LibreOffice

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

LibreOffice is het meestgebruikte gratis kantoorpakket. LibreOffice is een volwaardige vervanger van Microsoft Office. De office suite beschikt onder andere over een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatie-programma en database-functionaliteit. LibreOffice is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux.

LibreOffice is in 2010 afgesplitst van OpenOffice.org uit onvrede over het open source-beleid van Oracle, de toenmalige nieuwe eigenaar van OpenOffice.org. In 2012 is duidelijk dat LibreOffice actiever ontwikkeld wordt dan OpenOffice (dat door eigenaar Oracle is ondergebracht bij de Apache Foundation - waar het een bijna slapend bestaan leidt). Ook zijn veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, overgestapt op LibreOffice. En tegenwoordig is LibreOffice het meestgebruikte gratis office-pakket.


LibreOffice Writer

LibreOffice beschikt over dezelfde componenten als Microsoft Office:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)

LibreOffice werkt - via de CMIS standaard - ook samen met diverse content management systemen en document management systemen, zoals Alfresco en Microsoft SharePoint.

LibreOffice is een zeer uitgebreid en goed kantoorpakket dat ook in zakelijke omgevingen veel gebruikt wordt. Voor thuisgebruikers een absolute aanrader!

Android en iOS
Voor Android bestond sinds mei 2015 de LibreOffice Viewer waarmee je bestanden met Open Document Formaat (odt, ods en odp), Microsoft Office 2007/2010/2013 (docx, xlsx en pptx) en Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (doc, xls en ppt) kon openen. Eind 2020 zijn als vervanging de Collabora Office apps voor Android en iOS in Google Play en de App Store verschenen.

Inst

Reacties

Ik heb gisteren LibreOffice 6.0.0.3 geïnstalleerd inc help pack.
Deze versie loopt zeer goed en geeft geen problemen bij Windows.
Je kunt deze versie gewoon over de huidige versie heen installeren, vergeet niet help pack te installeren.

Dank voor jullie reactie. Installatie zoals door jullie aangegeven gaf geen goed resultaat. LO wilde maar steeds bestanden herstellen, zelfs nieuwe. Ook verschenen er crash-meldingen. Ik heb toen de oude versie volledig van mijn MAC verwijderd met het programma Clean My Mac. Opnieuw LO versie 6 gedownloaded en geïnstalleerd. Het werkt tot nu toe prima. Blijkbaar was er dus ergens diep in het systeem iets corrupt geraakt door het alsmaar vervangen van oude door nieuwere versies van LO. Nu ik begonnen ben met een "schone lei" lijkt alles opgelost.

Hier ging het goed met macOS. Heb je eerst LibreOffice geïnstalleerd en geopend en vervolgens weer afgesloten? Want als je dat niet doet voordat je het taalpakket installeert dan kunnen er misschien dit soort dingen gebeuren. Was ooit een bug wat dit betreft.

Bij mij gebeurt er toch iets raars na deze update. Na openen van LO en installeren van het language pack bleef LO in een loop hangen (wel in het NL) waarbij hij steeds maar weer een zelfde bestand wilde herstellen. Klikken op herstel en OK en afsluiten hielp niet. Herhaalde malen herstarten ook niet, steeds weer de opmerking dat er een bestand hersteld moest worden. Ik heb de vorige versie terug gezet en die werkt wel naar behoren. Misschien een bug? Ter info ik werk met een Mac met High Sierra en de laatste updates.

De nieuwste versie van LibreOffice 6.0 is uit.

Je kunt tijdens het installeren van LibreOffice er voor kiezen om alleen de tekstverwerker (Writer) te installeren.

Handleidingen voor LibreOffice zijn te vinden op: https://nl.libreoffi.... Ook voor Base, maar deze helaas alleen nog in het Engels.

Handleidingen voor LibreOffice zijn te vinden op: https://nl.libreoffi...

bij mij scrolt L.O. ineens traag na de laatste update, nog iemand?

ja natuurlijk en ook weer schrijven als doc

Pagina's