Wil jij geld verdienen met je anti-virus software? Wat doet Norton nou?!

De titel van dit artikel klinkt misschien een beetje dubieus, maar dit is precies wat - de verder betrouwbare - anti-virus-producent Norton aan zijn gebruikers voorstelt. Sinds het najaar van 2021 zit in Nortons virusscanner namelijk de optie om een cryptominer aan te zetten die - als je pc niet gebruikt wordt - cryptovaluta gaat delven. En zodoende levert dit jou geld op (15% van de verdiensten gaat overigens naar Norton).

Is het een win-win-situatie? Jij verdient geld en Norton ook. Of is het zeer dubieus omdat anti-virus software bedoeld is om je pc te beschermen en de meeste virusscanners nota bene cryptominers als malware zien?

Het verschil is natuurlijk dat er cryptominer-malware bestaat die zonder jouw medeweten je computer besmet en jouw rekenkracht gebruikt om cryptovaluta te delven voor internet criminelen (jij ziet er dan geen cent voor terug). In het geval van Norton wordt openlijk aan jou de mogelijkheid geboden om een cryptominer aan te zetten op je pc om geld te verdienen (en dit is op zich geheel legitiem). Norton pakt dan zijn deel (15%) en is hier verder geheel eerlijk en transparant over.

Maar toch is er ons inziens iets niet in orde: want is dit een taak van een virusscanner? En blijven we Norton als betrouwbaar zien als het zich inlaat met cryptomining en bitcoins? De introductie van de cryptominer door Norton zorgde in elk geval voor de nodige ophef de afgelopen weken (en het delven kan voor gebruikers niet eens uit volgens The Verge).

Norton heeft deze cryptominer-functie inmiddels ingebouwd in Norton Anti-Virus en Avira Anti-Virus (dat in 2020 is overgenomen door Norton). De cryptominer zit voorlopig alleen in de VS, Canada en Groot-Brittannië in Norton en Avira. Of dit in de EU ook gaat gebeuren is nog onduidelijk. En of Avast en AVG, die ook van Norton zijn sinds vorig jaar, eveneens een cryptominer krijgen is ook nog niet bekend.

Onze vraag is:

Wat vind jij van de optie die Norton biedt om geld te verdienen met een cryptominer in een virusscanner?

En in de reacties horen we graag je uitgebreide mening (en of je Norton of Avira nog gaat gebruiken)!

Reacties

Ik heb Norton nooit gemogen. Vond het steeds iets ingewikkeld en zijn prijzen zijn ook niet zo goedkoop. Er zit van alles in dat een doorsnee mens eigenlijk niet zo nodig heeft.
Geef mij dan maar de Windows Defender dat heel ver boven die Norton staat.

Heb altijd al iets tegen third party antivirus programma's gehad omdat ze je hele PC overnemen. De manier waarop Norton reclame maakt voor zijn Antivirus programma staat mij ook nog eens helemaal niet aan want dat doen ze d.m.v angst zaaien. Lijkt een beetje schimmige organisatie te zijn geworden. Blij dat Windows zelf een goede bescherming heeft met Windows Defender.

Ik gebruik gewoon Windows security plus Hitmanpro.alert i.c.m. de free on demand scanner van Malwarebytes. Zo geen last van cryptocurrency. Ik weet trouwens niet of de Browser Brave dergelijke plannen heeft? Weet iemand dat ?

afbeelding van WriTer

Maar goed dat ik zo'n 12 jaar geleden Norton buitengesmeten heb.

Toen Symantec het overnam van Peter Norton is dit voor mij een waardeloze scanner geworden.

Veel zware problemen mee gehad destijds waar ik nu niet meer ga over uitweiden.

 

Blijkbaar verdienen ze niet genoeg meer met hun software dat ze het over deze boeg moeten gaan gooien.

Een goede virusscanner moet virussen en andere rommel verwijderen en je PC beschermen, en zich niet met louche zaken zoals cryptovaluta bezighouden wat in mijn ogen nog steeds een luchtbel is dat vroeg of laat klapt.

I stand with Ukraine!

Is norton helemaal gek.ik weet dat ze avira en avast (ook avg) hebben gekocht maar begin nooit aan crypto mainen vanuit een antivirus pakket.
Ben slim en stap over op beste anti virus ter wereld BITDEFENDER
Bitdefender zal crypto mainen vanuit antivirus pakket nooit accepteren vanuit crimineel oogpunt
( malware activiteiten )

Groetjes Lordstronghold

Peins er niet over dit ooit te gebruiken.

Vanuit Norton bezien is het natuurlijk een meesterlijke zet: de klant minen, Norton verdienen. "Maar" 15% van de opbrengst, dat lijkt niet veel, maar het is wel voor de klant over de bruto opbrengst, want daar moeten wel de energiekosten nog vanaf. De vraag is of er met de huidige energieprijzen nog wel wat te verdienen valt.
Als Norton 100 miljoen klanten heeft (ik noem maar wat) die gaan minen en daarmee elk 1 euro per maand verdient, dan krijgt Norton zomaar 15 miljoen euro per maand binnen en daar hoeven ze niets voor te doen! Heel slim.
Ik ben toch wel benieuwd wie hier intrapt.

Lijkt me niet wat,toen ik het las dacht ik schoenmaker blijf bij je leest.
Voor de rest ben ik het met Willem Franssen zijn verhaal eens,ook precies zoals ik er verder over denk.

Ik gebruik Norton niet. Maar los daarvan, ik zal ook nooit cryptovaluta gebruiken. Je kunt er een gokje mee wagen, maar je kunt er ook alles mee verliezen. Cryptovaluta hebben geen intrinsieke waarde (zoals bijvoorbeeld aandelen)en de 'waarde' van bitcoins is nergens door gedekt zoals bij banken - gedeeltelijk - wél het geval is. Ook is moeilijk na te gaan wie er werkelijk achter de blockchain zitten en hoe - in dit geval - Norton er precies mee werkt. Kortom ik vind cryptovaluta gevaarlijk. Lees ook:
https://www.consumentenbo...
https://www.volkskrant.nl...
https://npokennis.nl/long...
https://cryptokoersgids.n...

en Avira doet het ook https://www.security.nl/p...

afbeelding van redactie

Zoals vermeld staat in het artikel ;-)

Norton heeft deze cryptominer-functie inmiddels ingebouwd in Norton Anti-Virus en Avira Anti-Virus (dat in 2020 is overgenomen door Norton).

schandalig gewoon, ik kan daar kwaad om worden, heb jaren geleden norton gebruikt met veel plezier, maar heb op dit moment mc afee wat ik ook weer inruil voor de gratis f secure versie van kpn veilig, komt volgens de nederlandse consumenten bond er als de nummer 1 uit volgens de laatste test, groetjes.

afbeelding van Albert

Op https://www.av-test.org staan ze goed getest, daar zou ik meer op vertrouwen dan de CB die meer verstand heeft van hagelsslag dan computers.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

afbeelding van Albert

Als het een gratis virusscanner is en alles duidelijk en transparant is zou ik er misschien over na denken, maar tevens realistisch zijn hoeveel de opbrengst zou kunnen zijn.
Maar ik gebruik geen virusscanner dus voor mij niet aan de orde. Dus de laatste optie gekozen.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk