Ubuntu 11.04

Ubuntu 11.04 is vandaag verschenen. Deze uitgave van het gratis besturingssysteem, dat een prima vervanger van Windows of Mac OS X is, kent een revolutionair nieuw uiterlijk. Unity heet de nieuwe interface van Ubuntu en omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, eerst een afbeelding ter introductie.

Unity betekent een andere manier van werken met Ubuntu - en zal dus even wennen zijn. De vernieuwingen op een rijtje.


De nieuwe Unity interface van Ubuntu 11.04 met links de Launcher (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Ten eerste is de taakbalk, Launcher genaamd, nu aan de linkerkant in plaats van aan de onderkant. Hierin staan programma's die u kunt starten (met gekleurde knoppen die aan de iPhone en Android iconen doen denken) en tegelijkertijd is dit de plek waar u kunt wisselen tussen geopende applicaties. Openstaande programma's zijn te herkennen aan een wit driehoekje ervoor. De Launcher verdwijnt als u toepassingen heeft openstaan en komt weer tevoorschijn als u de muis tegen de linkerkant van het scherm drukt.

In de Launcher ziet u onder andere Firefox 4, het nieuwe LibreOffice (afsplitsing van OpenOffice.org), de nieuwe muziekspeler Banshee en het Softwarecentrum (waarmee u duizenden applicaties gratis kunt installeren) staan .

Helemaal linksboven is het Ubuntu-logo. Als u daar op klikt ziet u de Dash waar de meestgebruikte applicaties staan, waar u andere programma's kunt zoeken en ook al uw bestanden kunt vinden met het zoekvenster of de vergrootglazen (Lenses in het Engels) 'Meer toepassingen' en 'Bestanden zoeken'.


Klik op het Ubuntu-logo linksboven voor de Dash (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Rechtsboven is de vertrouwde systeembalk die nu meer en meer dienst zal doen als overzicht (Indicators) van draaiende processen (bijvoorbeeld netwerkverbinding) en inkomende mailberichten, agenda-afspraken, twitterberichten en meer. U kunt hier mail, chat en sociale media instellen en krijgt meldingen als op diverse accounts nieuwe berichten binnenkomen. Met de volumeknop (luidsprekertje) kunt u tevens mediaspeler Banshee openen en bedienen. Nieuw is verder dat de systeeminstellingen nu onder de afsluitknop te vinden zijn. Neem even de tijd om alle mogelijkheden te bekijken in de systeembalk rechtsboven door alle icoontjes en onderliggende menu's te bestuderen.


Banshee als muziekspeler te bedienen vanuit de systeembalk


Systeeminstellingen zitten nu onder de afsluitknop

Even wennen is dat Ubuntu vanaf deze versie gebruik maakt van een globaal menu. Net als bij Mac OS X hebben openstaande programma-vensters geen eigen menubalk meer: deze is geïntegreerd aan de bovenkant van het scherm tussen het Ubuntu-logo links en de systeembalk rechts. Pas als u met uw muis over de globale menubalk beweegt komen de menu-items tevoorschijn.

Het is zeker wennen de nieuwe Unity interface van Ubuntu, maar na een tijdje werkt het heel prettig. Als u het overzicht even kwijt bent, beweeg dan de muis naar de linkerkant van het venster en kijk welke programma's openstaan door te letten op de witte driehoekjes ervoor. En als u het echt niet meer weet druk op de Windows-toets + W. Dan krijgt u in een keer alle geopende vensters te zien.

Zoekt u een applicatie? Klik op het Ubuntu-logo bovenaan of klik op de Windows-toets op uw toetsenbord. Zoekt u bestanden of programma's, dan kunt u ook klikken op de grijze knoppen met vergrootglazen in de Launcher aan de linkerkant. En de Home-knop onder het Ubuntu-logo opent uw mappen.

Een kanttekening is dat de Unity interface alleen gebruikt wordt bij modernere, geschikte grafische kaarten. Oudere pc's en laptops maken gewoon gebruik van de oude, vertrouwde Gnome desktop. Als u niet kunt wennen aan Unity dan kunt u bij het inlogvenster van Ubuntu trouwens ook altijd kiezen voor Ubuntu Klassiek.

Behalve de nieuwe interface heeft Ubuntu 11.04 nog veel meer veranderingen:
- het Softwarecentrum is veel sneller geworden en er zijn beoordelingen toegevoegd aan alle te installeren applicaties
- de schuifbalken (scrollbars) van de meeste programma's zijn veranderd
- LibreOffice vervangt OpenOffice.org
- Banshee vervangt Rhythmbox als muziekspeler
- het configuratiescherm (systeeminstellingen) heeft een nieuw, overzichtelijker uiterlijk
- UbuntuOne, de gratis 2 GB online opslag van Ubuntu, is sterk verbeterd en uitgebreid

Ubuntu 11.04 slaat een geheel nieuwe weg in met zijn Unity interface. Dat vergt gewenning en een nieuwe manier van werken, maar wat ons betreft is Unity veelbelovend. Of alle Ubuntu-gebruikers er zo over denken zal moeten blijken.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
gr_ekenland