OpenOffice.org 3.3.0

OpenOffice.org 3.3.0 is een dag na Libre Office 3.3 uitgebracht door Oracle. Zowel de Engelse als Nederlandse Windows-versie van het gratis Microsoft Office alternatief zijn verschenen. Nederlandse Mac OS X en Linux gebruikers moeten nog even wachten op versie 3.3 van het gratis kantoorpakket. Inmiddels zijn ook OpenOffice.org 3.3 voor Mac OS X en Linux in het Nederlands uitgebracht.

Veranderingen en vernieuwingen in deze versie van het gratis kantoorpakket betreffen onder andere:
- verbeterde beveiliging van documenten: bestanden kunnen ook met een wachtwoord tegen wijzigingen beschermd worden
- Calc ondersteunt nu een miljoen rijen in plaats van 65.000
- nieuwe opties voor CSV import
- nieuwe 'zoeken-werkbalk' om snel tekst te vinden in documenten
- verbeterde print-mogelijkheden
- gekleurde tabbladen bij spreadsheets

Verder veel meer wijzigingen en kleine foutjes die opgelost zijn in OpenOffice.org 3.3. Concurrent en afsplitsing Libre Office claimt dezelfde veranderingen als OpenOffice.org te hebben doorgevoerd en daarbovenop nog eigen verbeteringen te hebben geïmplementeerd.

OpenOffice.org 3.3 is verkrijgbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Let op -
Tot op dit moment, woensdagavond 26-1, 23.50 uur, wordt van de Nederlandstalige versie van OpenOffice.org alleen de versie inclusief Java JRE aangeboden.
Zowel hier http://download.open...
als ook hier http://download.open...
(Het kiezen van de Nederlandstalige versie zonder Java JRE geeft een foutmelding, "File not found".)
Op deze locatie wordt 3.3.0 op dit moment zelfs nog helemaal niet aangeboden:
http://nl.openoffice...
Dat heeft wellicht nog een dag of wat nodig.

Wens je geen Java JRE op je systeem (het is voor slechts enkele OOo-onderdelen benodigd), of wens je zelf Java JRE te downloaden (omdat de met OOo meegeleverde versie zoals gebruikelijk mogelijk een verouderde versie is), dan moet even gewacht worden tot de versie zónder JRE wordt aangeboden.

LibreOffice heb ik nog niet geprobeerd,
maar voor zover ik begrijp wordt met LibreOffice niet standaard Java JRE meegeïnstalleerd, moet je die zelf apart installeren, als daar een noodzaak voor is.
Een nettere aanpak, vind ik, een plusje voor LibreOffice.

Inmiddels, donderdagochtend 27-1,
is op deze locatie de Nederlandstalige versie zonder Java JRE nu wél beschikbaar:
http://download.open...
Haal voor de versie zonder Java JRE het vinkje weg bij "Include the JRE to the download".

het is inderdaad een oude (vorige versie 6.22) die meegeleverd is.

en zou niet weten zolang openoffice gratis is waarom ik zou overstappen , deze verouderde java nestelt zich naast de nieuwe en laat zich probleemloos verwijderen, dus " no problem "

Beste Kieviet,

Dat het meeleveren van een verouderde (en daarmee gevaarlijk lekke) Java JRE met OpenOffice.org "no problem" is, dat ben ik niet met je eens.
Gebruikers die niet op de hoogte zijn van dit meeleveren van een lekke JRE versie met OpenOffice.org, en die daardoor ook niet weten dat die JRE versie verwijderd of vervangen moet worden, die worden daarmee blootgesteld aan de lekken in die oude versie. Dat vind ik werkelijk een serieuze fout van OpenOffice.org/Oracle.
Niet iedereen heeft Secunia PSI op zijn systeem lopen of checkt anderszins regelmatig op lekke versies. Dat is vanzelfsprekend niet de verantwoordelijkheid van OpenOffice.org/Oracle, maar het meeleveren van een gevaarlijk lekke JRE versie is dat wél.

En - mogelijk als enigszins off-topic te beschouwen, maar volgens mij wel relevant in dit verband -
met overstappen bedoelde je overstappen naar LibreOffice?
Daar is inderdaad geen noodzaak toe. Het is alleen zo dat we nu de keuze hebben tussen die twee.
Vooralsnog ben ook ik nog bij OpenOffice.org gebleven, ik wil het even aanzien.
Dat pogingen tot het downloaden van LibreOffice meerdere keren leidde tot vreemd gedrag op het systeem, met het uitblijven van het venstertje "Bestand downloaden - Uitvoeren/ Opslaan/ Annuleren" maar met wel hoorbare activiteit op mijn schijven en een aanzienlijke netwerkactiviteit, dat vond ik uiterst dubieus en dat pleit niet voor de stabiliteit van de voorzieningen van The Document Foundation/ LibreOffice. Mogelijk gewoon overbelaste servers, maar dan hoort mijn systeem niet zo raar te reageren.
Met een aantal keren opnieuw proberen kreeg ik op een ander moment wel de LibreOffice download aangeboden, zónder raar gedrag. Toch blijf ik het dubieus vinden dat mijn systeem bij andere pogingen zo raar reageerde.
Dat rare downloadgedrag van LibreOffice heb ik overigens nergens op het web door anderen bevestigd gezien.

open office werkt uitstekend

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwitserla_d