Bios updaten

Vragen over werken met Windows 7, 8, 8.1 en 10
Gesloten
Oud-Forumlid

Bios updaten

Bericht door Oud-Forumlid » 06 nov 2008 08:51

Hallo,
Is 't altijd een voordeel als je bios is geupdate. Er is voor m'n asus een update (een stuk of 5) maar ik geloof dat je nogal moet oppassen met dit soort updates.
De PC draait overigs goed en er is dus niet een directe noodzaak. Er zijn bios update test programma's en die geven aan dat zowat alles is verouderd in me PC. bios,IDE drivers, AGP, geluid enz. De plaatselijke PC boer kan dit doen voor €15,- Ik heb ze wel al allemaal als zip bestand opgeslagen maar waar moet je deze uitpakken. Of kan je dit toch beter aan derde overlaten bij onvoldoende kennis. Of PC gewoon zo laten als er niks aan de hand is.

John van Rhijn

Bericht door John van Rhijn » 06 nov 2008 22:20

Er is 1 vuistregel bij upgraden van je BIOS: 'If it ain't broken, don't fix it!'.
Je bios geef je alleen een upgrade als je tegen problemen oploopt met je systeem, die niet op een andere manier opgelost kunnen worden. Cruciaal bij upgraden is de spanningsbron: deze mag niet uitvallen of moet een backup hebben. Als de spanning tijdens de upgrade ook maar een flits van een moment helemaal wegvalt, heb je geen BIOS meer. En zonder BIOS heb je geen moederbord. Dus als je het al uit wil besteden en 15 euro betaald, vraag dan wel of diegene voor de spanning een valide backup-systeem gebruikt.
Voorts zou ik even de handleiding van je moederbord erbij pakken. De modernere moederborden hebben soms al een BIOS-backup-chip. Dan kun je, als je je BIOS toch kwijtraakt, via een bepaalde handeling de bij het moederbord geleverde BIOS weer terugzetten.
In de ZIP-bestandjes zit vaak een goede handleiding over hoe je je BIOS moet flashen. Als je in Verkenner op de ZIP-file met rechtsklik Openen kiest van IZArc, dan kun je het betreffende document met rechtsklik selectief openen.

Ritsel bij je plaatselijke kringloopwinkel een oude pc en ga daar lekker op experimenteren hiermee. Tevens kun je dan de harde schijven in die pc gebruiken om, zou je dat ooit willen, wat te stoeien met GParted paritie-manager (als je ooit een dual-boot zou willen maken bijvoorbeeld).

Oud-Forumlid

Bericht door Oud-Forumlid » 07 nov 2008 09:07

Bedankt voor de reactie,
Inderdaad, Ik kan hier beter mee experimiteren op een PC van de kringloop voordat 't goed fout gaat met me eigen PC. Ook betr. dual boot. Maar ik dacht dat een bios update altijd een opknap beurt was van je moederbord dus dat je er altijd op vooruit gaat qua prestaties enzo.
Maar wat je al zegt, niks aan doen als er niks aan de hand is dus.

John van Rhijn

Bericht door John van Rhijn » 07 nov 2008 09:34

Over upgraden is wel het een en ander te vinden. Vaak wordt er, vind ik, wel wat lichtvallig gedaan over het spanningsuitvalrisico. Een paar links zijn de moeite waard om door te nemen:
http://www.hardwaresecrets.com/article/33/2
http://freepctech.com/pc/001/006.shtml
http://www.pcstats.com/articleview.cfm? ... 605&page=3
Over BIOS-versies:
http://www.wimsbios.com/index.jsp
De grote fabrikanten hebben sinds een paar jaar voor de nieuwere moederborden een BIOS-upgrade utility, die je kan starten in Windows. De beste en veiligste manier om een BIOS te upgraden is altijd geweest (het kan zijn dat dit onderhand veranderd is), de upgrade uit te voeren in DOS vanaf de command-prompt, met een programma als awdflash.exe (voor Award-BIOS). Hiervoor heb je dus ook een opstartdiskette nodig, ik gebruikte meestal die van Windows 98 Second Edition (98se).
http://bootdisk.com/

Terzijde, over de instellingen in je BIOS:
http://www.techarp.com/freebog.aspx

Succes, Bert.

Gesloten