Ubuntu 11.04

Ubuntu 11.04 is vandaag verschenen. Deze uitgave van het gratis besturingssysteem, dat een prima vervanger van Windows of Mac OS X is, kent een revolutionair nieuw uiterlijk. Unity heet de nieuwe interface van Ubuntu en omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, eerst een afbeelding ter introductie.

Unity betekent een andere manier van werken met Ubuntu - en zal dus even wennen zijn. De vernieuwingen op een rijtje.


De nieuwe Unity interface van Ubuntu 11.04 met links de Launcher (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Ten eerste is de taakbalk, Launcher genaamd, nu aan de linkerkant in plaats van aan de onderkant. Hierin staan programma's die u kunt starten (met gekleurde knoppen die aan de iPhone en Android iconen doen denken) en tegelijkertijd is dit de plek waar u kunt wisselen tussen geopende applicaties. Openstaande programma's zijn te herkennen aan een wit driehoekje ervoor. De Launcher verdwijnt als u toepassingen heeft openstaan en komt weer tevoorschijn als u de muis tegen de linkerkant van het scherm drukt.

In de Launcher ziet u onder andere Firefox 4, het nieuwe LibreOffice (afsplitsing van OpenOffice.org), de nieuwe muziekspeler Banshee en het Softwarecentrum (waarmee u duizenden applicaties gratis kunt installeren) staan .

Helemaal linksboven is het Ubuntu-logo. Als u daar op klikt ziet u de Dash waar de meestgebruikte applicaties staan, waar u andere programma's kunt zoeken en ook al uw bestanden kunt vinden met het zoekvenster of de vergrootglazen (Lenses in het Engels) 'Meer toepassingen' en 'Bestanden zoeken'.


Klik op het Ubuntu-logo linksboven voor de Dash (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Rechtsboven is de vertrouwde systeembalk die nu meer en meer dienst zal doen als overzicht (Indicators) van draaiende processen (bijvoorbeeld netwerkverbinding) en inkomende mailberichten, agenda-afspraken, twitterberichten en meer. U kunt hier mail, chat en sociale media instellen en krijgt meldingen als op diverse accounts nieuwe berichten binnenkomen. Met de volumeknop (luidsprekertje) kunt u tevens mediaspeler Banshee openen en bedienen. Nieuw is verder dat de systeeminstellingen nu onder de afsluitknop te vinden zijn. Neem even de tijd om alle mogelijkheden te bekijken in de systeembalk rechtsboven door alle icoontjes en onderliggende menu's te bestuderen.


Banshee als muziekspeler te bedienen vanuit de systeembalk


Systeeminstellingen zitten nu onder de afsluitknop

Even wennen is dat Ubuntu vanaf deze versie gebruik maakt van een globaal menu. Net als bij Mac OS X hebben openstaande programma-vensters geen eigen menubalk meer: deze is geïntegreerd aan de bovenkant van het scherm tussen het Ubuntu-logo links en de systeembalk rechts. Pas als u met uw muis over de globale menubalk beweegt komen de menu-items tevoorschijn.

Het is zeker wennen de nieuwe Unity interface van Ubuntu, maar na een tijdje werkt het heel prettig. Als u het overzicht even kwijt bent, beweeg dan de muis naar de linkerkant van het venster en kijk welke programma's openstaan door te letten op de witte driehoekjes ervoor. En als u het echt niet meer weet druk op de Windows-toets + W. Dan krijgt u in een keer alle geopende vensters te zien.

Zoekt u een applicatie? Klik op het Ubuntu-logo bovenaan of klik op de Windows-toets op uw toetsenbord. Zoekt u bestanden of programma's, dan kunt u ook klikken op de grijze knoppen met vergrootglazen in de Launcher aan de linkerkant. En de Home-knop onder het Ubuntu-logo opent uw mappen.

Een kanttekening is dat de Unity interface alleen gebruikt wordt bij modernere, geschikte grafische kaarten. Oudere pc's en laptops maken gewoon gebruik van de oude, vertrouwde Gnome desktop. Als u niet kunt wennen aan Unity dan kunt u bij het inlogvenster van Ubuntu trouwens ook altijd kiezen voor Ubuntu Klassiek.

Behalve de nieuwe interface heeft Ubuntu 11.04 nog veel meer veranderingen:
- het Softwarecentrum is veel sneller geworden en er zijn beoordelingen toegevoegd aan alle te installeren applicaties
- de schuifbalken (scrollbars) van de meeste programma's zijn veranderd
- LibreOffice vervangt OpenOffice.org
- Banshee vervangt Rhythmbox als muziekspeler
- het configuratiescherm (systeeminstellingen) heeft een nieuw, overzichtelijker uiterlijk
- UbuntuOne, de gratis 2 GB online opslag van Ubuntu, is sterk verbeterd en uitgebreid

Ubuntu 11.04 slaat een geheel nieuwe weg in met zijn Unity interface. Dat vergt gewenning en een nieuwe manier van werken, maar wat ons betreft is Unity veelbelovend. Of alle Ubuntu-gebruikers er zo over denken zal moeten blijken.

Reacties

Heey, ik heb voor jullie weer een mooie video klaarstaan.
http://www.youtube.c...

Veel kijkplezier!

Mijn scanner de LiDE 110 van Canon werkt nu ook :))

Hij is wel wat groter geworden: 4,4 G. Een probleempje als je nog met een Asus 4G werkt.

Zoals altijd tevreden over diverse Ubuntu versies dacht ik, laten wij maar meteen een update doen naar Versie 11.04. Nou dat heb ik geweten! Op deze versie is mijn oude Acer Aspire 1353LC niet berekend. Vooral de video-aansturing laat het afweten. Diverse crashes bij het afspelen van multimedia waren het gevolg. Verder een zeer onrustig muisgebruik en vensters, die niet meer goed reageren. Ik denk, dat deze versie te zwaar is voor mijn oude laptop. Zeker aangezien de niet optimale driver voor interne ATI videokaart.
En denk maar niet, dat je even snel terug kunt naar Versie 10.10! Zoeken op internet naar een iso versie van Ubuntu 10.10 en daarna de hele zaak weer opnieuw installeren. Maar nu werkt alles weer als vanouds. Het was een goede les. Als iets goed werkt, moet je het niet veranderen.

Inderdaad als iets goed werkt moet je dat zo houden.
Mijn oude HP computer raakte geheel de kluts kwijt.
Terug naar linuxmint 10 waar ik nog de ISO-cd van had.
Alles werkt weer perfect.

Groetjes Frits.

je kan altijd backport drivers gebruiken? maar daarin zou ik maar goed informeren. normaal gezien moet dat kunnen. unity is maar een schil? ik wil unity nog opzetten maar moet eerst nog een kaartje halen voor mijn hdd , ga ook gelijk mijn hdd vervangen. maar er is altijd normaal gezien backports waar je oude drivers kan ophalen dan zou het princiepe moet werken lijkt me.

heb ubuntu 11.4 uitgetest
grote vraag HOE BEKOM IK hetAzERTY klavier?
groten en dank voor een tip

Afsluitknop rechtsboven | Systeeminstellingen | Hardware | Toetsenbord - kies dan bij indeling voor Toevoegen en kies België.

hmm heb je bij de installatie paar stappen overgeslagen?

1) op een dell desktop liep een upgrade van 10.10 naar 11.04 na enkele uren muurvast en bleef steken op rest nog 3 min...Nadat mijn geduld enkele uren later op was pogen te restarten maar loopt vast bij booten, heb hulp gevraagd op hun forum maar geen reactie. Heb nu alles herinstalleerd met Kubuntu werkt heel goed nu maar daar krijg ik java niet gestart in firefox, alhoewel ik het geinstalleerd heb

2) op een laptop MSI M670 lukte de update wel, maar na een paar aanpassingen aan de desktop was alles weg behalve een paar mappen, ik kon de gui-menu's niet weerom herstellen. Ook hier geen reactie vanop het forum van 11.04. Daarom Kubuntu uitgeprobeert maar gaf soms geen verbinding met atheros wifi kaartje.

Conclusie: helaas ubuntu vaarwel gezegd , andere linux aanraders met stip: SALIX, ZENWALK, PEPPERMINT, LINUX MINT maar de eerste 2 zijn iets lastiger om te installeren. Ook XUBUNTU is nog goed voor oudere hardware

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
engel_nd