Linux Mint 21 Vanessa met betere bluetooth en miniaturen

Linux Mint 21 'Vanessa' is uitgebracht voor de Cinnamon-, Mate- en Xfce-varianten van Mint. Wij bespreken de wijzigingen in Cinnamon, maar die in Mate en Xfce zijn vergelijkbaar. Linux Mint 21 is een Long Term Support uitgave die updates krijgt tot 2027.

Betere bluetooth in Linux Mint 21

Linux Mint 21 heeft betere bluetooth gekregen. Blueman (met Bluez) vervangt het Blueberry pakket (dat alleen voor Gnome was). Dit moet zorgen voor betere verbindingen met apparaten en vanuit de systeembalk heeft Blueman meer opties om de verbindingen te monitoren en problemen met bluetooth op te lossen.


Vernieuwd bluetooth beheer

Verder toont Linux Mint nu meer thumbnails (miniaturen) van bestanden. De volgende bestanden worden ondersteund: MP3 (albumhoezen), WebP, Raw, ePub en App Images.


Meer thumbnails getoond

Ook heeft Linux Mint 21 nu een proces monitor die vanuit de systeembalk aangeeft dat er updates worden geïnstalleerd of backups (snapshots) worden gemaakt - waardoor je pc misschien tijdelijk wat trager is.


Meldingen van backups en updates

Verder zitten in Linux Mint 21 de volgende vernieuwingen:

  • de Notities app kan notities dupliceren
  • verbeteringen aan Xviewer, Warpinator en Thingy
  • venster beheerder Muffin (vork van Mutter) is verbeterd wat onder meer betere animaties en antialiasing oplevert, dus een fraaier uiterlijk voor vensters op je bureaublad
  • Printen en scannen maakt gebruik van IPP (Driverless Printing and Scanning) waardoor voor veel printers geen aparte stuurprogramma's meer nodig zijn

Linux Mint 21 wordt geleverd met nieuwere versies van de Linux Kernel, Linux Firmware en Cinnamon en is gebaseerd op Ubuntu 22.04.

Download Linux Mint 21 Vanessa

Wat vind jij van deze uitgave van Linux Mint? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reacties

Een opstartbare USB gemaakt van Linux Mint/MATE edition en wel kunnen installeren op oude laptop maar telkens hij opstart vraagt hij mijn USB of zegt hij,no Disk.Ik heb al dat al zo veel gedaan en nu weet ik het ook niet.Het is me een raadsel.Zou het kunnen dat hij mijn SSD Kingstone niet herkent??????kan iemand me helpen???

Ik had juist het zelfde probleem na het verwijderen van Windows 10 als duelboot kreeg ik tijdens het opstarten "The Non-System Disk or Disk Error". Ik had Linux Mint 21 dan volledig opnieuw geïnstalleerd met het zelfde probleem als gevolg tijdens het opnieuw opstarten. Toen maar besloten om Windows 10 maar te installeren en die starten wel normaal op. Vandaag dan maar Linux Mint 20 installeert, welke na het opnieuw herstarten van de laptop wel normaal opstarten. Daarna Linux 20 geupdate naar Linux Mint 20.3 en daarna geupgrade met de Linux Mint updatetool naar Linux Mint 21. En nu start de laptop wel terug normaal op.

OK, merci voor u antwoord, steekt opnieuw mijn HDD met LM 20.3 en wacht nog even af tot de kinderfoutjes er uit zijn

Ik denk ook dat het beste is als Linux Mint installeert om dat te doen met internet via de kabel in plaats van via Wifi

afbeelding van Albert

Gedownload en checksum gedaan. Even live gedraaid op een stikje.
Werkte prima, toetsenbord meteen herkend (ik gebruik een Portugees toetsenbord)
Miniaturen zien er beter uit.
Brother all in one printer werd keurig herkend en werkte, maar het scangedeelte niet, maar daar zijn goede drivers voor.
Thunderbird 91 meegeleverd, had liever de 102 meteen gehad
Deze week mijn pc hard nodig, daarna eens een clean install doen. 

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
iv_orkust