Tussentijdse noodupdates repareren Windows 10 en 11

Microsoft heeft gisteravond twee tussentijdse updates uitgebracht om problemen in Windows 10 en 11 op te lossen. Na de maandelijkse updates van januari waren diverse ernstige fouten ontstaan - die onder andere voor niet-werkende VPN-verbindingen zorgden - die met updates KB5010793 en KB5010795 rechtgezet moeten worden.

KB5010793 voor Windows 10: VPN problemen

Update KB5010793 is voor Windows 10 versie 21H2, 21H1 en 20H2 en fixt problemen met IP-beveiligingsverbindingen (IPSEC) en VPN-verbindingen met L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) of IPSEC IKE. Hierdoor konden in sommige gevallen geen VPN-verbindingen gemaakt worden.

Verder worden voornamelijk voor servers problemen opgelost:

  • een fout waardoor verwisselbare media die zijn geformatteerd met het Resilient File System (ReFS) niet aangekoppeld kunnen worden
  • ook is een bug gerepareerd met Active Directory (AD) en Lightweight Directory Access Protocol (LDAP)
  • Ten slotte is voor Windows Servers een onverwachte herstart na de update voor Domain Controllers uit de wereld geholpen

KB5010795 voor Windows 11

Update KB5010795 voor Windows 11 repareert ook de problemen met VPN-verbindingen en IPSEC-verbindingen en lost het niet kunnen aankoppelen van bepaalde verwisselbare media op.


Noodupdate KB5010795 voor Windows 11

Voor Windows 8.1 worden met update KB5010794 ook nog problemen met niet-startende virtuele machines verholpen.

Verder worden voor Windows 10 en 11 nieuwe servicing stack updates (SSU) meegeïnstalleerd met de noodupdates.

Updates niet automatisch geïnstalleerd

Deze noodupdates bevatten geen pleisters voor beveiligingslekken, maar Microsoft vond de problemen dusdanig ernstig dat niet gewacht is tot de volgende reguliere update-ronde. De updates worden niet automatisch geïnstalleerd: je moet naar Instellingen | (Bijwerken en beveiliging) | Windows Update gaan en voor Downloaden en installeren kiezen.

Reacties

Ik draai op Windows 10 20H2 maar krijg de KB5010793 voor Windows 10: VPN problemen niet aangeboden als ik op Zoeken naar updates doe. Alleen virus update wordt aangeboden.
De update geschiedenis doorgelopen maar staat er niet bij.
Hoe kan ik de KB5010793 voor Windows 10: VPN problemen binnenhalen?

Hallo Fred ,

Zie deze link ,

https://www.catalog.updat...

Mickey, bedankt voor de link.
Als ik W10 x64 20H2 kies dan geeft ie als Architecture AMD64 uitgaande dat voor AMD processors is? Zie geen Intel als x64 20H2 er tussen staan.

afbeelding van redactie

Stond er wel bij, maar hier nog iets duidelijker:
https://www.catalog.updat...

KB5010793 Windows 10 is noodupdate, maar ook optioneel. Optioneel wordt altijd geadviseerd om niet te installeren. Nu wel installeren ????

afbeelding van redactie

Als je last hebt van VPN-problemen of andere problemen zou ik het zeker doen. Anders hoeft het niet. Je krijgt de foutoplossingen volgende maand ook binnen bij de reguliere cumulatieve updates.

Geen enkel probleem bij het installeren

Zonder problemen gisterenavond geÏnstalleerd. Toch merkwaardig dat Microsoft na de vorige update 'geen verdere problemen' in Windows 11 te kennen. Keep on pushin';-)

Ervaarde geen problemen maar voor de zekerheid toch geinstalleerd. Ging prima.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zui_-korea