Hoe kun je Windows 11 toch installeren op een pc die niet geschikt is?

Je wilt Windows 11 graag installeren op je pc, maar die lijkt ongeschikt te zijn. Wat kun je dan nog doen? Wij geven twee oplossingen. Met de eerste oplossing kun je, als die mogelijk is, gewoon op normale wijze Windows 11 draaien. De tweede is niet aan te raden, omdat je van Microsoft mogelijk geen updates meer krijgt voor Windows 11! (Maar als je Windows 11 alleen wilt uitproberen op een oude pc kan het voor gevorderden een optie zijn).

Pc is niet geschikt volgens Microsoft

Je hebt bij Windows Update gekeken of Windows 11 voor je klaar staat en ziet de volgende mededeling verschijnen:

'Deze pc voldoet momenteel niet aan alle systeemvereisten voor Windows 11

Dat is balen. Wat kun je nog doen? Als eerste kun je klikken op 'Pc-statuscontrole ophalen' en de app (PC Health Check in het Engels) downloaden (hier de directe downloadlink) en uitvoeren.

Het is sowieso aan te raden de Pc-statuscontrole app te laten checken, want er zit een door Microsoft erkende fout in Windows Update waardoor sommige pc's ten onrechte afgekeurd worden.

Je klikt op de blauwe  Nu zoeken  knop in de Pc-statuscontrole app en kijkt wat er volgens Microsoft mankeert aan je pc:

De resultaten kunnen er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Als de processor niet wordt ondersteund dan kun je niet meer op normale wijze Windows 11 draaien! Er zijn wel trucjes om de controle van type processor te omzeilen (zie verderop in dit artikel), maar dan garandeert Microsoft niet dat je pc goed werkt en kan het zelfs zo zijn dat je geen updates meer ontvangt (hier komen we later op terug).

1. Hoe kun je TPM 2.0 en Beveiligd opstarten inschakelen (indien mogelijk)?

Als de Pc-statuscontrole app zegt dat je computer TPM 2.0 of Beveiligd opstarten (UEFI/Secure Boot) moet ondersteunen dan bestaat er een kansje dat je deze functies nog wel kunt inschakelen in de UEFI/BIOS van je pc. Wij leggen in de volgende tip uit hoe je TPM 2.0 en Beveiligd opstarten eventueel kunt inschakelen - als je pc hier toch over beschikt:

Als je TPM 2.0 en UEFI/Secure Boot (Beveiligd opstarten) niet kunt aanzetten in de BIOS, dan kun je Windows 11 niet op een normale wijze installeren.

2. Op eigen risico: processor-controle en TPM 2.0 omzeilen en toch Windows 11 installeren (niet aanbevolen!)

Er is een uitweg om Windows 11 toch op je pc te installeren, ook als die niet geschikt is. Microsoft geeft deze optie zelf aan op zijn website, maar met flinke waarschuwingen! Zo stelt Microsoft dat ongeschikte pc's met Windows 11 compatibiliteitsproblemen kunnen geven en een minder betrouwbare ervaring (meer crashes). Ook 'wordt de pc niet meer ondersteund en heeft deze geen recht meer op updates'! Bedenk je dus twee keer voordat je onderstaande register hack uitvoert!

Alleen voor zeer ver gevorderden die weten wat ze doen! Je pc moet trouwens wel beschikken over TPM 1.2 en UEFI, anders lukt zelfs deze hack niet.

Je kunt de controle van processor en TPM 2.0 op je Windows 10 pc als volgt omzeilen:

1. Open het zoekvenster in Windows 10 en typ 'regedit'

2. Open de Register-editor en klik 'Ja' op de Gebruikersaccountbeheer-melding

3. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

4. Rechtsklik op MoSetup en selecteer Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde

5. Kopieer of typ het volgende in het 'nieuwe waarde' vakje:

AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

6. Dubbelklik op het nieuwe  Dword AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU-item en zet de waarde op 1:

7. Herstart de pc

8. Nu kun je met Microsofts Hulpprogramma om installatiemedia te maken (tweede optie op deze pagina) Windows 11 toch installeren op de computer die niet voldoet aan de vereisten.

Je moet dan wel de volgende waarschuwing goed lezen en Accepteren tijdens de installatie:

Maar bedenk wel: je pc kan minder stabiel zijn en Microsoft kan updates voor Windows 11 op ongeschikte pc's blokkeren als het dat wil!

Gratis tool om ongeschikte pc's te upgraden naar Windows 11

Er is ook een tool, gemaakt door een onafhankelijke ontwikkelaar, om Windows 10 op computers die niet voldoen aan de vereisten toch te upgraden naar Windows 11. De processor- en TPM 2.0-controle worden hierbij omzeild en de ISO's via Microsoft gedownload. Alleen voor gevorderden en niet aan te bevelen op pc's die je dagelijks gebruikt, want Microsoft kan de updates stopzetten op ongeschikte computers!

Deel dit artikel: 

Reacties

Daar sta je dan mooi voor Jan met de korte achternaam met je dure Intel Core i7 die waardeloos blijkt te zijn. Bij mij mankeert er ook van alles aan. Aftands BIOS i.p.v. UEFI. Geen Secure Boot. TPM 2 ontbreekt. Beeldscherm heeft geen ondersteuning voor HDR. Direct Storage vereist de Standard NVM Express Controller.
PC is anderhalf jaar oud. Ik heb kennelijk ook een kat in de zak gekocht.

Als je windows 11 niet op een z.g.n. ongeschikte PC kan installeren zitten we straks met een enorme afvalberg van z.g.n. onbruikbare PC's. Microsoft is dan een grote mileuvervuiler.

ik heb het ge probeert als het niet na wens werkt. Zet het gwn terug er kan niks gebeuren dus gwn proberen

Ik zal niet zeggen welke maar ik heb een DLL uit de instalmap verwijdert en dan ratelt hij de Instalatie net zo af als in Windows 10

Fijn voor je man, wel jammer dat je straks waarschijnlijk alsnog geen updates krijgt en dan ben je, vrees ik, evengoed de sjaak.

ik krijg nog steeds alle updates

werkt nog altijd met i7 950 oude stempel dus en zonder TPM 2 en alle eisen zijn negatief

Is helemaal niet nodig. Ik heb volgens de tool PC Health Check ; ik zou geen updates krijgen ect ect ect. Kortom mijn pc deugde niet. Ik heb deze pas gekocht en is geproduceerd in 2021. Ik heb Windows 11 via mediacreationtool op usb gedownload en via de bios geïnstalleerd. Werkt perfect en ik kreeg alle updates, ook antivirus updates en Intel updates, via update kwam alles gewoon binnen. Ik heb natuurlijk nog een usb met windows 10 liggen maar het gaat niet nodig zijn. Microsoft wou gewoon veel aandacht , Windows 10 was de laatste versie ooit, en dan komt er een 11 dat uitleggen aan je gebruikers doe je door er veel poeha rond te maken, iedereen wil en wou Windows 11 , ze gaan géén miljoenen processors achterlaten, trouwens niet de eerste keer dat MS dit flikt.

Help het je hopen dat het allemaal van een leien dakje blijft gaan zoals je het nu beschrijft. Kon echter wel eens de categorie 'Wishful thinking' zijn naar mijn idee.

Rufus komt met een andere oplossing in een nieuwe (béta-)versie: https://tweakers.net/nieu...

afbeelding van redactie

Interessant!

Ik heb hier:
https://www.gratissoftwar...
een afbeelding geplaatst waarop je kan zien dat ik W11 op een AMD Netbook uit 2011
heb geïnstalleerd.
https://www.coolblue.nl/p...

Daar was een Netbook met W7 Starter.

microsoft heeft zelf een tooltje uitgebracht om windows 11 op een niet geschikte pc te installeren.
windows 11 upgrade is de naam ze raden het af om te gebruiken maar geven toch uitleg van het hoe en wat. Ik heb het op een ruim 10 jaar oude laptop gezet processor intel 2core 2ghz en 4gig ram ssd 240
en wat denk je doet het perfect.

afbeelding van redactie

Je bedoelt misschien dit tooltje:
https://www.gratissoftwar...

Maar dit is niet van Microsoft zelf. Het werkte in ons geval wel. Maar niet aan te bevelen voor op pc's die je dagelijks gebruikt omdat Microsoft de updates kan stopzetten op ongeschikte computers.

inderdaad dat bedoel ik werkt prima zoals ik al zij.

Slecht advies. Waarom zou je per se Windows 11 willen forceren.
Met mogelijk onaangename nog onvoorziene verrassingen tot gevolg
Wat is er dan zo bijzonder aan Windows 11 dat je er niet zonder zou kunnen.

afbeelding van redactie

Met de eerste optie die we geven kun je gewoon op normale wijze Windows 11 draaien. De tweede is niet aan te raden inderdaad, maar op een (te) oude pc kun je dan wel Windows 11 uitproberen.

Eens, Windows 11 ten koste van alles proberen te installeren lijkt mij ook een heel slecht idee. Dan zijn er andere en betere alternatieven. Misschien dat het wel werkt maar de kans lijkt mij groter dat je veel problemen voor jezelf creëert.

Dat hangt er van af. Windows 11 in VirtualBox is een goed idee en Windows 11 op een oude computer ook.
Problemen voor jezelf creëren? Dan los je die toch op? En lukt dat niet, dan zet je gewoon Windows 10 weer terug.

En tot nu toe ben ik nog geen probleem tegengekomen, integendeel. Windows 11 draait als een zonnetje o.a. op een oude Acer met AMD X2 processor uit 2009! Inclusief alle tot nu toe uitgekomen updates.

Ik heb ook het probleem dat bij Windows Update staat dat mijn pc niet geschikt is voor Windows11
Als ik op advies van Microsoft zelf het programma PC Health Check uitvoer, wordt gezegd dat mijn pc wel degelijk geschikt is. Gecontroleerd met het programma WhyNotWin11.exe en het programma Win11RCT.exe. Ook die concluderen dat mijn pc wel degelijk geschikt is. Windows Update bevat blijkbaar een merkwaardige bug, dit lijkt me niet de beste manier om de verspreiding van Windows11 te promoten. Het wordt hopelijk snel opgelost..............

Maar bedenk wel: je pc kan minder stabiel zijn en Microsoft kan updates voor Windows 11 op ongeschikte pc's blokkeren als het dat wil!' Dus NOOIT gaan upgrades als je pc ongeschikt is volgens Ms.

Microsoft heeft bevestigd dat soms ten onrechte een melding kan ontstaan dat "uw PC niet geschikt is" voor Windows 11. Info: https://www.windowslatest...

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
honga_ije