Pagina 1 van 3

Extra geheugen

Geplaatst: 16 nov 2008 22:25
door diederik
Ik vind dat mijn computer/laptop (asus a2h/l, 4 1/2 jaar oud, windows xp sp3) vrij weinig geheugen heeft. Hoe kom ik erachter of het technisch mogelijk is om extra geheugen bij te plaatsen en zo ja, tegen wat voor kosten, zonder direct naar de winkel te gaan?

Geplaatst: 17 nov 2008 09:04
door Oud-Forumlid
Tik je gegevens van je PC in bij een van deze wizards. Mestaal geeft deze dan weer wat er max. in je PC past.

http://www.interngeheugen.com/wizard.odb

En installeer dit programmaatje en je ziet wat er nu in zit. w.b.t merk, type, grootte enz.

http://www.cpuid.com/cpuz.php

Geplaatst: 17 nov 2008 22:14
door John van Rhijn
Lees ook hierin het e.e.a. over je geheugen:
http://gathering.tweakers.net/forum/lis ... es/649229/

In de handleiding van je Asus A2H/l staat helaas weinig info over extra werkgeheugen:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/A2H/e1309_a2_hw.pdf

Met behulp van de Kingston Memory Assessor kun je zelf bepalen hoeveel werkgeheugen je nodig hebt voor zoals je je laptop gebruikt:
http://www.kingston.com/tools/assessor/default.asp

Geplaatst: 18 nov 2008 11:04
door diederik
Van bovenstaande links begrijp ik dat mijn computer 256 MB DDR heeft (terzijde: taakbeheer geeft 224MB) en dat mijn computer, gezien mijn huidige computergebruik, meer geheugen nodig heeft.
CPUID geeft onder het tabje SPD aan dat er een slot leeg is, daar zou dus een extra geheugenmodule in kunnen. Zit zo'n slot aan de buitenkant of moet ik de computer daarvoor openschroeven (waar ik niet zoveel behoefte aan heb)?

Geplaatst: 18 nov 2008 12:26
door Oud-Forumlid
Als je je laptop opkeert, dan zit daar een dekseltje om bij je geheugenslots te kunnen komen. Is niet veel werk. Het grootste geheugen in slot 1 doen.

Geplaatst: 18 nov 2008 12:55
door Oud-Forumlid
Ook opletten bij wat er bij CPUID staat bij tabje SPD wat voor type DDR. b.v. PC2100, PC2700 of PC3200.

http://www.pcmegastore.nl/catalog/defau ... 16_220_440

Geplaatst: 18 nov 2008 13:36
door keyzer
diederik schreef:Van bovenstaande links begrijp ik dat mijn computer 256 MB DDR heeft (terzijde: taakbeheer geeft 224MB) en dat mijn computer, gezien mijn huidige computergebruik, meer geheugen nodig heeft.
CPUID geeft onder het tabje SPD aan dat er een slot leeg is, daar zou dus een extra geheugenmodule in kunnen. Zit zo'n slot aan de buitenkant of moet ik de computer daarvoor openschroeven (waar ik niet zoveel behoefte aan heb)?
Je pc geeft 224 MB aan omdat een deel van beschikbare geheugen (256MB) gebruikt wordt voor je videokaart.

Minimaal benodigde informatie om je geheugen uit te breiden:
-Het type geheugen (bijv. SDRAM, DDR1, DDR2, DDR3, dual channel ja of nee)
-De snelheid van het geheugen (bijv: SDRAM PC100/133, DDR PC2100/2700/3200 enz). Dit wordt bepaald door het moederbord en je moet weten dat als het moederbord 2700mhz aan kan deze ook zal werken met een PC3200 module maar de snelheid zal beperken op 2700 mhz. Gebruik je een PC2100 module dan zal je niet optimaal gebruik maken van de snelheid van het moederbord.
-De maximale totale hoeveelheid geheugen die het systeem aan kan.
-De maximale hoeveelheid geheugen die elk slot aan kan.

De eerder genoemde links geven volgens mij niet alle informatie aan.
Download de scanner van Crucial, deze scant je systeem en geeft alle benodigde informatie aan.

Afbeelding
Afbeelding

Hier een handleiding voor het installeren van geheugen.

Geplaatst: 18 nov 2008 15:09
door diederik
Alvast bedant voor de hulp tot nu toe.
A.d.h.v. de handleiding heb ik de plek van de slots gevonden, het derde schroefje wil echter niet los zonder geweld....

De uitkomst van de crucial scan:
Each memory slot can hold DDR PC2700 with a maximum of 512MB per slot.

# Maximum Memory Capacity: 1024MB
# Currently Installed Memory: 256MB
# Available Memory Slots: 1
# Number of Banks: 2
# Dual Channel Support: No
# CPU Manufacturer: GenuineIntel
# CPU Family: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz Model 2, stepping 9
# CPU Speed: 2788 MHz

Ik kan of 1x 256 toevoegen, of 1x 512, of 1x256 eruit en dan 2x256 erin. Hoe luidt het advies?

Geplaatst: 18 nov 2008 15:10
door diederik
aanvulling: 2x256 moet 2x512 zijn

Geplaatst: 18 nov 2008 16:53
door keyzer
Aangezien het geen dual channel geheugen betreft kan je elke combinatie toepassen.
Ik zou gelijk voor 2X 512MB gaan, maar als het te duur wordt dan kan een extra module van 256MB al heel wat verschil uitmaken. Het verschil in prijs tussen een 512MB en een 256 MB module is echter minimaal, je kan dan net zo goed 512MB erbij prikken

Geplaatst: 18 nov 2008 17:01
door John van Rhijn
Voor je beslist of je 1 x 256 Mb of 1 x 512 Mb bijplaatst of zelfs upgrade naar 2 x 512 Mb, zou ik eerst die test van Kingston even doen. Daarin is de geadviseerde hoeveelheid werkgeheugen afhankelijk van hoe je je laptop gebruikt (ben je internetter of gamer, etc.).
http://www.kingston.com/tools/assessor/default.asp

Prijzen 512 Mb SODIMM DDR PC2700:
http://www.mycom.nl/Products/View/Corsa ... 52505.aspx
http://tweakers.mobi/pricewatch/140556

Met deze prijzen ben je dus incl. verzendkosten voor 40-45 euro klaar voor 2 x 512 Mb geheugen. Die strip van 256 Mb bewaar je gewoon en als je de laptop ooit verkoopt, zet je die er in en verkoop je die 2 x 512 Mb los (erbij?).

Geplaatst: 18 nov 2008 17:12
door Oud-Forumlid
John, In zijn laptop past maar max. 1GB in. Wat is nou 1GB.

http://www.pcmegastore.nl/catalog/produ ... d=19016789

+2euro verzendkosten in enveloppost.

Geplaatst: 18 nov 2008 17:27
door John van Rhijn
Ja, okay, liever 1 Gb dan 0,5 of 0,75. Maar dat moet hij beslissen. Die laatste 0,25 Gb is die 17 euro extra echter wel waard.

Geplaatst: 18 nov 2008 19:48
door diederik
Wat ik merk is dat programma's steeds meer geheugen en ruimte vragen. Ook internet vraagt steeds meer. Zelf heb ik meer programma's openstaan en werk meer met grafische programma's. Volgens de Kingston test zou 512MB voldoende moeten zijn. Volgens de links is 256MB geheugen al niet meer te verkrijgen, dus 1 x 512 erbij zou genoeg zijn, totaal 768MB, of 1 x 256 eruit en 2 x 512 erin.

Praktisch probleem: het derde schroefje krijg ik er niet uit zonder 'm lam te draaien. Er voorzichtig uit boren? Plastic plaatje afbreken? of toch langs de winkel om 't daar te laten doen?

Geplaatst: 18 nov 2008 20:16
door John van Rhijn
Als je veel en toekomstig wellicht meer grafische programma's draait en je bent van zins deze laptop nog even aan te houden, dan zou ik voor de 1 Gb gaan. Je videokaart zal ook wel een gedeelte geheugen 'shared' hebben en des te meer blijft er dan over voor je overige applicaties.

Kijk eens op bladzijde 16 van de handleiding:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/A2H/e1309_a2_hw.pdf
Wat is het 1e, 2e en 3e schroefje?