Nieuws & Tips

Abonneren op feed Nieuws & Tips
Nieuws en tips van GratisSoftware.nl
Bijgewerkt: 58 minuten 14 seconden geleden

Adobe Acrobat Reader DC 2019.010.20098 repareert kritiek lek

21 februari 2019 - 21:02

Adobe Acrobat Reader DC 2019.010.20098 is een week na de vorige update verschenen. Opnieuw een beveiligingsupdate die een kritiek lek dichtplakt. En wederom een lek waardoor gegevens ontvreemd konden worden.

Er wordt aangeraden deze update snel te installeren vanwege de ernst van de kwetsbaarheid.

Adobe Acrobat Reader DC is te verkrijgen voor Windows en macOS. Updaten gaat het makkelijkst met de ingebouwde update-functie van Adobe onder het menu Help. Er zijn ook versies voor Android en iOS.

Let op dat bij de update van Adobe Reader stilletjes een Chrome-extensie om pdf'jes te openen in Adobe kan worden meegeïnstalleerd. Als je Google Chrome opent wordt gevraagd of je deze extensie wilt inschakelen of wilt verwijderen. Als je niet pdf'jes op het web in Adobe Reader wilt openen dan kies je voor verwijderen als Chrome dit vraagt.

 • Adobe Reader 11 (XI) wordt niet meer ondersteund en krijgt geen beveiligingsupdates meer! Overstappen op Adobe Acrobat Reader DC of een alternatieve gratis pdf-lezer wordt dringend aangeraden.

Ga naar de download-pagina van Adobe (Acrobat) Reader

KB4487029 voor Windows 10 1803 is optionele kwaliteitsupdate

20 februari 2019 - 18:02

Voor Windows 10 versie 1803 is - zoals bijna elke maand - een tussentijdse update verschenen: KB4487029. Windows 10 versie 1803 komt daarmee op buildnummer 17134.619.

Tussentijdse kwaliteitsupdate = testversie voor maandelijkse update
Deze tussentijdse update - een week na de reguliere februari-update - voor Windows 10 1803 bevat 'kwaliteitsverbeteringen' zoals Microsoft dat noemt. Ofwel: KB4487029 verhelpt een waslijst aan problemen in Windows 10. Zo wordt onder andere een probleem verholpen waardoor je een weblink niet meer kon vastpinnen aan het Startmenu. Voor de liefhebbers zijn hier alle foutoplossingen in deze update na te lezen.

Deze tussentijdse update is optioneel en wordt niet automatisch aangeboden. Alleen als je handmatig controleert op updates in Windows Update krijg je KB4487029 te zien. Maar waarschijnlijk wil je dit niet.

Microsoft heeft in december 2018 namelijk verklaard dat het deze kwaliteitsupdates beschouwt als testversies van de normale cumulatieve updates die elke tweede dinsdag van de maand verschijnen. 

Wij raden dan ook aan deze update niet binnen te halen. De foutoplossingen krijg je toch volgende maand wel bij de reguliere cumulatieve update. Bovendien plakken deze tussentijdse updates geen beveiligingslekken dicht. Je mist er dus weinig aan, behalve dat dit soort updates soms voor nieuwe problemen zorgen.

Alleen als je bij de foutoplossingen iets ziet staan waar je heel veel last van had, dan kun je overwegen om de update handmatig binnen te halen. Anders: niet controleren op updates en gewoon wachten tot volgende maand automatisch weer de beveiligingsupdates worden aangeboden (op dinsdag 12 maart).

Heb je problemen met deze Windows Update? Meld ze in de reacties hieronder!

Windows 10 versie 1803 is sinds 8 mei 2018 beschikbaar via Windows Update. Sinds 13 november 2018 wordt ook opvolger Windows 10 1809 aangeboden. Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt.

CCleaner 5.53 fixt crash met Norton

20 februari 2019 - 00:02

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

CCleaner 5.53 is vanmiddag uitgebracht. Dit is de kleine maandelijkse update voor de pc schoonmaker. In deze uitgave wordt een crash van CCleaner opgelost die kon optreden met Norton anti-virus software. Verder zijn er schoonmaakregels toegevoegd voor Amazon Music en Amazon Kindle. Ten slotte krijg je minder snel een melding van Smart Cleaning in CCleaner.

Deze uitgave van CCleaner is te downloaden voor Windows 7, 8.1 en 10. Er zijn ook aparte versies voor macOS en Android.

Let goed op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hier niet van gediend bent. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig CCleaner kun je ook Avast als 'extraatje' krijgen. CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Verwijder Internet Explorer uit Windows 10

19 februari 2019 - 12:02

In Windows 10 is Edge de standaardbrowser van Microsoft, maar wist je dat de verouderde Internet Explorer (IE) ook nog meegeleverd wordt? Internet Explorer kun je nog openen in Windows 10, maar dit wil je echt niet.

Zelfs Microsoft adviseert om IE niet meer te gebruiken! Alleen voor verouderde bedrijfstoepassingen op lokale netwerken staat IE nog geïnstalleerd op Windows 10. Thuisgebruikers hebben er niks aan. Wij laten zien hoe je Internet Explorer kunt verwijderen (of liever gezegd: uitschakelen) in Windows 10.

Schakel Internet Explorer uit in Windows 10
1. Klik op het vergrootglas in de taakbalk in Windows 10 (naast het Windows Startmenu)
2. Zoek Configuratiescherm en open de (oude) Configuratiescherm-app

3. Ga in het Configuratiescherm naar Programma's | Programma's en onderdelen
4. Klik op Windows-onderdelen in- en uitschakelen

5. Zoek naar Internet Explorer in de lijst en haal het vinkje weg

6. Klik op Ja bij het venster waar gevraagd wordt of u door wilt gaan.

Internet Explorer wordt nu uitgeschakeld in Windows 10 en het programma-icoon is niet meer beschikbaar nadat je de pc opnieuw opgestart hebt.

Zoekgeschiedenis en bezochte websites wissen in Firefox

14 februari 2019 - 22:02

Er zijn allerlei pc cleaners waarmee je je computer kunt opruimen of je surf- en zoekgeschiedenis kunt wissen. Als het je vooral om het laatste gaat dan kun je dat ook gewoon doen vanuit je browser zelf. Wij laten zien hoe je je internetgeschiedenis (bezochte websites, zoekgeschiedenis enzovoort) handmatig uitwist, automatisch verwijdert, of niet eens opslaat in Firefox (andere browsers volgen nog). Beter voor je privacy - zeker als je met meerdere mensen een computer deelt.

Je zoekgeschiedenis komt in de vorm van suggesties en automatische aanvullingen weer tevoorschijn als je nieuwe zoekopdrachten intypt in de zoek- of adresbalk van je browser. Je surfgeschiedenis van bezochte websites kom je weer tegen als je in de adresbalk de urls (adressen) van websites intypt.

Als je dit niet wilt kun je de zoek- en surf-geschiedenis handmatig wissen, automatisch wissen bij het afsluiten van je browser of helemaal niet opslaan (door bijvoorbeeld een privévenster of incognito-venster te openen). Wij laten drie methoden voor meer privacy zien.

1. Zoekgeschiedenis en bezochte websites wissen in Firefox
a. Ga naar Bibliotheek-icoon op de werkbalk | Geschiedenis

b. Klik op Recente geschiedenis wissen

c. Kies een Te wissen tijdsperiode (de eerste keer misschien Alles) en zorg dat alleen Navigatie- en downloadgeschiedenis (bezochte websites en lijst met downloads) en Formulier- & zoekgeschiedenis (zoektermen) zijn aangevinkt. Klik dan op Nu wissen.

Actieve aanmeldingen en cookies wil je wellicht liever houden omdat je anders uitgelogd wordt bij veel sites. Buffer (de cache met alle webpagina's en tijdelijke internetbestanden) kun je wissen, maar dat hoeft niet per se. Als je de buffer wist gaat surfen wellicht iets trager in het begin omdat alle webpagina's opnieuw opgebouwd moeten worden, maar je maakt wel een frisse start.

Als je dit vaker doet, kun je via Driestreepjesmenu (rechtsboven op de werkbalk van Firefox) | Aanpassen de knop Geschiedenis naar de werkbalk slepen, zodat je sneller bij het wismenu komt (klik Gereed als je klaar bent).

Ook de knoppen Vergeten en Nieuw privévenster (zie bij 3.) kunnen voor je privacy van pas komen.

De Vergeten-knop werd ooit gepresenteerd als een soort paniekknop als je baas plotseling binnenkomt. Je geschiedenis en openstaande vensters van de laatste 5 minuten, twee uur of 24 uur zijn weg als je op de rode Vergeten! knop klikt.

2. Zoek- en surfgeschiedenis automatisch wissen bij het afsluiten van Firefox
Nog handiger is het misschien als je zoek- en surfgeschiedenis bij het afsluiten van Firefox automatisch opgeruimd wordt. Hoef je dat niet handmatig te doen (maar aan de andere kant krijg je dan nooit meer automatische aanvullingen als je typt in de adresbalk of zoekbalk).

a. Ga naar Driestreepjesmenu | Opties en kies in de kolom links voor Privacy & Beveiliging

b. Scroll naar beneden naar Geschiedenis en kies na Firefox zal voor Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis (1).

Je kunt de vinkjes weghalen bij Navigatie- en downloadgeschiedenis onthouden en Zoek- en formuliergeschiedenis onthouden, maar dan heb je tijdens je surfsessie ook geen suggesties (wat handig kan zijn).

c. Als je de vinkjes laat staan krijg je tijdens je sessie wel suggesties en kun je door een vinkje te zetten bij Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit (2) alsnog de navigatie- en zoekgeschiedenis automatisch laten wissen als je de browser afsluit.

d. Klik daarna op Instellingen (3) om te kiezen wat je precies automatisch wilt laten opruimen bij het afsluiten van Firefox.

e. Net als eerder moet je in elk geval vinkjes zetten bij Navigatie- en downloadgeschiedenis en Formulier- & zoekgeschiedenis. Buffer kan meestal wel. Cookies en Actieve aanmeldingen kun je vaak beter niet aanvinken omdat je dan uitgelogd wordt bij veel sites.

Door het instellen van Firefox op deze manier worden nu na elke sessie automatisch al bezochte websites (navigatiegeschiedenis) en zoektermen (zoekgeschiedenis) gewist. Hoef je dat niet meer handmatig te doen.

3. Privévenster openen om zoek- en surfgeschiedenis niet op te slaan in Firefox
Als je vantevoren weet dat je het bezoek aan bepaalde websites en bepaalde zoekopdrachten niet wilt opslaan dan kun je daarvoor een privévenster openen. Een privévenster is handig omdat er tijdens zo'n sessie geen bezochte pagina's, zoekopdrachten, cookies en tijdelijke bestanden worden opgeslagen.

Je opent een privévenster in Firefox via Driestreepjesmenu | Nieuw privévenster.

Mozilla waarschuwt nog dat een privévenster je niet anoniem maakt op internet. Je werkgever of internetserviceprovider (ISP) kunnen bekijken welke sites je bezoekt. Als je anoniem wilt surfen moet je een VPN gebruiken (maar je VPN-provider kan wel weer zien welke sites je bezoekt) of het Tor-netwerk.

Firefox Focus voor Android en iOS
Mozilla heeft voor Android en iOS trouwens een speciale privacy browser ontwikkeld, genaamd Firefox Focus. Met Firefox Focus (download Firefox Focus voor Android | download Firefox Focus voor iOS) surf je standaard in privé-modus, worden trackers geblokkeerd en wis je gelijk je geschiedenis na het bezoeken van een site (en begin je opnieuw).

In de reacties horen we graag jouw privacy-tips voor Firefox en hoe jij je surf- en zoekgeschiedenis wist!

Adobe Acrobat Reader DC 2019.010.20091 fixt 71 lekken

13 februari 2019 - 16:02

Adobe Acrobat Reader DC 2019.010.20091 is gisteren uitgebracht. Deze reguliere driemaandelijkse beveiligingsupdate plakt 71 lekken dicht, waarvan er maar liefst 43 kritiek zijn. Deze kunnen door kwaadwillenden op afstand uitgevoerd worden om schade aan je pc aan te brengen. Snel updaten is dus aan te raden!

Adobe Reader 11 (XI) wordt niet meer ondersteund en krijgt geen beveiligingsupdates meer! Overstappen op Adobe Acrobat Reader DC of een alternatieve gratis pdf-lezer wordt dringend aangeraden.

Adobe Acrobat Reader DC is te verkrijgen voor Windows en macOS. Updaten gaat het makkelijkst met de ingebouwde update-functie van Adobe onder Help. Er zijn ook versies voor Android, iOS en Windows Mobile.

Let er wel op dat bij de update van Adobe Reader stilletjes een Chrome-extensie om pdf'jes te openen in Adobe wordt meegeïnstalleerd. Als je Chrome opent wordt gevraagd of je deze extensie wilt inschakelen of wilt verwijderen. Als je niet pdf'jes op het web in Adobe Reader wilt openen dan kies je voor verwijderen hier.

Ga naar de download-pagina van Adobe (Acrobat) Reader

KB4487000 fixt lekken in Windows 8.1 en IE

13 februari 2019 - 16:02

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. KB4487000 is de gebruikelijke maandelijkse beveiligingsupdate voor februari.

In deze update voor Windows 8.1 worden 25 lekken verholpen in de volgende Windows-componenten (drie zijn ernstig daarvan): Windows App Platform and Frameworks, Windows Graphics, Windows Input and Composition, Windows Wireless Networking, Internet Explorer, Windows Server en Microsoft JET Database Engine.

In Internet Explorer 11 worden ook drie lekken gerepareerd, waarvan één kritiek is. Microsoft adviseerde vorige week trouwens om de browser niet meer te gebruiken!

Verder worden nog enkele problemen opgelost. Zo biedt Internet Explorer nu ondersteuning voor top-level domains bij HTTP Strict Transport Security (HSTS) Preload (een beveiligingsmaatregel waardoor je alleen de beveiligde verbinding - https - van een site kunt gebruiken).

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows 8.1 horen we dat graag in de reacties hieronder!

KB4486563 is februari-update voor Windows 7

13 februari 2019 - 16:02

Windows 7 SP1 (service pack 1) krijgt sinds oktober 2016 maandelijks één bundel met cumulatieve updates met één KB-nummer. De update voor februari heeft nummer KB4486563 en repareert vooral beveiligingslekken.

In februari worden 24 gaten dichtgeplakt in verschillende Windows-onderdelen, waarvan er drie kritiek zijn: Windows App Platform and Frameworks, Windows Graphics, Windows Input and Composition, Windows Wireless Networking, Windows Server en Microsoft JET Database Engine.

Ook in Internet Explorer 11 (waarvan Microsoft adviseert om de browser niet meer te gebruiken!) worden drie lekken gerepareerd. Eén daarvan is ernstig.

Verder worden nog enkele problemen opgelost. Zo biedt Internet Explorer nu ondersteuning voor top-level domains bij HTTP Strict Transport Security (HSTS) Preload (een beveiligingsmaatregel waardoor je alleen de beveiligde verbinding - https - van een site kunt gebruiken).

Ten slotte gaat het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Belangrijk
Om de maandelijkse updates voor Windows 7 te kunnen installeren heb je de laatste servicing stack update (SSU) nodig. KB3177467 krijg je als het goed is automatisch aangeboden via Windows Update. Anders kun je deze hier downloaden. Als je KB3177467 niet hebt kan het zijn dat je een foutmelding 0x8000FFF krijgt en niet meer kunt updaten.

Windows 7 krijgt nog updates tot 14 januari 2020. Daarna is het afgelopen voor Microsofts besturingssysteem.

Als je problemen hebt met deze maandelijkse update voor Windows 7 horen we dat graag in de reacties hieronder!

- Tip: los problemen op met trage of niet werkende Windows Update in Windows 7
- Tip: Installeer alle updates voor Windows 7 sinds 2011 in één keer

Windows 7 wordt ondersteund met updates tot begin 2020. Tot die tijd kun je nog beveiligingsupdates verwachten en enkele stabiliteitsupdates. Nieuwe functionaliteit krijgt Windows 7 niet meer.

KB4487017 februari-update voor Windows 10 1803 en Edge

13 februari 2019 - 16:02

Voor Windows 10 versie 1803 is gisteravond de maandelijkse beveiligingsupdate voor februari uitgebracht: KB4487017. Windows 10 versie 1803 is daarmee bij buildnummer 17134.590 aanbeland.

Lekken in Windows-onderdelen
KB4487017 is de reguliere maandelijkse beveiligingsupdate die 29 lekken dichtplakt, waarvan er drie kritiek zijn. De gaten zitten in de volgende Windows-onderdelen: Microsoft Scripting Engine, Windows App Platform and Frameworks, Windows Graphics, Windows Input and Composition, Microsoft Scripting Engine, Windows Storage and Filesystems, Windows Server en Microsoft JET Database Engine.

Kritieke gaten in Edge en Internet Explorer
Ook in browsers Edge en Internet Explorer 11 (dat nog altijd meegeleverd wordt, maar dat je beter niet meer kunt gebruiken - zegt Microsoft zelf) zitten lekken: respectievelijk 21 (waarvan 14 kritiek) en drie (waarvan één kritiek).

Kwaliteitsverbeteringen
Ook worden enkele kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd in onder andere browser Edge. Zo is een probleem met het rechtstreeks benaderen van IP-adressen opgelost en heeft Edge nu ondersteuning voor top-level domains bij HTTP Strict Transport Security (HSTS) Preload (een beveiligingsmaatregel waardoor je alleen de beveiligde verbinding - https - van een site kunt gebruiken).

Flash lek
KB4487038
levert een nieuwe versie van de in Edge en Internet Explorer 11 ingebouwde Flash Player mee. In Flash 32.0.0.142 wordt één beveiligingslek verholpen.

Ten slotte is er de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Heb je problemen met deze maandelijkse update voor Windows 10 1803? Meld ze in de reacties hieronder!

Windows 10 versie 1803 wordt sinds 8 mei 2018 automatisch uitgerold via Windows Update. Sinds 13 november 2018 wordt ook opvolger Windows 10 1809 aangeboden. Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt.

KB4487044 fixt kritieke lekken in Windows 10 1809 en Edge

13 februari 2019 - 10:02

Windows 10 versie 1809 heeft gisteravond zijn maandelijkse beveiligingsupdate gekregen: KB4487044. Windows 10 versie 1809 is daarmee aanbeland bij buildnummer 17763.316.

Beveiligingslekken gerepareerd in februari
KB4487044 is de normale maandelijkse update voor Windows 10 1809. In deze februari-update zijn 28 lekken dichtgeplakt, waarvan er drie kritiek zijn.

De gaten die dichtgeplakt worden zitten in de Windows-componenten Microsoft Scripting Engine, Windows Server, the Microsoft JET Database Engine, Windows Wireless Networking, Windows Storage and Filesystems, Windows Input and Composition, Windows Graphics en Windows App Platform and Frameworks.

Lekken in Edge en IE
Ook in browsers Microsoft Edge en Internet Explorer 11 (die nog altijd meegeleverd wordt, maar die je beter niet meer kunt gebruiken zegt Microsoft) worden kritieke lekken dichtgeplakt. In Edge zitten maar liefst 21 kwetsbaarheden waarvan 14 ernstig zijn, in Internet Explorer drie lekken waarvan 1 kritiek is (en al actief uitgebuit wordt).

Stabiliteitsproblemen
Verder worden nog enkele stabiliteitsproblemen opgelost, waaronder één in browser Edge, waardoor het niet mogelijk was om direct verbinding te maken met een IP-adres.

Flash
KB4487038 levert een nieuwe versie van de in Edge en Internet Explorer 11 ingebouwde Flash Player mee. In Flash 32.0.0.142 wordt één beveiligingslek gerepareerd.

Ten slotte is er de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Heb je problemen met deze Windows 10 Update? Meld ze in de reacties hieronder!

Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update) wordt sinds 13 november 2018 (weer) automatisch uitgerold via Windows Update. De vorige versie, Windows 10 versie 1803 (April 2018 Update), krijgt ook nog gewoon maandelijkse updates. Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt.

Verbeteringen aan GratisSoftware.nl - feedback gevraagd

12 februari 2019 - 18:02

De laatste maanden hebben we achter de schermen weer wat verbeteringen doorgevoerd aan de site. Een klein overzichtje.

 • We hebben in november (drie maanden geleden alweer) een nieuwe server in gebruik genomen met een nieuwe software stack (Apache, PHP, MariaDB enzovoort), zodat we weer een tijdje vooruit kunnen.
 • De vormgeving is de laatste maanden wat opgefrist met nieuwe kleuren en balkjes. Het blauw is inmiddels wat donkerder geworden en de balkjes wat minder rond. Ook heb we grijs als steunkleur voor de menu's genomen (om de actieve link aan te geven). Hopelijk wat rustiger kleuren.

 • De oude Nieuws- en Tips-archieven (met berichten van 2005 tot 2011) draaiden nog op Drupal 6. Dit waren losse, verouderde onderdelen van de site die we nu gesloten hebben. Alle nieuwsberichten en tips van deze secties hebben we geïmporteerd en het hele archief met berichten vanaf 2005 is nu hier te raadplegen.
 • Ook is er al een tijdje een nieuw blok in de rechterkolom genaamd 'Op deze dag in...' waar oude artikelen van die datum van de afgelopen 14 jaar vermeld staan.
 • Bij Reacties onder artikelen hebben we nu niet meerdere subpagina's, maar een blauwe knop met Lees meer reacties (deze wordt getoond als er meer dan 15 reacties onder een bericht staan). Dit scheelt een hoop gescroll.


Lees meer reacties knop

 • En we hebben verder onze zuster-site GratisApps.nl over smartphones en tablets weer een doorstart gegeven (nadat deze in 2015 was opgenomen in GratisSoftware.nl). We zetten er nu een paar keer per week tips en nieuws op, maar het is de bedoeling dat je er de komende maanden ook weer goede gratis apps kunt vinden.

Heb je op- of aanmerkingen, complimenten of kritiek, aanvullingen of suggesties, of goede ideeën voor vormgeving of functies van de site? We horen het graag in de reacties hieronder!

AV Comparatives: beste virusscanners van 2018 zijn...

12 februari 2019 - 15:02

Elk jaar maakt het Oostenrijkse testinstituut AV Comparatives de beste virusscanners bekend. Dit zijn de anti-virus producten die het afgelopen jaar het hoogst gescoord hebben op de diverse tests die AV Comparatives uitvoert. We gaan de winnaars van 2018 bij langs.

AV Comparatives doet elk jaar meerdere tests zoals:

 • Real-World Protection (bescherming in het dagelijks leven)
 • Malware Protection (bescherming tegen virussen op verwijderbare of netwerkschijven)
 • Malware Removal (hoe goed virussen verwijderd worden)
 • Performance (hoe zwaar een pc belast wordt)

Op deze tests kunnen virusscanners 1, 2 of 3 sterren scoren (waarbij 3 het beste is). Hieronder alle testresultaten.


Alle testresultaten van 2018 (klik voor groter)

Op basis van deze uitslagen kwam AV Comparatives tot de volgende prijzen.

Product van het jaar 2018 (beste virusscanner)
1/2 Avast, Bitdefender
3 Kaspersky, Avira, AVG en Tencent

Bitdefender en Avast haalden als enige drie sterren op alle tests. AV Comparatives heeft Avast uiteindelijk aangewezen als product van het jaar omdat de virusscanner nog nooit eerder gewonnen had, maar Bitdefender en Avast waren even goed.

Bij afzonderlijke categorieën hieronder werd gekeken naar het specifieke resultaat (dus bijvoorbeeld percentage geblokkeerde malware of aantal vals positieven) en niet alleen naar 1, 2 of 3 sterren. Vandaar dat je Avast niet overal terugvindt, ondanks de drie sterren op elke testcategorie (andere producten met drie sterren waren dan net iets beter).

Beste real-world protection
1. Bitdefender
2. Avira
3. Kaspersky

Bitdefender beveiligt het beste tegen reële bedreigingen in het dagelijks leven. Avira en Kaspersky zijn twee en drie.

Beste malwareprotectie
1. Avast, AVG
2. Bitdefender
3. Avira

Avast en AVG zijn het beste in het opsporen van virussen op netwerkschijven, usb sticks en dergelijke.

Minste vals positieven
1. ESET (10)
2. Avira, Bitdefender, Kaspersky (15)
3. Emsisoft (19)

ESET gaf tien keer vals alarm en was de beste op deze categorie. Avira, Bitdefender en Kaspersky deden 15 maal een onterechte virusmelding. Emsisoft 19 keer.

Minste systeembelasting (vertraging)
1. K7
2. ESET
3. Avast, AVG

Het vrij onbekende K7 zorgde voor de minste vertraging van je pc. ESET en AVG en Avast volgen daarachter.

Beste malwareverwijdering (van besmette pc)
1. Kaspersky
2. Avast, Avira, Bitdefender
3. Tencent

Als een pc reeds besmet is met virussen en malware dan verwijdert Kaspersky deze het beste. Avast, Avira en Bitdefender waren tweede wat betreft ontsmetting in 2018. Tencent derde.

Conclusie
Overall winnaars zijn dus Avast en Bitdefender. Omdat Avast niet eerder gewonnen had kreeg deze de prijs van AV Comparatives (maar ze waren dus gelijk geeïndigd). Kaspersky was derde op de algemene ranglijst. Opmerkelijk is dat Symantec (Norton) nergens in de prijzen viel.

Bekijk hier alle gratis virusscanners op GratisSoftware.nl.

Flash 32.0.0.142 is februari-update

12 februari 2019 - 15:02

Flash 32.0.0.142 is zojuist verschenen. Deze februari update van de Flash-plugin plakt vermoedelijk beveiligingslekken dicht. Op moment van schrijven zijn de wijzigingen nog niet bekend gemaakt.

-LATER MEER-

In 2019 staat trouwens de verdere uitfasering van Flash gepland. Halverwege 2019 zullen Chrome en Firefox de plugin standaard uitschakelen en dan moet je Flash handmatig aanzetten om nog te gebruiken. Eind 2020 is het helemaal afgelopen met de eens zo populaire plugin.

Op deze pagina kun je - voor elke browser - controleren welke versie van de plugin je hebt.

Flash Player kun je los downloaden voor Internet Explorer (onder Windows 7), Safari en Firefox (NPAPI) en Opera en Chromium (PPAPI) voor Windows, Mac of Linux. Ook kun je updaten via de automatische updater (lees hoe je automatische updates voor Flash aan kunt zetten). Flash wordt standaard meegeleverd - en automatisch bijgewerkt - in Google Chrome. Voor Internet Explorer onder Windows 8.1 en 10 en Edge onder Windows 10 wordt Flash geactualiseerd via Windows Update.

Download Flash Player

LibreOffice 6.2 met nieuwe werkbalk en veel verbeteringen

7 februari 2019 - 21:02

LibreOffice is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office - en een afsplitsing van het OpenOffice-project. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl en wordt meer gebruikt - en actiever ontwikkeld - dan OpenOffice.

LibreOffice 6.2 is vanmiddag uitgebracht. Deze uitgave van het open source kantoorpakket kent diverse verbeteringen en - optioneel - enkele nieuwe werkbalken.

Nieuwe werkbalken met tabbladen
Het uiterlijk van LibreOffice wordt ook steeds meer gemoderniseerd. Nieuwe icoontjes op de werkbalken in LibreOffice 6.1 en deze uitgave is mogelijk om anders georganiseerde werkbalken in te stellen. Standaard staan ze nog niet aan, dus je moet ze zelf inschakelen.

Het menu Beeld | Gebruikersinterface - Tabblad zorgt voor een wat rustiger werkbalk met tabbladen. Je krijgt dan de tabbladen Bestand, Start, Invoegen, Lay-out, Verwijzingen, Beoordelen, Beeld en Extra. Daaronder is dan een vergelijkbare werkbalk als het lint in Microsoft Office. Nadeel is dat als je het venster van LibreOffice klein maakt de tabbladen nogal priegelig worden. Neem dus de ruimte en open LibreOffice op volledig scherm of voldoende groot.


LibreOffice 6.2 met tabbladen-werkbalk (klik voor groter)

Je kunt ook kiezen voor Beeld | Gebruikersinterface - Groepen compact voor een andere werkbalk. Als je weer terugwilt naar de standaard werkbalk klik je op het driestreepjesmenu rechtsboven (of menu Beeld) | Gebruikersinterface - Werkbalk standaard.

Uitwisselbaarheid met Microsoft Office verbeterd
Zoals altijd is ook weer de uitwisselbaarheid met Microsoft Office verbeterd, zodat doc, docx, xls, xlsx, ppt en pptx bestanden beter compatibel zijn. Onder handen genomen in deze uitgave zijn:

 • importeren EMF+ en vector-afbeeldingen (onder andere rotatie tekst)
 • OOXML charts filters
 • ppt/pptx (PowerPoint) import- en exportfilter
 • weergave animaties in documenten

Verder in LibreOffice 6.2:

 • Het bijhouden van wijzigingen in documenten is een stuk sneller geworden
 • Je kunt spreadsheet-gegevens direct in een tabel in Writer plakken
 • Multivariate regressie analyse is mogelijk met de regressie tool in Calc. Sowieso zijn veel meer statistische maten beschikbaar

Lees hier over alle vernieuwingen in LibreOffice 6.2

LibreOffice 6.2 is beschikbaar voor Windows 7, 8.1 en 10. macOS en Linux.

Download LibreOffice 6.2

Wat vind jij van de nieuwe werkbalken in LibreOffice 6.2? Laat het weten in de reacties!

Zo gaat Windows 10 1903 er uitzien

7 februari 2019 - 15:02

De onderdelenupdate naar Windows 10 1809 wordt nog volop uitgerold naar gebruikers, of de volgende halfjaarlijkse grote update komt er al bijna aan. Windows 10 1903 moet ergens in april 2019 uitkomen. Nog een maandje of twee dus.

Wij laten enkele geplande veranderingen in deze nieuwe Windows-versie zien. De afbeeldingen zijn gemaakt in VirtualBox (dat zijn de randen die je boven en onder ziet). Klik op de afbeeldingen voor groter.

Nieuw licht thema met minder druk Startmenu
Windows 10 1903 krijgt een licht thema en een rustiger Startmenu. Op zich kan het lichte thema ons wel bekoren, maar de uitwerking is nog niet helemaal top vinden wij. Het Windows Store icoontje in de taakbalk is ons inziens erg lelijk en het zoekvak kan ook wel iets subtieler.

Nieuwe zoekfunctie
In Windows 10 1903 wordt de zoekfunctie losgekoppeld van assistent Cortana (die in Nederland toch al niet gebruikt kon worden). Dat is fijn. Het zoekmenu is bovendien flink uitgebreid met Top apps (die je veel gebruikt) en categorieën voor het zoeken zoals Instellingen, Documenten of E-mail. Lijkt handig.

Windows Updates pauzeren
Nieuw is de mogelijkheid om Windows Update voor zeven dagen te onderbreken. Handig als je even wilt afwachten of nieuwe updates geen problemen veroorzaken. Nadeel is wel dat daarna automatisch alle beschikbare updates worden binnengehaald. En langer dan zeven dagen pauzeren kan ook niet. De pauzeknop is te vinden bij Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Windows Update.

Opslag beheren in Windows 10
Onder Instellingen | Systeem | Opslag wordt de gebruikte opslag op je schijf nu per categorie weergegeven. Het nieuwe onderdeel Systeem en gereserveerd is hier ook zichtbaar (vanaf nu wordt 7 GB opslagruimte gereserveerd voor updates en systeemtaken). Verder zie je bijvoorbeeld Apps en onderdelen, Tijdelijke bestanden, E-mailberichten, Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Video's en meer zodat je in één oogopslag ziet waar je ruimte voor gebruikt wordt.

Als je op een categorie klikt krijg je mogelijkheden om de bestanden te beheren of op te ruimen. Klik op Tijdelijke bestanden en je gaat naar de ingebouwde schijfopruiming.

Verder in Windows 10 1903:

 • Je  kunt meer standaard-apps in Windows 10 de-installeren, zoals 3D Viewer, Groove Music, Mail, Paint 3D en meer
 • Windows Update kan meldingen geven via een icoontje in de systeembalk (zet aan onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update | Geavanceerde opties - Meldingen van updates)
 • Onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Problemen oplossen zijn meer 'probleemoplossers' toegevoegd. Probleemoplossing gaat in principe automatisch (dit is waarom instellingen soms hersteld worden naar standaardwaarden), maar hier vind je ook aanbevolen probleemoplossing.

Windows 10 1903 wordt in april 2019 verwacht als grote halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10.

Wat vind jij van de nieuwe functies en het vernieuwde uiterlijk van Windows 10 1903? Geef je mening in de reacties!

Anti-virus op Windows 10: McAfee beste, Malwarebytes slecht

31 januari 2019 - 17:01

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele keren per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners.

In november en december werden 20 anti-virus producten bestudeerd. Bekeken werd hoe goed ze Windows 10 beschermden tegen 259 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna twintigduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

15 van de 20 anti-virus programma's haalden de maximale score van 6 punten op Bescherming bij AV Test. Dat betekent dat ze alle of bijna alle virussen stopten.

Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je dat daarvan ook tien, namelijk: Avast, AVG, Bitdefender, Comodo, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Norton (Symantec), PC Matic en Trend Micro overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren.

Avira, Bullguard, Panda, Windows Defender en Vipre hadden enkele slippertjes maar kregen toch 6 punten van AV Test. Deze virusscanners stopten ook ruim 99,5% van de malware.

Malwarebytes (dat in de betaalde versie realtime bescherming biedt, maar in de gratis versie een on demand scanner is) kreeg slechts vijf van de zes punten. De scanner stopt 99,25% van de zero-day bedreigingen (4 nieuwe malware-exemplaren gemist) en 99,55% van de wijdverspreide virussen (zo'n negentig missers op de twintigduizend), maar dit was te weinig voor een perfecte score. Malwarebytes is voor continue bescherming van je pc dus nog niet goed genoeg.

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen


Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren bijna alles virusscanners (onder andere Avast, AVG, Avira, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton maximaal). Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

Comodo, Panda en Windows Defender hadden respectievelijk 4, 5 en 7 keer vals alarm en kregen daarom maar 5,5 punten van de zes. Malwarebytes deed het hier ook slecht en gaf twintig keer een onterechte virusmelding. De score bij AV-Test op vals positieven was daardoor maar 4,5 van de 6.

3. Systeembelasting

Onder andere Avira, Bitdefender, McAfee en Norton krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Avast, AVG, Kaspersky, Trend Micro en Microsoft Windows Defender doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je computer wordt niet veel trager met deze virusscanners.

Malwarebytes, Panda en Comodo krijgen maar vijf van de zes punten voor prestaties. Malwarebytes vertraagt vooral het installeren en starten van software, Panda maakt het downloaden en installeren van software en het kopiëren van bestanden langzamer en Comodo vertraagt het bezoeken van websites en installeren van software.

En de beste virusscanner is
Zes virusscanners kregen op bescherming, prestaties en vals positieven de maximale score van 18 punten. Dit zijn Avira, Bitdefender, Bullguard, Norton, McAfee en Vipre. Hiervan is alleen McAfee foutloos wat betreft bescherming en vals positieven. McAfee is dus overall winnaar.

Maar ook Trend Micro, Kaspersky, F-Secure, Avast en AVG doen het prima met alleen een half puntje minder wat betreft prestaties (5,5 punten in plaats van 6).

Microsofts Windows Defender had een 100% score op bescherming (6 punten), maar 5,5 punten voor prestaties (iets meer vertraging - en dan alleen nog bij het installeren van software) en vals positieven (7 om precies te zijn).  De ingebouwde virusscanner in Windows 10 is dus goed genoeg. Een andere virusscanner is eigenlijk niet meer nodig. Wij bevelen Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig prima beveiliging out of the box.

Malwarebytes stelde wederom teleur in de tests en eindigde als laatste. De bescherming komt tekort ten opzichte van de concurrentie (maar houdt nog wel ruim 99% van de virussen tegen) en ook vertraagt Malwarebytes teveel je pc en geeft het vaker dan andere virusscanners vals alarm.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Chrome 72 repareert 58 lekken en heeft kleine wijzigingen

30 januari 2019 - 11:01

Google Chrome 72.0.3626.81 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 71 naar 72. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate, waarin 58 lekken worden dichtgeplakt.

Voor gewone gebruikers is het zoeken met een vergrootglas naar veranderingen in deze uitgave. De meeste verbeteringen zitten onder de motorkap. Zo laden afbeeldingen niet meer via ftp (je kunt ze nog wel downloaden), wordt de verouderde versleuteling TLS 1.0 en 1.1 van websites niet meer geaccepteerd en heeft Automatisch aanvullen een aparte sectie in de instellingen gekregen met wachtwoorden, betaalmethoden en adressen en meer.

Het opzetten van een Chromecast vanuit Google Chrome werkt ook niet meer. Instellen moet nu met de Google Home app voor Android en iOS. Je kunt wel gewoon blijven casten vanuit Chrome naar je Chromecast.

Zoals gebruikelijk zijn er in Chrome 72 verder diverse wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn veel fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het menu Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Stel Startpage in als zoekmachine voor meer privacy

30 januari 2019 - 11:01

Ben je er zat van dat Google alles van je weet? Startpage is een Nederlandse privacyzoekmachine die gebruikmaakt van Google. Maar dan anoniem. Wij laten zien hoe je Startpage kunt instellen als standaard zoekmachine in Chrome, Firefox en Edge.

Startpage gebruikt gewoon de Google zoektechnologie, maar dan zonder gebruikersgegevens naar Google te sturen. Je zoekt dus via Google, maar dan anoniem (en zonder gepersonaliseerde zoekresultaten). Startpage betaalt Google voor het gebruik van de zoekresultaten, dus legaal is het ook. En Startpage verdient zelf zijn geld met het tonen van (niet-gepersonaliseerde) advertenties - wat DuckDuckGo ook doet.

Mooi extraatje van Startpage is dat je websites in zoekresultaten ook kunt openen in een anonieme proxy. Klik daarvoor op Anonieme weergave bij een zoekresultaat. Nog meer privacy.

A. Stel Startpage in als zoekmachine in Chrome
1. Open Chrome en ga naar de webpagina van startpage.com (dit is belangrijk voor stap 2, anders verschijnt Startpage niet bij de zoekmachines) en klik rechts in de adresbalk in Chrome

Ga naar Startpage


Klik rechts in de adresbalk en kies Zoekmachines bewerken

Laat het tabblad met startpage.com dus openstaan als je naar stap 2 gaat!

2. Je ziet Startpage nu bij de zoekmachines staan. Klik op de drie puntjes achter Startpage en kies Instellen als standaard

Nu heb je Startpage ingesteld als standaard zoekmachine in Google Chrome en kun je via de adresbalk zoeken met Startpage!

In op Chromium gebaseerde browsers zoals Opera gaat het instellen van Startpage op vergelijkbare wijze.

B. Stel Startpage in als zoekmachine in Firefox
In Firefox kun je de Startpage addon downloaden en instellen als zoekmachine.

1. Ga met Firefox naar de Startpage addon pagina
2. Klik op Toevoegen aan Firefox


3. Ga naar drie streepjes menu rechtsboven in Firefox en kies Opties.

4. Kies in de Opties links voor Zoeken, scroll iets naar beneden en selecteer Startpage HTTPS uit de lijst bij Kies de standaardzoekmachine die u in de adresbalk en zoekbalk wilt gebruiken.

Nu kun je vanuit de adresbalk en zoekbalk zoeken met Startpage. En ook op de nieuw tabblad-pagina staat Startpage als zoekmachine ingesteld.

C. Stel Startpage in als zoekmachine in Edge
Ook in Microsofts browser kun je wisselen van de standaard Bing zoekmachine.

1. Open Edge en ga naar de webpagina startpage.com (dit is belangrijk voor stap 2, anders verschijnt Startpage niet bij de zoekmachines)

2. Klik op het drie puntjes menu rechts scroll naar beneden in het menu en kies Instellingen

3. Klik op Geavanceerd in het menu (vanaf Windows 10 1809) of scroll naar beneden in het menu en klik op Geavanceerd instellingen weergeven (Windows 10 1803)

4. Scroll naar beneden en klik onder Zoeken vanaf de adresbalk op Zoekmachine wijzigen.

4. Selecteer eerst Startpage en klik daarna op Als standaard instellen.

Nu kun je vanuit Edge zoeken met Startpage in plaats van Bing.

Lees hier hoe je DuckDuckGo kunt instellen als zoekmachine in je browser

Firefox 65 is meertalig en vereenvoudigt anti-tracking

29 januari 2019 - 17:01

Firefox 65 is verschenen. Deze uitgave van Mozilla's browser biedt meertaligheid, vereenvoudigde anti-tracking, handoff voor macOS en betere video-streaming. Firefox maakt met deze uitgave een versiesprong van 64 naar 65.

Firefox 65 is een uitgave die weer enkele interessante vernieuwingen brengt. Zo is de anti-tracking iets vereenvoudigd. Onder Opties | Privacy & Beveiliging | Inhoudsblokkering kun je nu kiezen voor Standaard (blokkeert trackers als je een privévenster opent), Streng (dat sommige websites echter niet meer goed laat werken) en Aangepast (waar je kunt kiezen wanneer je trackers en tracking-cookies blokkeert).

Als veel sites niet meer goed werken kun je altijd weer Standaard instellen om dit te verhelpen. Je kunt ook per site (als een site niet meer functioneert) de Inhoudsblokkering uitschakelen door op het schildje in de adresbalk te klikken (zie afbeelding) en dan op Blokkering voor deze website uitschakelen.

De anti-tracking (of 'inhoudsblokkering', zoals Mozilla dat noemt) in Firefox is nog altijd niet helemaal waar die zijn moet. Maar Mozilla belooft later dit jaar standaard de functie aan te zetten, waardoor gebruikers beter beschermd worden tegen tracking zonder zelf te moeten uitzoeken hoe je alles moet instellen.

Firefox-gebruikers die niet willen experimenteren met dit soort inhoudsblokkering-instellingen (die websites onbruikbaar kunnen maken) kunnen dus beter nog even wachten. Gevorderden kunnen al helemaal los gaan... ;-)

Meertalig
Verder is nieuw in Firefox 65 dat je makkelijk meerdere talen kunt instellen voor de browser (voor de menu's en werkbalken dus). Je hoeft niet meer een aparte versie voor een andere taal te downloaden maar je kunt  nu onder Opties | Algemeen | Taal en vormgeving | Taal talen kiezen, downloaden en instellen. Als je kiest voor Meer talen zoeken... | Selecteer een taal om toe te voegen dan krijg je een hele lijst die je kunt downloaden.

Verder in Firefox 65:

 • Ondersteuning voor handoff op macOS. Als je Safari of Firefox op macOS én op iOS gebruikt, dan kun je verder gaan met surfen van het ene apparaat op het andere (dus bijvoorbeeld een op je iPhone in Firefox geopende webpagina naadloos verder bekijken in Firefox op je Mac). Het werkt ook van Safari op iOS naar Firefox op je Mac.


Firefox handoff in actie: geopend op iPhone, verder gaan op macOS

 • Voor Windows: betere video-streaming door de AV1 codec (opvolger VP9). HTML 5 web video en WebRTC kunnen hier gebruik van maken.
 • Ondersteuning WebP afbeeldingsformaat waardoor afbeeldingen kleiner zijn en sneller laden.
 • Betere bescherming tegen 'stack smashing' of buffer overflows (buffer overloop in het Nederlands) in Firefox voor Android, Linux en macOS. Buffer overflows zorgen ervoor dat er teveel gegevens verwerkt moeten worden door een systeem waardoor onverwachte problemen en crashes kunnen ontstaan. Hackers kunnen soms misbruik maken van buffer overflows om systemen over te nemen. Buffer overflows kunnen dus voor kwetsbaarheden zorgen.
 • De popup-blokkeerder is verbeterd en houdt nu meerdere popup-vensters van websites tegen.

Ook is het Taakbeheer menu vereenvoudigd. Je kunt hier zien hoeveel energie-impact tabbladen en add-ons hebben en websites hier sluiten. Tik about:performance in de adresbalk om er heen te gaan.

RSS feeds zijn van Firefox 64 niet meer direct te zien in de browser. Daarvoor heb je nu aparte add-ons nodig.

Ten slotte worden onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd en beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Opera 58 waarschuwt voor sluiten meerdere tabbladen

24 januari 2019 - 10:01

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 58 is gisteren uitgebracht. Eigenlijk hoef je niet verder te lezen dan de titel wat betreft de vernieuwingen. Want dat is dan ook de enige nieuwe functie: waarschuwen voor het sluiten van meerdere tabbladen.

Wel heeft Opera 58 als fundament de nieuwe Chromium 71, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn eveneens in Opera zijn gerepareerd. En veel fouten en crashes worden verholpen in deze uitgave.

Nadat Opera in 2013 op Chromium overstapte als browser-motor deed de Noors/Chinese producent nog flink zijn best om een eigen smoel te geven aan de browser. Dat is goed gelukt, maar de laatste tijd zijn de vernieuwingen dun gezaaid. Is Opera af?

Laat in de reacties hieronder weten of jij vindt dat Opera klaar is of dat je nog functionaliteit mist die andere browsers wel hebben!

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Ga naar de download-pagina van Opera

Pagina's