Firefox

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Voor Windows, macOS en Linux
Voor Android en iOS
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.7 (2754 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en Android, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Google Chrome is tegenwoordig onbetwist marktleider en de nieuwe Edge van Microsoft is ook een concurrent voor Firefox. Daardoor is Firefox niet meer een hele grote partij op de browsermarkt. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM liep Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Privacy

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Geschiedenis | Recente geschiedenis wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

De laatste jaren is tracking (het volgen van bezoekers door websites) steeds meer in het nieuws. Firefox was een van de eerste browsers die trackers ging blokkeren en tegenwoordig worden sociale media-trackers, tracking cookies, fingerprinting en cryptominers standaard geblokkeerd. Klik op het schildje aan het begin van de adresbalk van Firefox voor de trackers die tegengehouden worden per site.

In Firefox zit een geïntegreerde Google zoekbalk. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Wikipedia, Bol.com, DuckDuckGo etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

DL

Inst

Deel deze download: 

Reacties

Versie 92.0.1 is verschenen

@Steve
Als je problemen hebt met Firefox (trager, instabieler) kun je altijd deze tips proberen:
https://www.gratisso...

trager met de dagen
Beste browser voor privacy? Als die u gegevens niet doorverkopen, van wat leven die mensen danAlle browser leven van u gegevens, anders zo ze niet zoveel geld hebben voor gratis gebruik !

Versie 91.0.1 is verschenen

Firefox nieuws:
https://www.computer...

@ Patrick,
mogelijk helpt het volgende bij het achterhalen van de oorzaak van de trage Firefox:
1. Ga via het drie-streepjes (hamburger) menu naar 'Help' en vervolgens naar 'Meer Probleemoplossingsinformatie'. Klik dan links onder op 'about:performance'. Mogelijk geeft het dan getoonde overzicht meer inzicht in welke extensie de boosdoener is.
2. Noteer welke extensies je gebruikt en ga via het drie-streepjes (hamburger) menu naar 'Help' en vervolgens naar 'Meer Probleemoplossingsinformatie'. Klik dan rechts boven op 'Firefox opfrissen...' Firefox zal opnieuw initialiseren en zonder extensies starten.

@ Patrick,
Ik weet niet hoeveel extensies je veel vindt en hoeveel je er gebruikte.
Ik heb drie search engines en gebruik nog twee andere extensies, meer heb ik niet nodig, Firefox functioneert daarmee (op Kubuntu) uitmuntend, zeker niet traag.
En met "draaien" bedoelde je functioneren, vermoed ik? Van het idee van een 'draaiende' browser word ik eerlijk gezegd wat draaierig. Ten slotte vermoed ik dat je mits en tenzij verwarde, maar ik begreep wat je bedoelde.
https://onzetaal.nl/taaladvies/mits-tenzij
 

Firefox blijf traag draaien, mits je extensies verwijdert.Inmiddels terug naar chrome ook met veel extensies zoals duckduckgo maar draait nog steeds goed.

nieuwe versie 91.0

nieuwe versie 90.0.2

Pagina's