Ubuntu 12.10


Gisteren is Ubuntu 12.10 uitgebracht door producent Canonical. Deze versie van het populaire gratis besturingsysteem - dat een serieus en gebruikersvriendelijk alternatief is voor Windows en Mac OS X - kent weer diverse kleine verbeteringen en vernieuwingen.

Het meeste werk is bij de ontwikkeling van Ubuntu 12.10 gericht op de Unity-interface. De kenmerkende launcher (zijbalk aan de linkerkant) is visueel 'opgepimpt' door de balk en de achtergrond van de programma-iconen doorzichtig te maken. Alleen actieve applicaties hebben nu een gekleurde achtergrond.

Unity heeft verschillende nieuwe animaties bij het minimaliseren van vensters en het installeren van applicaties gekregen. Ook is de werkblad-wisselaar nu te verplaatsen in de launcher, zodat je die bijvoorbeeld bovenaan onder het Ubuntu/Dash-icoon kunt zetten.

In de Dash (het dashboard waar je kunt zoeken naar bestanden en programma's - klik op het Ubuntu-icoon linksboven) kun je rechtsklikken op films, foto's, muziek en applicaties waarna je een preview krijgt en diverse acties kunt uitvoeren, zoals het afspelen van een film, mailen van een foto of document en het de-installeren van een software-programma. 

Controversieel is dat als je zoekt in Dash nu ook - onder Meer suggesties - zoekresultaten van online winkel Amazon en de UbuntuOne Music Store worden weergegeven (waar je dan direct items kunt kopen). Deze reclame zorgde voor veel ophef in de Ubuntu-community en daarom is nu een optie toegevoegd onder Systeeminstellingen | Privacy waarmee je online zoekresultaten in de Dash kunt uitschakelen.


Online zoekresultaten in de Dash (klik voor groter)

Verder zijn er aan de Launcher iconen van de UbuntuOne Music Store en online warenhuis Amazon toegevoegd. Deze 'webapps', snelkoppelingen die openen in Firefox, kun je echter makkelijk verwijderen door rechts te klikken en ze los te koppelen. Als je met Firefox surft in Ubuntu zul je merken dat veel websites aanbieden om webapps te installeren in de launcher. Handig als je snel bij je favoriete sites, zoals Facebook en Gmail, wilt komen.

De Dash heeft nu trouwens ook een foto-lens en sociale media-lens waarmee je je afbeeldingen én je online accounts kunt doorzoeken. Bijvoorbeeld Flickr-foto's, Twitter-berichten en Google Drive-bestanden kun je zo vinden. 

Je kunt je online accounts (Twitter, Facebook, Windows Live, Gmail, Picasa, Google+, Flickr, Google Docs etc.) integreren in het berichtenmenu rechtsboven in Ubuntu (envelop-icoon) en verbinden met allerlei applicaties, zodat je bijvoorbeeld foto's direct naar je online account kunt zenden. Dit kun je inschakelen onder Systeeminstellingen.

Ook de losse applicaties in Ubuntu 12.10 zijn bijgewerkt naar de laatste versie. Firefox en Thunderbird 16.01 en Libre Office 3.6.2 worden standaard meegeleverd. Software als Google Chrome/Chromium, Skype en GIMP kun je gratis installeren vanuit het uitgebreide Software Centrum dat duizenden gratis apps bevat.

Voor het standaard kantoorpakket in Ubuntu, Libre Office, is eindelijk het global menu ingevoerd, zodat je daar niet nog een extra menubalk hebt.


Global menu voor Libre Office

GIMP 2.8 met de één venster modus wordt meegeleverd met Ubuntu 12.10 en werkt nu ook naar behoren. In Ubuntu 12.04 waren nog wel eens problemen met maximaliseren.

Ubuntu 12.10 is een uitgave die vooral de online mogelijkheden van Ubuntu uitbreidt met webapps, online zoeken en integratie met online/sociale media accounts. Verder zijn er verfijningen aan de interface doorgevoerd. Voor de meeste gebruikers zal Ubuntu 12.04 (dat vijf jaar gratis updates krijgt) nog prima werken en is het niet heel noodzakelijk om te upgraden.

Je kunt Ubuntu 12.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om het te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je al Ubuntu 12.04 gebruikt en wilt upgraden dan kan dat vanuit Ubuntu door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
f_ankrijk