Nieuws & Tips

Abonneren op feed Nieuws & Tips
Nieuws en tips van GratisSoftware.nl
Bijgewerkt: 2 uren 47 minuten geleden

Hoe schakel je de donkere modus in Windows 10 en macOS in?

24 april 2019 - 12:04

Donker is in tegenwoordig. Windows 10 en macOS hebben een donkere modus. En veel apps ook. Maar hoe kun je deze dark mode inschakelen op je Windows pc en Mac?

Chrome 74: donkere modus en blokkeert drive-by downloads

24 april 2019 - 12:04

Google Chrome 74.0.3729.108 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 73 naar 74. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate die 39 lekken dichtplakt.

Ook heeft Chrome onder Windows (in navolging van de Mac-versie) nu een donkere modus. Als je in Windows 10 de donkere modus aanzet (Instellingen | Persoonlijke instellingen | Kleuren - Kies een standaard app-modus: Donker) dan volgt Chrome automatisch. Je kunt het niet afzonderlijk voor Chrome instellen: heel Windows moet donker worden.

Update: de donkere modus in Chrome 74 wordt langzaam uitgerold voor Windows 10 gebruikers. Het kan dus nog enkele weken duren voordat je de dark mode krijgt te zien.

Verder wordt een belangrijke beveiligingsmaatregel geïntroduceerd in Chrome 74: extra bescherming tegen malvertising en drive-by downloads (dit zijn automatische downloads van malware als een website bezocht wordt - zonder dat de bezoeker ergens op klikt).

Veel drive-by downloads verstoppen zich in schadelijke advertenties in iframes op websites. Dit zijn een soort pagina's binnen pagina's op een website die geladen worden vanaf een ander domein. Chrome 74 zorgt ervoor dat deze schadelijke code in iframes niet meer automatisch uitgevoerd wordt als je een website bezoekt. En dus kan de download van malware ook niet plaatsvinden.

Deze extra bescherming kan malvertising (advertenties met schadelijke code) en andere drive-by downloads van malware van schadelijke websites voorkomen. Firefox had deze bescherming tegen drive-by downloads overigens al sinds 2016, volgens ZDnet. Voor op Chromium gebaseerde browsers als Opera, Brave en straks Edge is dit goed nieuws. Die kunnen deze drive-by download-bescherming dan ook invoeren.

Zoals gebruikelijk zijn er in Chrome 74 ook veel verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ten slotte zijn fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Hoe Microsoft het Startmenu verbetert in Windows 10 1903

23 april 2019 - 12:04

Het Startmenu in Windows 10 blijft controversieel. Na Windows 8 was iedereen blij dat het startmenu weer terugkeerde in Windows 10, maar de twee rijen met live tegels in Start deden natuurlijk nog wel sterk denken aan de tegelinterface van Windows 8. Bovendien reageert het Startmenu soms traag als je op de Startknop (Windows-logo) klikt. En zit het vol met apps (veel spelletjes) waar niet iedereen op zit te wachten.

Microsoft luistert echter weer steeds beter naar zijn klanten en in Windows 10 1903 komen diverse verbeteringen aan Start.

1. Start wordt een apart proces dat los staat van Windows Verkenner en de rest van de Windows Shell. Hierdoor zal het Startmenu sneller openen als je erop klikt en vlugger reageren. Vertragingen zouden hierdoor verleden tijd moeten zijn.

2. Start krijgt nog maar één kolom in plaats van twee en wordt minder druk. Ook het lichte thema van Windows 10 1903 (dat eind mei verschijnt) helpt daarbij.


Nieuw, rustiger Startmenu in Windows 10 1903

3. Je kunt meer voorgeïnstalleerde apps verwijderen uit Start. Het dubbele aantal apps kun je nu verwijderen. Weg met alle ballast. Ook kun je dan hele mappen of groepen tegelijk losmaken van Start ('unpin'):

4. Een oranje stipje bij de Afsluiten-knop geeft aan dat er updates zijn die een herstart vereisen. 25% meer dan normaal herstartte daarna de pc.

Al deze wijzigingen moeten het Startmenu sneller, rustiger en beter aanpasbaar maken.

Wat vind jij van deze voorgenomen wijzigingen die in Windows 10 1903 komen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Gelukkig en gezond 2019 gewenst!

23 april 2019 - 12:04

Wij wensen al onze bezoekers een fijne en veilige jaarwisseling toe. Volgend jaar gaat GratisSoftware.nl door op de ingeslagen weg met meer downloads, tips en nieuws. En we gaan GratisApps.nl nieuw leven inblazen. Hopelijk kun je in januari onze vernieuwde zustersite bezoeken met tips en nieuws over Android en iOS en downloads voor telefoons en tablets.

Een heel gelukkig en gezond 2019 gewenst!

Redactie GratisSoftware.nl

Geschiedenis: Wat vind jij de beste Windows-versie ooit?

22 april 2019 - 18:04

Windows bestaat al meer dan eenderde eeuw. Vanaf versie 1.0 uit 1985 tot Windows 10 nu. De verschillende versies hadden allemaal hun sterke en zwakke punten en werden wisselend ontvangen.

Het begon met Windows 1.0 in november 1985 dat een logo had dat de huidige Windows 10 gebruikers enigszins bekend zal voorkomen:

Windows 2.0 verscheen in 1987 en was de eerste Windows-versie waar Word en Excel op draaiden.

In 1990 kwam Windows 3.0 uit met een sterk verbeterde user interface:

Een grote upgrade voor versie 3.0 was Windows 3.11 uit 1993, dat het besturingssysteem een stuk stabieler en populairder maakte.

In 1995 verscheen een van de belangrijkste Windows-versies die veel elementen introduceerde die we tegenwoordige nog kennen. Windows 95 had als eerste de Startknop en de Taakbalk met programma's. En later kreeg Windows 95 ook Internet Explorer.


Windows 95 was het begin van de moderne Windows-interface

In 1998 volgde het notoir instabiele Windows 98 dat de mogelijkheden van Windows 95 uitbreidde en pas met de Second Edition uit 1999 (Windows 98 SE) wat stabieler werd.

Windows 2000 (zakelijk) en Windows ME - beide uit 2000 - waren echte tussenversies voordat in 2001 de computer echt gemeengoed werd bij het grote publiek met Windows XP. Het iconische bureaublad met de achtergrond met groene heuvels en de blauwe kleuren staan in ieders geheugen gegrift:

Windows XP (2001) was een stuk stabieler dan 98 en Me en heel succesvol. Bijna iedereen zal ooit wel eens een pc met XP hebben gehad.

Windows Vista, dat pas in 2007 verscheen, was een niet geheel gelukte opmaat voor Windows 7 uit 2009, dat nu geldt als de rots in de Windows-branding - en dat pas januari 2020 niet meer ondersteund zal worden.

Windows 8 en 8.1 uit 2012 met zijn rare tegel-interface wil iedereen, inclusief Microsoft, zo snel mogelijk vergeten.

Windows 10 kwam in 2015 uit en is de basis waarop Microsoft weer jarenlang kan voortbouwen.


Windows 10 1903 (dat mei 2019 verschijnt)

Onze vraag is:
Welke Windows-versie vind jij de beste ooit?

En in de reacties horen we graag waar je met weemoed of ergernis op terugkijkt als je aan jouw Windows-ervaringen denkt.

Is er opnieuw een Facebook-schandaal?

22 april 2019 - 00:04

Heeft Facebook ècht complete adresboeken geïmporteerd?

Dit is Ubuntu 19.04: nieuwe iconen en stuk sneller

18 april 2019 - 18:04

Ubuntu 19.04 is verschenen en heeft als codenaam 'Disco Dingo'. Dit is de halfjaarlijkse - optionele - tussenuitgave die maar negen maanden ondersteund wordt en meer geschikt is voor gevorderden. De meeste gebruikers kunnen beter de tweejaarlijkse LTS (long term support) versies kiezen, die vijf jaar updates krijgen: dit is momenteel Ubuntu 18.04 LTS.

Hieronder bespreken we wat nieuw is in deze versie van de populairste Linux-variant wereldwijd.

Sneller
Ubuntu 19.04 is met name sneller geworden. Ubuntu-ontwikkelaars en Gnome-ontwikkelaars hebben hard gewerkt aan diverse optimalisaties en snelheidsverbeteringen voor de Gnome-desktop, wat je merkt bij het openen van bijvoorbeeld de bestandsbeheerder Bestanden (voorheen Nautilus) en het klikken op de applicaties-lijst linksonder. Daarbij vallen ook gelijk enkele nieuwe animaties op bij dit soort acties.

Nieuwe icoontjes
Verder zie je dat diverse apps nieuwe icoontjes hebben gekregen. Het in Ubuntu 18.10 geïntroduceerde nieuwe Yaru-thema (Ubuntu 18.04 heeft dit nog niet) heeft kleine aanpassingen gekregen en nieuwe iconen, vooral voor applicaties van derde partijen. Maar ook bijvoorbeeld Ubuntu Software, Updatebeheer en Instellingen hebben nieuwe icoontjes. Een stuk frisser en moderner wat ons betreft.


Ubuntu 19.04 bureaublad met nieuwe iconen (en animaties)

Verder zijn er nog diverse kleine vernieuwingen:

  • In de Bestanden-app kun je nu favoriete bestanden een ster geven en sneller terugvinden

  • Na een kernel-upgrade hoef je - als je systeem dat ondersteunt - niet meer te herstarten. Dit heet Livepatch en is terug te vinden in Updatebeheer | Instellingen - tabblad Livepatch

  • Met Alt Tab indrukken op je toetsenbord wissel je nu tussen openstaande vensters (en niet meer tussen applicaties), dus als je meerdere vensters in een applicatie hebt openstaan zie je die ook allemaal

  • In GRUB (de boot manager of opstartbeheerder waarin je kunt kiezen voor Ubuntu of bijvoorbeeld Windows als je een dual boot systeem hebt) is nu als optie een Veilige grafische modus (NoModeSet of Safe Graphics Mode) toegevoegd, waardoor je systemen die een specifieke driver voor de grafische kaart nodig hebben toch kunt opstarten en het betreffende stuurprogramma kunt installeren.
  • In Instellingen | Toepassingen kun je per applicatie diverse rechten en toestemmingen aan- en uitzetten en notificaties en 'standaardverwerkers' instellen. Net zoals op je smartphone eigenlijk.

Ten slotte zijn alle meegeleverde software-pakketten bijgewerkt naar de nieuwste versie, zoals Firefox 66.0 en LibreOffice 6.2.2. Ook de Linux Kernel is geactualiseerd naar versie 5.0. En de Gnome Desktop en zijn diverse standaardapplicaties maken een versiesprongetje naar nummer 3.32 en kennen zoals gezegd de nodige prestatieverbeteringen en optimalisaties.

Ubuntu 19.04 is een tussenuitgave die niet bestemd is voor de meeste gebruikers. Het nieuwe Yaru-thema - dat nog niet in Ubuntu 18.04 LTS zit - zal hopelijk zijn weg vinden naar Ubuntu 20.04 LTS in april 2020.

Ubuntu 19.04 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. De laatste LTS-versie van Ubuntu - versie 18.04 LTS met 5 jaar ondersteuning - kwam april vorig jaar uit en is voor de meeste gebruikers aan te raden.

Let op!
Een bekend probleem bij de installatie is dat je na het aanvinken van Installeer software van derde partijen voor grafische kaarten, WIFI, MP3 en andere media een lange pauze krijgt. Wacht gewoon enkele minuten en dan gaat de installatie vanzelf verder.

Wat vind jij van Ubuntu 19.04 en ga je upgraden of wacht je op de volgende LTS-uitgave? Laat het in de reacties weten!

April updates Windows zorgen voor problemen met anti-virus

17 april 2019 - 00:04

De april updates van Microsoft blijken voor problemen te zorgen. In combinatie met anti-virus software van Avast en AVG (vooral zakelijke varianten), Sophos Central Endpoint en Avira Antivirus kunnen KB4493472 (Windows 7), KB4493446 (Windows 8.1) en KB4493509 (Windows 10 1809) voor bevriezingen, vertragingen en opstartproblemen zorgen.

Microsoft is bezig de kwestie te onderzoeken. Als je last hebt van bovengenoemde problemen en zowel de besproken anti-virus software gebruikt en de genoemde pleisters hebt geïnstalleerd dan kun je ze beter tijdelijk verwijderen.

Onze vraag is:
Heb jij problemen ondervonden met de maandelijkse Windows Updates van april?

En in de reacties horen we graag welke problemen je had, welke anti-virus software je gebruikt en wat voor oplossing je hebt!

Google+ bestaat niet meer. Jammer?

17 april 2019 - 00:04

Na Google Buzz, Google Orkut en Google Friend Connect was Google+ (Google Plus) de vierde poging van de zoekgigant om een sociaal netwerk van de grond te krijgen dat kon concurreren met Facebook en Twitter. Gestart in 2011 maar nooit een succes geworden. Vorig jaar kondige Google het einde van Google+ aan en nu is het zover: de stekker is er definief uit.

Onze vraag is:
Vind jij het jammer dat Google+ niet meer bestaat?

In de reacties horen we graag of en waarom je andere sociale media gebruikt!

Wat is de gereserveerde opslag in Windows 10 1903?

17 april 2019 - 00:04

Omdat er inderdaad nog maar heel weinig over te vinden is op het internet en ik zo nieuwsgierig ben, heb ik het zelf maar onderzocht. :-)

Hoe kan ik een onscherpe foto scherper of zelfs scherp maken?

17 april 2019 - 00:04

Is er bijvoorbeeld in de fotobewerker Photofiltre een mogelijkheid om onscherpe foto's toch beduidend scherper of zelfs scherp te krijgen?

Kan ik met de fotobewerker Photofiltre tekst toevoegen aan/in een plaatje?

17 april 2019 - 00:04

Ik wil een tekst toevoegen aan/in een jpg-plaatje met de fotobewerker Photofiltre, maar ik krijg de foutmelding: "Dit afbeeldingsformaat ondersteunt geen lagen. Wilt u het document toch bewaren? "

Hoe vind ik in Firefox o.a. informatie over een domein en over mijn IP-adres?

17 april 2019 - 00:04

Ik wil van een domein kunnen zien, wat het IP-adres is, in welk land dat IP-adres is geregistreerd en nog aanvullende hostinformatie. En ik wil kunnen zien, wat mijn eigen IP-adres is en welke provider-informatie daar bij hoort, zoals mijn woonplaatsnaam, die websites kunnen zien.

Binnen twee tot zes weken verschijnt Windows 10 1903 (19H1)

17 april 2019 - 00:04

Het is binnenkort weer zover: de halfjaarlijkse 'Onderdelenupdate' (met nieuwe functies dus) voor Windows 10 zal binnen twee tot zes weken uitkomen. Tenminste, als er geen grote bugs gevonden worden die voor uitstel zorgen van Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1903 of Windows 10 April 2019 Update of Windows 10 19H1 (zoals de codenaam is).

Windows 10 versie 1809 is zelfs nog niet bij iedereen aangeboden (en wordt door Microsoft nog niet stabiel genoeg voor het bedrijfsleven gevonden, althans die aankondiging is nog niet gedaan) of Windows 10 versie 1903 staat alweer voor de deur.


Windows 10 versie 1903 verschijnt in april (hoogstwaarschijnlijk)

Nieuwe functies in Windows 10 1903 worden (vermoedelijk):
- nieuw licht thema
- vernieuwde zoekfunctie
- opslagbeheer
- pauzeren Windows Update en meer

Lees hier alles over hoe Windows 10 versie 1903 eruit gaat zien

Onze vraag is:
Kijk jij uit naar Windows 10 versie 1903 met zijn nieuwe functionaliteit?

En in de reacties horen we graag waarom jij wel of niet uitkijkt naar deze nieuwe 'onderdelenupdate' voor Windows 10!

Hoe kan ik seconden laten weergeven in de klok op de taakbalk?

17 april 2019 - 00:04

Vaak is het gemakkelijk om bij de tijd ook de seconden te kunnen zien.

Pagina's