijen. Sommige gratis software wordt inclusief spyware geleverd (omdat de makers hier dan geld aan verdienen). Kijk dus goed uit welke gratis software u downloadt! Wilt u er zeker van zijn dat u 'schone' gratis software downloadt? De software op Gratis Software Site is spywarevrij (disclaimer: alle software op deze site wordt getest op spyware en is naar beste weten - wij doen altijd onderzoek naar nieuwe software voordat wij deze opnemen - spywarevrij. 100% zekerheid kunnen wij - en geen enkele site - u echter niet bieden. Scan daarom zelf ook regelmatig uw pc op spyware).  

Anti-spyware

Hoe komt u van de spyware af? Wij bespreken een groot aantal programma's die spyware verwijderen of de installatie ervan voorkomen. Spybot - Search & Destroy is goed en heeft een uitgebreid arsenaal aan werktuigen tot zijn beschikking, maar is wel voor gevorderden. Ad-Aware Free is ook een heel goede spywareverwijderaar die wat gebruikersvriendelijker is.

Windows Defender (voorheen Microsoft AntiSpyware) kwam in 2005 als beste uit een test van de Consumentbond. Windows Defender is een heel uitgebreid programma dat bovendien constant meedraait op uw pc. Tegenwoordig worden de twee volgende anti-spyware programma's alom geprezen: MalwareBytes' Anti-Malware en SuperAntiSpyware. Twee uitstekende nieuwe spywareverwijderaars.

Meer gespecialiseerd in Trojans, maar ook tegen spyware te gebruiken, is a-squared Free. Handig als second opinion. Een handig programmaatje voor de preventie van veel, maar niet alle, spyware is SpywareBlaster. Spybot S&D en Windows Defender hebben trouwens ook tools om de installatatie van spyware te voorkomen.  

Een alles-in-één-oplossing tegen spyware die gebruikmaakt van de meeste hier genoemde software is Hitman Pro. Dit programma is in feite een script dat de werking van veel anti-spywareprogramma's automatiseert. Kan handig zijn, maar sommige gebruikers maken melding van problemen met deze software. Het programma is bovendien al een tijd niet meer geüpdate.

Meer gespecialiseerd, voor gevorderden, zijn CWShredder (tegen de CoolWebSearch-parasiet), Spywareguard (preventie, maar wordt niet meer verder ontwikkeld), HijackFree (informatie om handmatig te kijken of uw pc besmet is) en Hijack This (onder andere om Hijack This-logs te maken - wordt veel gevraagd op forums over anti-spyware). Een van onze favorieten om uw pc te bewaken is WinPatrol: Scotty de Windows-waakhond blaft als er instellingen veranderen op uw pc. En hiermee kunt u ook de installatie van spyware voorkomen. Vanwege de vele technische meldingen is dit wel een programmaatje voor gevorderden.

Aanbeveling

Een goede combinatie kan zijn om de volgende programma's te installeren:
- Windows Defender (alleen voor Windows XP, op Vista is het al meegeleverd)
- MalwareBytes' Anti-Malware

Windows Defender beschermt dan continu uw pc en Malwarebytes' Anti-Malware kunt u bijvoorbeeld een keer per week handmatig updaten en laten scannen, want dit programma werkt niet automatisch. Als u een oude, trage pc heeft kunt u overwegen om Windows Defender niet te installeren, dat belast het geheugen minder.

Interessant is dat de gratis virusscanners AVG Free en avast! tegenwoordig ook geïntegreerde bescherming tegen spyware bieden.

Hulplinks

Gratis anti-spyware software
Doe hier on line tests op spyware
Gratis anti-virus software gebruiken
Gratis firewall gebruiken
Lees de resultaten van beveiligingstests

Voorbeeld gratis pc beveiliging (plus benodigde software)

Deel dit artikel: 

Reacties

dank

Hoe kan ik spybot search and destroy vergelijken met de 2 bovengenoemde programma's

De een zegt spybot is een achterhaalt programma
De ander zegt Spyware doctor is top of the bill
Kan iemand hier iets zinnigs over roepen
Alvast bedankt
Pieter van Berkel
Tabaco City
Philipines

Spybot S&D is maar tot op zekere hoogte te vergelijken met de twee andere pakketten.

Spybot is vooral een on-demand scanner en biedt maar zeer beperkte real-time bescherming in de vorm van het blokkeren van websites waarvan bekend is dat deze spyware installeren.

Wat detectie vermogen betreft kan Spybot ook niet tippen aan Spysweeper en Spyware Doctor.

Spybot S&D was samen met Ad-Aware van Lavasoft een van de eerste spyware scanners en ook nog eens gratis.

Spyware is echter een complex en steeds evoluerend verschijnsel waardoor het steeds moeilijker wordt voor het idealistisch een mans bedrijfje van Patrick Kolla (maker van Spybot S&D) en zijn team van part-time vrijwilligers om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden.

Spybot beschikt echter over een aantal tools die het gebruik naast een real-time scanner voor sommige gebruikers de moeite waard kan maken.

mooi dat het gratis is

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oost_nrijk