Ubuntu installeren naast Windows 10

Vragensteller: 
jefken
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

ik heb de installatie procedure aandachtig gelezen en heb 2 vragen hieromtrent ;
1. klopt het dat bij toetsenbord keuze 'belgian' kan gekozen worden ?
2. is de installatie omkeerbaar dwz hoe kan men ev. later ubuntu deïnstalleren en terugkeren naar
windows 10 of is dit niet mogelijk ? mvg.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Ja hoor, toetsenbord Belgian kan gekozen worden.
En Ubuntu wordt naast Windows geïnstalleerd in dual boot. Dat wil zeggen dat Ubuntu op een aparte partitie komt te staan en dat je kan kiezen of je wilt opstarten met Windows of met Ubuntu. Als je geen Ubuntu meer wil, dan verwijder je simpelweg die partitie.
Dan moet je daarna waarschijblijk even opstartherstel draaien om Windows goed te laten starten.
 

"Dan moet je daarna waarschijblijk even opstartherstel draaien om Windows goed te laten starten"

Jammer dat je er niet bij verteld hoe je dat doet
Gezien tijdens het starten nog steeds een bootmenu blijft bestaan ook al verwijder je Linux
En de kans op startfouten op treedt

Vertellen hoe je dat doet heeft pas zin als de vragensteller daadwerkelijk Ubuntu heeft geïnstalleerd en weer heeft verwijderd.
Maar voel je vrij om zelf mijn antwoord aan te vullen en precies uit te leggen hoe je opstartherstel uitvoert.

hier een duidelijke youtube link met info om ubuntu of welke linux versie dan ook te verwijderen

How to Remove Linux From Dual Boot in Windows 10 - YouTube

Egje, bedankt voor jouw verwijzing naar de YouTube link ! Op deze manier heb ik het complete Linux-Ubuntu bestand veilig kunnen verwijderen. Ik wilde het al eerder verwijderen met andere ( ingewikkelde ) methodes maar ik was bang om daarmee wellicht mijn hele PC "om zeep" te helpen.
Na enkele maanden Ubuntu geprobeerd te hebben was ik erg teleurgesteld over de zeer beperkte mogelijkheden, veel van mijn programma's die ik op Windows heb, kon ik daar niet meer gebruiken.
Ik begrijp dus niet helemaal waarom sommigen er zo positief over zijn !

afbeelding van redactie

Welke Windows-programma's kon je niet meer gebruiken onder Linux?

Het hangt natuurlijk van je specifieke wensen af. Voor veel Windows-software zijn prima vervangers te vinden onder Linux, maar niet voor alles.

Beste Redactie, zoals jullie zelf al zeggen zijn onder Linux niet voor alles vervangers te vinden. Zo had ik bijv. problemen om het softwareprogramma van CEWE te installeren ( met veel omwegen ) en mijn favoriete fotobewerkingsprogramma van Faststone lukte al helemaal niet. Verder heb ik echt geen specifieke voordelen onder Linux kunnen ontdekken. Misschien veiliger zoals men beweert maar zeker niet sneller.

afbeelding van redactie

Niet alle software is beschikaar voor Linux. Vaak zijn er echter wel alternatieven die vergelijkbaar zijn.

Faststone onder Wine geinstalleerd op Linux Mint 20.3 draait bij mij als een zonnetje.
Is al jaren mijn favoriet en er is eigenlijk geen vervanger te vinden voor op linux.

Is dan wel geen Faststone... maar XnView MP komt toch wel heel dicht in de buurt
en geen Wine nodig.

Een goede Linux vervanger voor FastStone is showFoto. Dit is een onderdeel van DigiKam en je kunt er alles mee wat in Faststone ook kan. Voordeel is dat het minder zwaar is dan Digikam en je direct er mee kunt werken zonder eerst DigiKam te leren. Het werkt zeer intuitief zeker als je Faststone gewent bent. Succes

Ik vond het best wel interessant om eens een alternatief besturingsssyteem te gebruiken al kostte het wel enige moeite om het te installeren ( met mijn beperkte kennis ). Natuurlijk heb je bij Ubuntu vergelijkbare software maar die konden mij uiteindelijk niet verleiden om over te gaan op dit systeem. Bij Windows heb je nauwelijks of misschien zelfs geen beperkingen. Ben wel blij dat ik Ubuntu met de tip van Egje probleemloos heb kunnen verwijderen. Graag wil ik het hierbij laten ! Overigens mijn complimenten voor deze zeer behulpzame website !!!

Een ieders persoonlijke keus dient natuurlijk te worden gerespecteerd. Zelf heb ik de omgekeerde keus gemaakt door van al mijn PC's Microshit er af te gooien en overal draait inmiddels naar volle tevredenheid Linux op. Tsja waarom zou je dat doen he? Omdat het inderdaad super stabiel is weinig resources vraagt en geen belachelijke eisen aan je PC stelt zodat jij bij een upgrade als Windows 11 een andere PC moet kopen. Werk zelf in het onderwijs en alle software die ik gebruik draait prima op Linux ik mis dus niks. En oh ja je betaalt je ook niet scheel aan licenties ook niet onbelangrijk lijkt mij.

@egje, dank voor de link naar uitleg
@Ed W. Zo zie je maar dat meer mensen geholpen worden met een complete uitleg terwijl daar niet specifiek om gevraagd werd.

Een beter Forum begint bij jezelf

@Bezoeker: "Een goed forum begint bij jezelf". Tja, daar heb je wel gelijk in.
Nu bestaat een forum uit twee soorten bezoekers: de vragenstellers en de beantwoorders. Aan de vragenstellers is het de taak een vraag duidelijk te formuleren, waarop de antwoorders kunnen proberen daar een antwoord op te geven. Een antwoord roept vaak ook weer vragen op (het gezegde: Eén dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden is niet voor niets ontstaan).
Niet dat ik de vragensteller een dwaas wil noemen, want zijn vraag is duidelijk en helder geformuleerd. En niet dat ik mezelf een wijze wil noemen, verre van dat.
Op de twee vragen van de vragensteller heb ik antwoord gegeven, die bij jou (of een andere Bezoeker) weer een nieuwe vraag heeft opgeroepen. Geeft niet, want als beantwoorder is het onmogelijk te weten welke vragen daardoor ontstaan. Dus wat jij een "complete uitleg" noemt is een onmogelijkheid. Egje heeft jouw vraag beantwoord en mijn antwoord aangevuld.
Precies zoals het bedoeld is in een forum.
Het vervelende is, dat door jouw reactie op mijn antwoord ik de neiging heb dan maar geen antwoorden meer te geven. En als meerdere beantwoorders dat hebben dan heb je geen forum meer.
Dus ja: "Een beter forum begint bij jezelf".
 

Reageer