Waarom zou je een VPN gebruiken op vakantie en wat is de beste gratis VPN?

Op vakantie maak je waarschijnlijk vaak gebruik van (onveilige) openbare Wi-Fi-netwerken. Een VPN beveiligt zo'n onveilige verbinding. Maar behalve om je veiligheid is het om nog meer redenen goed om een VPN te gebruiken. Je kunt dan namelijk zonder beperkingen je favoriete streaming diensten en TV zenders kijken! Heel handig dus zo'n VPN app, maar welke moet je kiezen? Er zijn heel veel VPN apps. Ook gratis. Wij leggen uit welke de beste zijn en welke te vertrouwen zijn.

Wat is een VPN?

Als eerste: wat is een VPN eigenlijk? VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt voor het versleutelen van je internetverkeer op onbeveiligde verbindingen. Je krijgt een ander IP-adres als je een VPN-applicatie gebruikt (wat voor diverse doeleinden handig kan zijn, zie hierna) en je verbinding kan niet meer afgeluisterd worden. Je internetverkeer wordt namelijk omgeleid en beveiligd via de servers van de VPN provider. Het is dus wel zaak een betrouwbare VPN te kiezen!

Waarom zou je een VPN gebruiken?

Thuis heb je in principe meestal geen VPN nodig, maar op openbare WiFi-netwerken of hotspots op vakantie (camping of hotel) of buitenshuis - als je bijvoorbeeld in een horeca-gelegenheid of winkel zit - kan het aan te raden zijn wel een VPN te gebruiken.

Je weet namelijk niet of het WiFi-netwerk of de hotspot veilig en te vertrouwen is. Het kan zijn dat het WiFi-netwerk gebruik maakt van verouderde beveiliging - of geen beveiliging - en dat je internetverkeer afgeluisterd kan worden. Ook zijn er malafide WiFi hotspots die proberen je gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen of banktransacties te onderscheppen.

Een VPN biedt hier uitkomst:

  • Je internetverkeer is geheel beveiligd en versleuteld als je een VPN gebruikt, zodat geen inloggegevens of privébestanden kunnen worden ontvreemd

Verdere voordelen van een VPN:

  • Als je het Nederlandse aanbod van streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime en meer wilt bekijken kun je met een VPN vanuit het buitenland een Nederlands IP-adres kiezen, zodat het lijkt alsof je in Nederland zit
  • Bepaalde diensten en apps hebben maar een beperkt aanbod buiten Nederland (zoals NPO start) of buiten de EU (zoals Ziggo Go en KPN Interactieve TV). Met een VPN kun je dan een Nederlands IP-adres nemen en wel het gehele aanbod zien
  • In zijn algemeenheid geldt dus: als geoblokkades bestaan voor bepaalde landen (die het aanbod beperken of websites blokkeren) kun je die omzeilen door met een VPN een IP-adres uit een ander land te kiezen

Wat is de beste gratis VPN?

Oké, een VPN kan dus heel handig zijn op vakantie, buitenshuis of in het buitenland. De meeste VPN's kosten geld (van paar tientjes tot meer dan honderd euro per jaar), maar er zijn goede en betrouwbare gratis alternatieven.

Als je veel video's, films en series op streaming diensten wil bekijken dan wil je niet een VPN met een datalimiet (iets wat de meeste gratis VPN's wel hebben).

Onze favoriete gratis VPN: ProtonVPN

Onze favoriet is ProtonVPN Free: gratis, geen datalimiet, ook servers in Nederland (voor een Nederlands IP-adres) en heel betrouwbaar!

Maar gratis blijft natuurlijk wel gratis, ook ProtonVPN Free heeft zijn nadelen: de gratis variant is trager dan de betaalde variant en in principe maar op één apparaat te gebruiken.

Alternatief

Verder is Windscribe ook een betrouwbare VPN die een gratis variant heeft. Windscribe heeft echter een datalimiet van 10 GB per maand. Wel servers in Nederland ook.

Kijk uit met veel andere dubieuze gratis VPN's!

We noemen maar twee gratis VPN's (ProtonVPN en Windscribe die echt betrouwbaar zijn) uit het grote aanbod. Waarom? Veel andere gratis VPN's hebben of datalimieten die nauwelijks bruikbaar zijn (Tunnelbear, dat wel betrouwbaar is, heeft een limiet van slechts 500 MB per maand) of treden je privacy met voeten en loggen al de websites die je bezoekt voor marketingdoeleinden. En er zijn ook gratis VPN's die zelf een scam (oplichting) zijn: schadelijke apps die malware installeren, je oplichten of bankgegevens stelen. Pas dus op met veel gratis VPN's!

Op welke apparaten kun je een VPN gebruiken?

Een VPN app kun je downloaden voor je laptop (ook je pc, maar dat zal minder nodig zijn), tablet en smartphone. Gratis versies van VPN's kun je vaak maar op één apparaat gebruiken, dus bedenk welk apparaat het handigst is om een VPN op te zetten. Of gebruik verschillende gratis VPN's, of maak meerdere gratis accounts aan of koop een betaalde VPN.

Tot slot

Je kunt een VPN dus om verschillende redenen gebruiken. Om een beveiligde verbinding voor je telefoon, tablet of laptop te maken zodat op openbare Wi-Fi-netwerken of hotspots je inloggegevens of privé-bestanden niet gestolen worden, je banktransacties niet onderschept kunnen worden en zodat je vanuit het buitenland of buiten de EU naar je favoriete streamingdiensten of TV-zenders kunt kijken. Met ProtonVPN, een betrouwbare Zwitserse VPN, is dit gratis mogelijk (en als je meer snelheid wilt kun je een betaalde VPN overwegen).

Reacties

Werk al jaren met Hide My IP en Urban Free VPN proxy unblocker op laptop. Met Touch VPN op tablet en telefoon. Nooit problemen mee gehad en die kunnen op veel landen inloggen wat niet altijd het geval is. Zoals ze zeggen zekers beter iets gebruiken dan niets.

De 3 vermelde vpn's zijn met weinig snelheidsverlies en zoveel data als je wil, dus niet beperkt. Wil natuurlijk niet zeggen dat ze de beste zijn maar gewoon dat ik ze gebruik en aan elke gratis of zelfs betaalde vpn is wel iets mis of onbetrouwbaar. Vpn diens kan ook gehackt worden dus wat is er veilig ?

afbeelding van Léon

"...zodat je banktransacties niet onderschept kunnen worden..."

Op een ander forum waarschuwde iemand dat sommige banken direct de zaak blokkeren als er vanuit een VPN wordt ingelogd.

Mijn eigen bank, de ASN, doet er niet moeilijk over.

Als aanvulling: Privado VPN, Hide.me VPN Zijn ook betrouwbare VPN leveranciers. Privado werkt beter op Windows en Hide.me ook op mobiele apparaten, beiden gratis 10 GB per maand.Privado heeft zeer goede referenties en zit in Zwitserland. Snelheid goed en veel gratis servers.
Hide.me zit in Maleisie en is van Nederlandse komaf. Weinig serverkeuze maar wel ook in Nederland.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
h_ngarije