Tips voor veilig computeren en internetten

Vragen over anti-virus, anti-spyware, firewalls en pc schoonmakers en optimaliseerders
Gesloten
Gebruikersavatar
Postbus
Moderator
Berichten: 101
Lid geworden op: 04 aug 2013 19:05

Tips voor veilig computeren en internetten

Bericht door Postbus » 31 mar 2019 22:33

Toelichting op dit onderwerp:
De bedoeling van dit onderwerp is om allerlei veiligheidstips te verzamelen. Die tips zullen dus geregeld aangevuld en mogelijk aangepast worden. Eventueel worden tips verder uitgesplitst naar een nieuwe categorie.

Onweer:
- Bij onweer kan er blikseminslag plaatsvinden op het lichtnet, al is die kans klein, maar trek desgewenst vóór de onweersbui zoveel mogelijk stekkers uit het stopkontakt. Verder kunnen er spanningspieken (door inductie) ontstaan in het lichtnet door naburige blikseminslag (blikseminslag op een boom o.d. in de buurt), waartegen tafelkontaktdozen tegenwoordig vaak een redelijke bescherming bieden, dus let daarop bij aankoop.

Internet:
- Installeer in Firefox de addon "Ghostery", want die blokkeert tracking cookies.

- Klik in een email nooit op links van een onbekende afzender.

- Reageer nooit op emails met de bedoeling, dat er ergens moet worden ingelogd, bijvoorbeeld zogenaamd afkomstig van je bank, van Facebook, enz., want dit zijn ongetwijfeld phishing-emails.

- Maak zelf betrouwbare bladwijzers/favorieten naar alle websites, waarop je moet inloggen, zodat dit veilig kan, ook als een bedrijf een link in een email stuurt.

Updates:
- BIOS-updates: Als de (originele) producent aangeeft, dat een BIOS-update nodig is, dan is dat niet voor niets. Meestal wordt de functionaliteit verbeterd. Wees er altijd zeker van, dat het rechtstreeks van de bron afkomstig is en volg nauwgezet de update-instructies op (eventueel even printen). Zorg ervoor, dat de stekkers goed in het stopkontakt/de computer zitten om een stroomstoring te vermijden. Laat liever geen LED-lampen branden, want die vervuilen het lichtnet en dat kan rare effecten geven. Sluit je laptop aan op het lichtnet, ter vermijding van een leeglopende accu. Update niet tijdens een onweersbui, want bliksem-ontladingen kunnen fataal uitwerken op de bios-update.

- Werk altijd met software rechtstreeks van de producent van die software.

Windows-programma's installeren/deïnstalleren:
- Maak zowel bij installatie, als bij deïnstallatie altijd eerst een herstelpunt, om terug te kunnen gaan naar een vorige situatie.

Linux-programma's installeren/deïnstalleren:
- Werk zowel bij installatie, als bij deïnstallatie zoveel mogelijk vanuit Synaptic Pakketbeheer. Ook via deb-bestanden geïnstalleerde programma's kunnen via Synaptic worden gedeïnstalleerd.
- PPA's worden veelal als onveilig aangemerkt, maar kunnen toch veilig zijn; kijk naar recensies via een zoekmachine.

Werken aan de computer:
- Trek altijd eerst de stekker van de computer uit het stopkontakt; 230 volt wisselspanning is levensgevaarlijk!
- Let op bij het openmaken van een computerkast: er zitten soms scherpe randen aan de kastdelen!
- Wees voorzichtig met de bedrading in de computerkast; de draden zijn meestal dun en contacten zitten gauw los.

Gesloten