ocenaudio

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

ocenaudio is een gratis geluidsbewerker die net wat simpeler in het gebruik is dan Audacity. Met ocenaudio kun je snel muziek bewerken, geluidsfragmenten knippen en effecten en filters toepassen. ocenaudio is gratis en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

ocenaudio wordt ontwikkeld door een onderzoeksgroep van een Braziliaanse universiteit. ocenaudio heeft de beschikking over diverse VST (Virtual Studio Technology) plugins waarmee heel veel effecten toegepast kunnen worden. De real-time preview van effecten is heel handig. Verder kun je audio opnemen en openen, fragmenten knippen en bijvoorbeeld iPhone ringtones maken.

ocenaudio is een lichtgewicht en snelle audio editor met voldoende mogelijkheden maar toch eenvoudig in het gebruik.

Reacties

is goed programma, kan je snel wat dingen mee
aanpassen in wavs of mp3s gaat lekker vloeiend
werkt vrij precies je kan ook inenuitzoomen op de wavevorm
om precieze selectie mogelijk te maken
wel vrij weinig effecten maar het is gratis en goed voor van alles

Ik gebruik al jaren Audacity en dat bevalt mij heel goed. Toch vind ik het interessant om ook eens andere software te proberen. Pas geleden kwam ik Ocenaudio tegen. Niet via Gratissoftwaresite, maar ik vind het heel goed dat ze het programma ook hier als tip vermelden.

Allereerst je kan het downloaden als portable. Het register van je besturingssysteem wordt daardoor niet gewijzigd en je kan het veilig proberen.

--------------------------

Ik zal duidelijk proberen te maken waarom ik Ocenaudio handig vind, terwijl ik ook goed kan omgaan met meer geavanceerde software.

http://i64.tinypic.c...

Dit is een voorbeeld van een audiobestand met allemaal fragmenten die eruit geknipt moesten worden. Het is nog niet eens de volledige weergave, want het hele bestand bevatte ruim 200 fragmenten. Je bent dus wel even bezig om van alle fragmenten uit te zoeken op welk op het begint en eindigt, dat vervolgens te selecteren en kopiëren en dat te plakken in een nieuw bestand.

Met Ocenaudio ging dit een stuk makkelijker.
- met de zoomfunctie zocht ik een fragment op en ik zette dat grof in een selectie. Het is niet nodig om het precieze begin- en eindpunt op te zoeken.
- Met de rechter muisknop klikte ik binnen de selectie. Er verschijnt dan een menu. Ik selecteerde vervolgens: Adjust selection > Snap to zero cross. Daarmee wordt de selectie getrimd tot het precieze begin- en eindpunt. *
- Daarna klikte ik weer met de rechter muisknop op de selectie en selecteerde ik in het menu: Create region. Er verschijnen dan markeerpunten van het begin- en eindpunt van de selectie.

Je kan zoveel regions in een geluidsbestand als je wilt. Als je het gehele geluid opslaat als WAV-bestand, worden de regions ook meegenomen. Je raakt daarmee je regions niet kwijt, dus je hoeft niet alles in één keer te doen.

Alles wat gemarkeerd is met regions, kan je opslaan als apart geluidsbestand. Je gaat dan naar de menubalk > Export audio from regions. Het spreekt voor zich wat je dan moet doen. Vink de optie aan: Save each region to a separate file. Tevens merk je dat Ocenaudio het geluid in heel veel bestandsformaten kan opslaan, zoals MP3, Flac, OGG, AIF en natuurlijk WAV **.

---------------------------------

* In heel veel geluidsbestanden zit een bepaald ruisniveau. Ook in fragmenten die al reeds zijn afgemixt en bewerkt en waarbij je het niet hoort. Hoe laag het ruisniveau ook is, de software kan dan geen begin- en eindpunt detecteren. Ook dat kan je met Ocenaudio oplossen met Effects > Dynamics Procession > Noise Gate. Wees bij het toepassen van dit effect heel kieskeurig! Deze filter mutes alles beneden een bepaald volume. Als je het niveau te hoog instelt, worden fade-in en fade-in te snel afgebroken.

** Je kan met Ocenaudio geluid opslaan als MP3, maar ik raad daar persoonlijk andere software voor aan. Ik gebruikte jarenlang Mediamonkey puur en alleen om bestanden te converteren naar MP3. Je kan de compressie geheel naar eigen wens instellen en de convertie gaat met hoge kwaliteit. Ik gebruik daar tegenwoordig Pazera Lame Front-End 1.8 voor: http://www.pazera-so...

-------------------------------------

Andere gratis geluidsbewerkingssoftware die ik wel goede interessante functies vind hebben zijn Wavosaur ( http://www.wavosaur.com ) en WaveShop ( http://waveshop.sour... )

Inderdaad een prima programma. Op advies van iemand op deze site geïnstalleerd en werkt tot volle tevredenheid.

Welke troep is dat allemaal jong, en dat zetten ze op GratisSoftware.nl

Wat ik hier mis is MediaHuman Audio Converter: http://www.mediahuma.... Werkt snel, is efficiënt, is eenvoudig te bedienen en is bovendien gratis. Je kunt dit programma ook in het Nederlands installeren.

Effects/Amplitude

Geen Fade-in/Fade-out ??????????