Meet-software USB

Vragen over andere software
Gesloten
robhut

Meet-software USB

Bericht door robhut » 06 mei 2019 11:51

Hoi, ik ben op zoek naar een stukje software, die laat zien, wat de stroom en spanning van de usb-poort zijn, i.v.m. zichtbaar maken laadspanning e.d.

BertLinux

Re: Meet-software USB

Bericht door BertLinux » 06 mei 2019 12:09

Spanning kan je meten, stroom niet. Dat kan je alleen meten bij een belasting van de USB-poort.
Maar ik heb nog nergens gelezen, dat er USB-poorten bestaan met een verschillende spanning.

Spanning meten kan door het parallel aan je bron te meten.
Stroom alleen in serie met het aangesloten apparaat.
(toevallig ben ik ook nog elektricien)

En het verbruik (Wattage) kan je berekenen: Wattage = Volt x Ampere

robhut

Re: Meet-software USB

Bericht door robhut » 06 mei 2019 12:42

Als je bijvoorbeeld een telefoon laadt via de usb van de laptop, is de stroom wel te meten. Ik zoek dus software, die dat zichtbaar maakt.

BertLinux

Re: Meet-software USB

Bericht door BertLinux » 06 mei 2019 13:06

Ik heb hier zo'n energiekosten meetapparaat. Daar sluit je een apparaat op aan, en je kan ook daar de spanning, stroom en wattage aflezen. Dat apparaat berekent dan, wat het je gaat kosten, als je deze kostengetallen ingevoerd hebt. Maar daar zit natuurlijk een stukje meet-elektronica in en een rekenmachine ingebouwd, die het meet op de manier, die ik aangeef.

Zo kan je thuis wel 230V. meten, maar nooit, dat je deze ook kan belasten met 16A.

Ik heb het enkel uitgelegd, hoe het gemeten wordt, wanneer je b.v. alleen een universeel meter zou hebben; iets te theoretisch misschien.

BertLinux

Re: Meet-software USB

Bericht door BertLinux » 06 mei 2019 14:26

En als ik nou zou weten, op welke van de 4 aansluitingen de +5V.-aansluiting is en welke van de 4 de min-aansluiting, dan zou ik met een verlengstukje met een onderbreking, met alleen een universeelmeter, het stroomverbruik per aangesloten apparaat kunnen meten. De onderbreking bij de +5V.- aansluiting is nodig om het in serie aan te kunnen sluiten op de Ampère-meter.

BertLinux

Re: Meet-software USB

Bericht door BertLinux » 06 mei 2019 14:50

Je link is heel duidelijk, Postbus. Maar ik bedoel: welke van de 4 aansluitingen is welke, die ik kan zien, als ik zo'n stekkertje bekijk op volgorde, bijv. aansluiting 1 is +5V. rood, nr 2 is de min. zwart. En de aansluitingen 3 en 4 zijn differential data D- (wit) en differential data D+ (groen)

Ik ga er niet van uit, dat de kleurcodes overal gelijk zijn, als ik een snoertje door midden knip bij een willekeurige USB-kabel. Nooit nagekeken trouwens, maar het zou best zo kunnen zijn. Bij een voedingsaansluiting van een pc is dat wel zo. In dat geval is het een makkie om het te meten, met een klein verlengstukje met onderbreking.

BertLinux

Re: Meet-software USB

Bericht door BertLinux » 06 mei 2019 15:52

Dat bedoelde ik ook. Om je stroom te meten moet je in serie staan met het aangesloten apparaat. Dat lijkt mij onmogelijk via software, omdat het er tussen moet staan, en niet erachter. In een smartphone/ tablet kan je daar een programma voor inbouwen (als fabrikant), zodat het in serie gemeten wordt.

Met https://www.ccleaner.com/speccy/builds kan je bijna alles zien over je pc zelf, maar niet, wat je aangesloten hebt op een USB- poort en wat het verbruik is. Een heel handig programmaatje voor Windows.

En een universeelmeter is niet zo duur als 20 jaar geleden: https://www.bax-shop.nl/multimeter/skyt ... etbereiken . En dan heb je een zeer uitgebreide, die zelfs frequenties en temperatuur kan meten.

Gesloten