Google Chrome groeit en Firefox verliest

Elke maand browsermarktaandelen aan de hand van de cijfers van statistiekboeren NetApplications en StatCounter

De verschillen tussen de cijfers van het meer Amerikaans georiënteerde NetApplications en op Europa gerichte StatCounter blijven groot.

Bij NetApplications is Internet Explorer nog veruit de grootste met 54% (en weer een kleine groei deze maand). Firefox is op grote afstand tweede met 20% en Google Chrome zit vlak daarachter met bijna 19%.

Het beeld bij StatCounter is heel anders: Internet Explorer is nog net eerste met 34%, maar Chrome zit Microsofts browser op de hielen met 31%. En Firefox is hier al gezakt naar de derde plaats met bijna 25%.

Gemeenschappelijke trends hebben beide statistiekboeren wel. Google Chrome groeit (weer) en Firefox verliest licht. Het verschil in de metingen van Internet Explorer komt ook doordat NetApplications de Aziatische cijfers zwaarder laat meewegen en met name in China is Internet Explorer 6 nog heel veel gebruikt.

Browsermarktaandelen in procenten wereldwijd: maart en april 2012

     NetApplications  StatCounter
    mrt 2012 apr 2012 mrt 2012 apr 2012
1 Internet Explorer 53,83 54,09 34,81 34,07
2 Firefox 20,55 20,20 24,98 24,87
3 Google Chrome 18,57 18,85 30,87 31,23
4 Safari 5,07 4,81 6,72 7,13
5 Opera 1,62 1,63 1,78 1,72

Bron: Net Applications en StatCounter

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Geachte redactie,

Zojuist de uitslagen gelezen van de bovenstaande huidige en tevens meestgebruikte browsers. Wellicht interessant om, voor zover u het nog niet wist, te weten dat zeer onlangs hagelnieuwe Opera 12 is gelanceerd.

Versoberd. Nieuwe interface en sneller. Deze Noorse browser doet erg goed z'n best en het valt mij dan ook altijd op dat deze browsers immer zo laag eindigt? Knap van Opera vind ik mooie ''gadgets'' als de snelkiezer met al die diagrammen, de Turbo-knop voor tragere netwerken te compenseren, etc.

Uw collega's van ZD-net hadden dit keer de primeur. Wellicht een tip om de allernieuwste uitvoering van Opera, welke ik inmiddels gebruik en erg goed werkt stel ik vast, eens nader aan een test te onderwerpen op uw redactie?

Vr.gr,

''Nelis''.

Opera 12 is nog in beta. Zodra deze officieel uitkomt zullen we deze gelijk bespreken.

Dacht het ook al.
Automatische update zegt nog steeds, huidige versie 11.62 en op hun site idem.
En ja, nog steeds onbegrijpelijk dat er zo weinig mensen Opera willen gebruiken en wel die Google Chrome.
Heb hem heel even eens uitgetest als portable versie en vind hem totaal niets, maar goed.

Geachte redactie,

In retrospectief moet ik de conclusie van de heer WriTer grotendeels onderschrijven. Ik heb inmiddels weer Opera 11.62 teruggezet. De Beta-versie van Opera 12 is, vind ik, nog steeds veelbelovend, maar er zitten nog diverse bugs en haperingen in. Maakt 'm nog vrij instabiel in gebruik.

(Zoals dat het programma soms niet wil sluiten als je de afsluit-opdracht geeft.) Dus ik houd de ontwikkeling van Opera 12 in de gaten, maar prefereer, voor het moment, toch nog liever ff de stabiele Opera 11.62.

Ik kan mij wel iets voorstellen bij de opmerking van genoemde schrijver, als hij enige kritiek heeft op, in zijn geval, de portable versie van Opera 12. Maar ja... Beta. Het was wel te verwachten, enige instabiliteit. Komt goed!

Dat Chrome groeit, vind ik niet gek. Bij veel gedownloade applicaties wordt opdringerig Google Chrome mee geinstalleerd of wel opdringerig aangeboden. Ik kom bij mensen die IE gebruiken en ook Chrome op hun PC hebben staan en dit niets eens in de gaten hebben of zelfs niet eens gebruiken.

Reageren

Controlevraag tegen spam
_rankrijk