Firefox 20.0

Firefox 20.0, die vandaag uitkwam, is een uitgave van Mozilla's browser waar weer eens wat interessante vernieuwingen in zitten. De laatste versies waren de innovaties karig, maar deze keer zijn er niet alleen kleine verbeteringen onder de motorkap doorgevoerd, maar is er zichtbare nieuwe functionaliteit waar gewone gebruikers iets aan hebben.

Zo heeft Firefox 20 een nieuwe downloadmanager die als knop zichtbaar is naast het zoekvenster. Klik je op de downloadpijl dan krijg je, in plaats van een onhandig los venster, direct een paneel met een lijst van je downloads. Ook wordt de voortgang van de downloads natuurlijk weergegeven. Handig is dat de resterende downloadtijd live in de knop naast het zoekvenster wordt getoond.


Nieuwe downloadmanager Firefox met knop in de werkbalk


Resterende downloadtijd wordt getoond in de werkbalk

Een andere nieuwe - en zeer prettige - functie is dat je vastlopende plugins (zoals Flash bijvoorbeeld) nu na 11 seconden handmatig kunt afsluiten, zodat Firefox niet in zijn geheel blijft hangen.

Verder is het nu mogelijk om privénavigatie ('private browsing' waarbij geen cookies, surfgeschiedenis enzovoort worden opgeslagen) te gebruiken in een los Firefox-venster, terwijl je in het andere venster wel cookies en dergelijke toelaat. Het is niet meer of-of maar en-en.

Ook fijn is dat Mozilla blijft werken aan prestatieverbeteringen voor Firefox waardoor het laden van websites, downloaden van bestanden en afsluiten van de browser weer sneller gaat in deze versie.

Onder de motorkap worden natuurlijk ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd, met name wat betreft HTML5-functionaliteit. Zo kunnen websites nu toegang krijgen tot microfoon en webcam via HTML5 - alleen als ze toestemming van de gebruikers hebben natuurlijk.

Ten slotte worden elf beveiligingslekken dichtgeplakt in deze uitgave van Mozilla's browser. Firefox 20.0 is te downloaden voor Windows, Mac OS X en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch geüpdated. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Uitgave opmerkingen:
Per-window Private Browsing. Learn more.
NEW
New download experience. Learn more.
NEW
Ability to close hanging plugins, without the browser hanging
CHANGED
Continued performance improvements around common browser tasks (page loads, downloads, shutdown, etc.)
DEVELOPER
Continued implementation of draft ECMAScript 6 - clear() and Math.imul
DEVELOPER
New JavaScript Profiler tool
HTML5
getUserMedia implemented for web access to the user's camera and microphone (with user permission)
HTML5
<canvas> now supports blend modes
HTML5
Various <audio> and <video> improvements
FIXED
Details button on Crash Reporter (793972)
FIXED
Unity plugin doesn't display in HiDPI mode (829284)


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Hoe kan ik de namen(logo's) in adres balk verkleinen?

Rechts klik boven aan, dan klikken op aanpassen en de rest wijst zich vanzelf

In deze versie kun je wel GEEN enkele persona gebruiken ,
diegene die je als achtergrond hebt gebruikt in een vorige versie schakeld hij gewoon uit en een andere instellen gaat gewoon niet.
Misscihien een bug in de nieuwe versie??

Persona's werken goed bij mij.

Ook fijn is dat Mozilla blijft werken aan prestatieverbeteringen voor Firefox waardoor het laden van websites, downloaden van bestanden en afsluiten van de browser weer sneller gaat in deze versie.

Werkelijk? Ik vind het nogal traag geworden, zeker met Ghostery en AdBlock.
Bepaald geen verbetering.

Misschien helpen deze twee sites met tips om de snelheid eventueel op te krikken

1: http://www.optelsom....

2:http://www.computeri...

Die nieuwe downloadmanager als knop vind ik persoonlijk een enorme verbetering.
Komt in de buurt van de downloadmanager van Opera, veel beter dan dat losse venster van vroeger waar ik steeds eerst achter moest gaan zoeken voor ik iets kon doen.

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwitserl_nd