Zware updateronde voor Android 10, 11, 12 en 13 in december

Wij geven hieronder een overzicht van de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android in 2022. Deze zijn vergelijkbaar met Windows Updates van Microsoft. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoon- en tabletfabrikanten als Samsung, OnePlus, Motorola, Xiaomi, Oppo, Lenovo en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 10, 11, 12 of 13 krijgen in principe allemaal elke maand beveiligingsupdates. Wanneer je deze updates kunt ontvangen - en of dat elke maand is - is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Android 8.1 krijgt sinds november 2021 geen updates meer en Android 9 sinds februari 2022.

Je kunt op veel Android-smartphones zien wanneer de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan.

December-updates Android (5 december 2022)

Op maandag 5 december is de gebruikelijke maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en de nieuwe Android 13 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

Deze maand plakt Google in totaal veertig lekken dicht, waarvan 1 in Android Runtime, 20 in Framework, 1 in Media Framework en 18 in System. Twee lekken in System en twee in Framework zijn kritiek. Drie kwetsbaarheden worden via Google Play dichtgeplakt, de rest via een systeem update.

Ook worden lekken in compontenten van derde partijen, zoals Kernel (1), Imagination Technologies (1), MediaTek (6), UniSoc (13) en Qualcomm (15) opgelost.

Op welke datum kreeg jouw Android-toestel zijn laatste update? Laat het weten in de reacties hieronder!

November-updates Android (7 november 2022)

Op maandag 7 november is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en de nieuwe Android 13 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

Deze maand repareert Google in totaal 43 lekken, waarvan 17 in Framework, System en één in meerdere componenten. Twee daarvan worden via Google Play dichtgeplakt, de rest via een systeem update.

Ook worden kwetsbaarheden in compontenten van derde partijen, zoals Imagination Technologies (2), MediaTek (2), UniSoc (9) en Qualcomm (13, waarvan 1 kritiek) verholpen.

Oktober-updates Android (3 oktober 2022)

Op maandag 3 oktober is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en voor het eerst voor het onlangs verschenen Android 13 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

In oktober worden door Google in totaal 48 lekken dichtgeplakt, waarvan 15 in de Android onderdelen Framework, Media Framework en System. Een lek in Framework is kritiek. Alle lekken worden via een systeem update verholpen.

Ook worden kwetsbaarheden in componenten van derde partijen, zoals de upstream Kernel (4) en Kernel Components (1), Imagination Technologies (3), MediaTek (2), UniSoc (11) en Qualcomm (12, waarvan 3 kritiek zijn) gerepareerd.

September-updates Android (6 september 2022)

Op dinsdag 6 september is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

In september plakt Google in totaal 38 lekken dicht, waarvan 12 in Android Runtime, Framework en System. Drie daarvan worden via Google Play gerepareerd, de rest via een systeem update.

Ook worden lekken in componenten van derde partijen, zoals de upstream Kernel (2) en Kernel Components (2), Imagination Technologies (4), MediaTek (1), UniSoc (7) en Qualcomm (20, waarvan 1 kritiek) verholpen.

Augustus-updates Android (2 augustus 2022)

Op 2 augustus is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

In augustus worden zeventien lekken verholpen in de Android onderdelen System (6), Framework (9) en Media Framework (2). Een van de lekken in System is  kritiek en kan op afstand misbruikt worden via bluetooth. De kwetsbaarheid in Media Framework wordt via Google Play verholpen en de andere lekken via een systeemupdate.

Ook worden lekken in componenten van derde partijen, zoals Kernel Components (1), Imagination Technologies (7), MediaTek (1), UniSoc (1) en Qualcomm (9) gerepareerd.

Juli-updates Android (6 juli 2022)

6 juli is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 uitgebracht. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

13 lekken worden in juli dichtgeplakt in de Android onderdelen System, Framework en Kernel Components. Negen lekken zitten in System waarvan twee kritiek zijn. Drie lekken zijn gevonden in Framework en één in Kernel Components. De kwetsbaarheid in Framework, die in de Media Codecs zit, wordt via Google Play verholpen en de andere lekken via een systeemupdate.

Ook worden lekken in componenten van derde partijen, zoals MediaTek (6), UniSoc (4) en Qualcomm (5, waarvan 1 kritiek lek) gerepareerd.

Juni-updates Android (6 juni 2022)

Op 6 juni is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 verschenen. Veertig lekken zijn dichtgeplakt. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

22 lekken worden in juni gerepareerd in de Android onderdelen System, Framework en Media Framework. Drie lekken in System en één in Media Framework zijn kritiek en kunnen op afstand uitgebuit worden. Deze laatste kwetsbaarheid wordt via Google Play verholpen de andere lekken via een systeemupdate.

Ook zijn er pleisters voor lekken in componenten van derde partijen, zoals Kernel (6), MediaTek (1), UniSoc (1 kritiek) en Qualcomm (10).

Mei-updates Android (5 mei 2022)

Op 2 mei zijn met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 verschillende lekken dichtgeplakt. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

In mei worden 17 lekken gerepareerd in de Android-onderdelen Framework, System en Kernel components. Een daarvan - in MediaProvider - wordt via Google Play verholpen en de andere via een systeemupdate.

Verder worden in componenten van derde partijen kwetsbaarheden opgelost: MediaTek (3) en Qualcomm (16). Een lek in Qualcomm-onderdelen is kritiek.

April-updates Android (4 april 2022)

In april zijn weer diverse lekken dichtgeplakt in Android met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer.

42 kwetsbaarheden in Framework, Media Framework, System, Kernel components, MediaTek components en Qualcomm components worden verholpen met de april-update. In de Qualcomm componenten zitten de meeste lekken, waarvan negen ook kritiek zijn.

Bijna alle kwetsbaarheden worden via een systeem-update gerepareerd (waarna je telefoon of tablet opnieuw moet opstarten). Twee lekken in MediaProvider en Media Codecs worden via Google Play verholpen.

Maart-updates Android (7 maart 2022)

In maart zijn diverse lekken dichtgeplakt in Android met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12.

Zo heeft Google in de Android-onderdelen Runtime (1), Framework (7), Media Framework (1), System (10), Kernel components (5) en Permission Controller (1) in totaal 25 lekken verholpen. Het zwaarste lek is kritiek, zit in System en kan op afstand misbruikt worden zonder interactie van gebruikers.

De lekken in Media Framework en Permission Controller worden via Google Play bijgewerkt, de andere via een systeemupdate.

Ook in de componenten van derde partijen worden kwetsbaarheden gefixt. In MediaTek onderdelen drie lekken en in componenten van Qualcomm 12, waarvan twee kritiek zijn.

Februari-updates Android (7 februari 2022)

In februari heeft Google verschillende lekken dichtgeplakt in Android met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12.

Android 9 krijgt geen updates meer

Android 9 krijgt deze maand voor het eerst geen maandelijkse updates meer van Google. Als je toestel nog op Android 9 zit en je kunt niet upgraden naar Android 10 dan krijg je geen beveiligingsupdates meer.

Android 9 is dus end of life (EOL) zoals dat genoemd wordt, drieëneenhalf jaar nadat Googles mobiele besturingssysteem verschenen was in augustus 2018. Je kunt op de meeste Android toestellen onder Instellingen | Systeem | (Geavanceerd) | Systeemupdate zien welke Android-versie je hebt.

Lekken

In de Android-onderdelen Framework, Media framework en System worden 16 lekken gerepareerd in februari. Een van de kwetsbaarheden in System is kritiek en kan op afstand - zonder gebruikersinteractie - worden uitgebuit. De meeste lekken worden bijgewerkt via de normale systeemupdate. Twee lekken in Framework worden via Google Play geüpdated.

Verder worden lekken in de hardware-componenten van de fabrikanten Amlogic (1), MediaTek (5), Unisoc (3) en Qualcomm (11) verholpen. Eén lek in Qualcomm-onderdelen is kritiek.

Januari-updates Android (4 januari 2022)

Er zijn in januari 34 lekken dichtgeplakt met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 9, 10, 11 en 12.
  
In de Android-onderdelen Framework, Media framework, System, Android runtime, Kernel LTS en Kernel components worden 19 lekken gerepareerd. Geen enkele kwetsbaarheid is kritiek. De lekken worden bijgewerkt via de normale systeemupdate.

Verder worden lekken in de hardware-componenten van MediaTek (5), Unisoc (1) en Qualcomm (9) verholpen. Eén lek in Qualcomm-componenten is kritiek.

Reacties

Samsung Galaxy A22 5G, Android 12, laatst gecontroleerd 7 september
Uw software is up-to-date. Niveau beveiligingspatch: 1 juni 2022.

Waar haalt GS de wetenschap vandaan dat Android 10, 11 en 12 in principe allemaal elke maand beveiligingsupdates ontvangen.

afbeelding van redactie

De Android-versies 10, 11 en 12 krijgen elke maand updates van Google, zoals je hierboven in het artikel ziet. Op Googles eigen Pixel toestellen krijg je die updates ook elke maand geleverd. Bij andere telefoons hangt dat zoals gezegd af van de fabrikant wanneer die de updates uitgeeft. En niet alle fabrikanten geven voor alle toestellen elke maand updates uit.

Samsung A12 versie AI 4-1 upgrade geïnstalleerd behoorlijke update

Ik heb nog Android 6 op mijn mobiel telefoon. Wie iemand of deze versie van Android te vervangen is? En als het kan, naar welke versie?

Ik heb Android 11 en heb nog Android 12 en 13 tegoed plus alle beveiligingsupdates.
Ik vraag mij af wanneer Samsung eindelijk eens Android 12 beschikbaar stelt.
Wat een lamlendige boel daar bij Samsung.

3 aug eindelijk Android 12 en versie One UI Core 4.1 ontvangen.

Ik gebruik nu ruim 10 jaar een Samsung GT-E1190 probleemloos zonder ooit een update hoeven te installeren.

afbeelding van redactie

Daar draait ook geen Android op maar Symbian.

mijn iPhone SE uit 2016 krijgt nog steeds alle updates, de Android apparaten hooguit 4 jaar ondersteuning.

Dat klopt inderdaad Apple is hier zeker stukken beter in.
Alleen die telefoon van jou die ligt langer op de lader dan dat je hem kan gebruiken.
Daarnaast is Android door de bank genomen meestal ook wel wat goedkoper.

die van mij is voor het laatst bijgewerkt september 2021. Waardeloos van samsung...en al die andere fabrikanten die denken, verkopen komt op de eerste plaats.

updates of niet ik heb geen android 9

Volgens m'n telefoon op 1 juni 2021 de laatste beveiligingspatch.
Huawei P Smart uit 2018 (denk ik). Android 9.
Moet ik me nu zorgen gaan maken, of kan ik deze telefoon nog een tijdje gebruiken?

Samsung galaxy A8 november update

Samsung A40 en A51 gisteren een beveiligings update ontvangen

Samsung Galaxy A52 5G. Mei 2021 upgrade van Android 10 naar 11. Laatste beveiligingsupdate december 2021. 9 februari 2022 upgrade naar Android 12

Wat een kostenplaatje wordt dit!

En we hebben al chips te kort…

afbeelding van Albert

Meer een winstplaatje voor de Big ones.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

afbeelding van Albert

Samsung S9, laatste beveiligingsupdate 13 november 2021

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Nokia X20 (Android 12) kreeg in december de update van 5 november. Dit is top op vandaag de laatste update. Google Play update is al wel van 1 december.

@Willem61
Ik heb hier een link voor je:https://www.nokia.com/pho...
Scroll naar beneden en selecteer op Nokia x20

15 december 2021

Rond 1 december.
beveiligingsupdate van november. Nadien niets meer. Heb een samsung A51

Laatste beveiligingsupdate is van 1 december 2021 (Motorola). Op welke datum ik die precies gekregen heb weet ik niet meer.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_