Ubuntu 21.10 is een tussenuitgave met standaard licht thema

Ubuntu 21.10 is vanavond verschenen, met als codenaam 'Impish Indri' ofwel ondeugende indri (een soort lemuur of halfaap). Dit is een tussenuitgave van het Linux-besturingsssysteem die slechts negen maanden updates krijgt. Alleen voor gevorderden dus. Normale gebruikers kunnen de tweejaarlijkse Long Term Support uitgaven van Ubuntu downloaden die vijf jaar lang updates krijgen (de meest recente is Ubuntu 20.04 LTS).

Tussenuitgaven brengen 'the latest and greatest' en de tweejaarlijkse uitgaven focussen op stabiliteit. Alleen voor avonturiers zal de vandaag verschenen Ubuntu 21.10  interessant kunnen zijn.

Licht zal er zijn

Ubuntu 20.04 LTS had vorig jaar eindelijk een nieuw, moderner uiterlijk gekregen met nieuwe donkere en lichte thema's en iconen. Ubuntu 21.10 gaat verder op deze weg en biedt de keuze tussen een licht of donker thema. Standaard is het lichte thema ingesteld. Ook onze favoriet. Maar je kunt onder Instellingen | Uiterlijk makkelijk wisselen naar het donkere thema.

Bureaublad met de Impish Indri

Bijgewerkte componenten en softwarepakketten

Ubuntu 21.10 heeft verder de nieuwe Linux Kernel (5.13) aan boord die bijvoorbeeld de nieuwe Intel Alderlake S en AMD Adebaran chips, Microsoft Surface tablets en Apple M1 ondersteunt.

Ook beschikt Ubuntu nu over Gnome 40 met alle vernieuwingen die zijn toegevoegd aan de desktop-omgeving, zoals bijvoorbeeld een nieuwe Activiteiten-weergave en verbeterde instellingen.

De standaard meegeleverde apps zoals Firefox, Thunderbird en LibreOffice zijn natuurlijk bijgewerkt naar de laatste versies. Van Firefox wordt nu de Snap-versie meegeleverd in plaats van de .deb.

Verdere verbeteringen in Ubuntu 21.10 zijn:

  • nftables is nu de backend voor de firewall
  • PulseAudio 15 ondersteunt nu Bluetooth LDAC en AptX codecs en HFP Bluetooth profiles voor betere geluidskwaliteit (van draadloze koptelefoons en oortjes)
  • Displaymanager Wayland is ook beschikbaar voor Nvidia proprietary drivers

Ubuntu 21.10 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. Maar zoals gezegd: Als je op Ubuntu 20.04 LTS (of 18.04 LTS) zit dan zouden we je aanraden te wachten op volgende grote upgrade in april 2022: Ubuntu 22.04 LTS. Die krijgt vijf jaar updates en tussenversie Ubuntu 21.10 van vandaag maar negen maanden.

Reacties

maar negen maanden ondersteuning, de tussen versies zijn bedoeld voor proefkonijnen. Jammer dat het nog steeds zo gaat met Ubuntu..

Je hoeft 't niet te doen.......Gewoon weer gezeur.

Als een tussen versie dingen doet die onherstelbaar zijn .. want dan is het je eigen schuld .. hoewel, die waarschuwing krijg je niet van Canonical

Tientallen distributies geïnstalleerd. Nooit iets tegen gekomen dat niet herstelbaar was. In dit geval; onherstelbaar = incompetentie

Het lukte mij niet om een chip te vervangen van een laptop die drie jaar oud was.. klopt helemaal wat je schreef incompetentie

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
sp_nje