PC Health Check app nu te downloaden: kan je pc Windows 11 aan?

Update 21 september 2021

De PC Health Check app, of Pc status controle in het Nederlands, is weer te downloaden voor iedereen! De app om te kijken of je pc geschikt is voor Windows 11 was 30 juni offline gehaald door Microsoft omdat het bedrijf de vereisten voor Windows 11 nog aan het uitvogelen was. 28 augustus kwam er een Insider Preview (bèta versie) van de PC Health Check app uit en nu is de Pc status controle app weer voor iedereen te verkrijgen.

Met de PC Health Check app kun je controleren of je computer voldoet aan de vereisten voor Windows 11 (TPM 2.0 en Secure Boot bijvoorbeeld). Windows 11 verschijnt op 5 oktober 2021 als gratis upgrade voor geschikte Windows 10 computers.


Klik op Nu zoeken om te checken of je pc geschikt is voor Windows 11

De Pc statuscontrole app geeft nu ook meer informatie over waarom je computer niet voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 11:

Alternatieve apps om te controleren of je pc geschikt is voor Windows 11 zijn:

Tip

Originele bericht 28 augustus 2021

Microsoft heeft gisteravond een nieuwe versie van de PC Health Check app, of Pc status controle in het Nederlands, vrijgegeven zodat je kan controleren of je computer voldoet aan de minimum vereisten voor Windows 11.

Deze pc statuscontrole-app (of PC Health Check tool) had Microsoft 30 juni offline gehaald omdat het bedrijf eerst duidelijker wilde krijgen welke pc's in aanmerking kwamen voor Windows 11.

Nieuwe vereisten Windows 11

Dat is nu gebeurd en Microsoft heeft nog enkele processoren toegevoegd die ook geschikt zijn voor Windows 11:

  • Intel® Core™ X-series, Xeon® W-series
  • Intel® Core™ 7820HQ (bepaalde apparaten met moderne drivers)

De andere eisen blijven staan zoals:

  • beveiligd opstarten (UEFI Secure Boot)
  • TPM 2.0 (Trusted Platform Module) voor multifactor authenticatie en gezichts- of vingerafdrukherkenning met Windows Hello

Volgens Microsoft zijn deze (hardware)vereisten absoluut noodzakelijk om Windows 11 veiliger en stabieler te kunnen draaien. Uit tests bleek ook dat oudere processoren veel meer crashten met Windows 11 dan moderne processoren. Daarom houdt Microsoft vast aan deze eisen.

Download PC Health Check Tool (pc statuscontrole)

Alternatieve tools die checken of je pc geschikt is (en bijgewerkt met de laatste vereisten van Microsoft) zijn

Installeren met behulp van ISO?

The Verge meldde gisteren dat mensen met een te oude pc die niet geschikt is voor Windows 11 toch het nieuwe besturingssysteem met een workaround kunnen krijgen: namelijk door met een gedownload ISO-bestand van Microsoft een schone installatie te doen. Dan heb je toch Windows 11 op je pc. De stabiliteit zal echter wel minder zijn.

En: Microsoft heeft gereageerd op het artikel van The Verge over de workaround en stelt dat ongeschikte pc's die op deze wijze Windows 11 toch installeren misschien wel helemaal geen updates meer via Windows Update zullen krijgen!

En dat wil je natuurlijk niet. We gaan zien of Microsoft dit strenge beleid ten aanzien van ongeschikte pc's voor Windows 11 zal doorzetten of zich toch nog bedenkt...

Meer lezen

Reacties

Wat een negatief gezeik weer allemaal. Je bent niet verplicht om te upgraden naar Windows 11 hoor. Het is geen complot, je hebt nog steeds keuzevrijheid...!

We zijn wel echte Nederlanders hé, daarom moeten we altijd iets te zeiken hebben, zelfs als iets compleet gratis wordt aangeboden zoals een nieuwe Windows of een coronavaccinatie. Als je niet zeikt dan vragen mensen zich af of je je wel goed voelt

Die systeemeisen die Microsoft vraagt om Windows 11 te kunnen installeren vindt ik nu toch wat overdreven. Waarschijnlijk is het de bedoeling van Microsoft om ons allemaal een nieuwe pc met Windows 11 te kopen.

De bedoeling van Microsoft is dat iedereen gewoon bij Windows 10 blijft zitten tot ergens in 2025, waarschijnlijk zal daarna de ondersteuning en updates voor Windows 10 verlengd gaan worden zoals dat gebruikelijk is bij Microsoft

Nieuwe PC Health Check app: kan je pc Windows 11 aan?
Daarvoor heb ik geen app nodig. Nee. Geen TPM2 en geen Uefi Secure Boot.
Is dat erg? Welnee. T.z.t. een dual boot met Linux.
Windows 10 om de programma's offline mee te draaien. Linux om het internet mee op te gaan.
In geen geval een nieuwe PC alleen om Windows 11 te kunnen draaien. No sale.

Behalve dan als je Windows niet meer wordt ondersteund...grappig, hoeveel linux gebruikers zijn nog steeds afhankelijk van MS..volwaardig is linux nog steeds niet, logisch de wereld waar alles draait om geld heeft een afkeer van wat gratis is.

afbeelding van PatjeRedfan

Linux ? neen dank u .... dan gebruik ik nog liever Chrome OS.

Behalve dan als je Windows niet meer wordt ondersteund? Je moet lezen wat er staat.
'Windows 10 om de programma's offline mee te draaien'.
Daar heb je geen ondersteuning van Microsof voor voor nodig.
Ik heb ook nog een XP PC uit 2004 om offline programma's mee te draaien. Ook zonder ondersteuning.

het ik had niet over jou, maar in het algemeen.. dual boot zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.. pas dan is Linux een echte alternatief

Het mooie is dat dat inderdaad al niet meer nodig is, wel afhankelijk van wat je er mee wilt doen moet ik er wel aan toevoegen. Heb zelf Linux Mint op een laptop en die draait als een zonnetje. Ik werk daar dan ook het liefst op. De tegenstelling tussen Linux en MS is voor mij een schijntegenstelling. Het feit dat ik fan van Linux ben betekent niet automatisch dat ik MS verfoei het heeft alleen niet mijn voorkeur. Als je dan, zoals een aantal simpele zielen hier doet, er direct MS haters van maakt dan heb je het niet begrepen volgens mij.

Linux heeft een aantal evident voordelen zoals daar zijn: gratis, stabiel en te draaien op oude(re) systemen. Sommige software is niet compatible met Linux dat is natuurlijk een nadeel maar zelf gebruik ik die niet dus voor mij zijn er eigenlijk alleen maar voordelen bij Linux. Voor je werk ontkom je meestal niet aan MS. Het zou niet mijn keus zijn maar het zij zo.

Ik doe alles met Linux meschien nog meer dan dat je met Windows kunt…

Lekker compatibel om mee te gamen. Linux...... get a life!

Met de links in het artikel is het gelukt om PC-statuscontrole te downloaden en app geeft aan dat pc voldoet aan Windows 11 vereisten

afbeelding van PatjeRedfan

Toch veel te doen of wat er gaat gebeuren of niet.....

https://www.theverge.com/...

Mijn laptop is net 3 jaar oud en volgens de Windows PC Healt Check Setup kan ik windows 11 niet installeren. Dus zou ik alweer een nieuwe laptop moeten kopen voor windows 11. Microsoft stelt nu wel erg hoge eisen.

Windows 10 gaat door tot 2025, dus dan moet je pas een nieuwe kopen als je een geupdate Windows wilt hebben. Tegen die tijd is laptop 7 jaar oud, dan is dat misschien redelijker

Mijn desktop van nog geen 4 jaar oud is volgens PC health check niet geschikt voor windows 11 door mijn processor: Intel(R) Core(TM) i5-7400 CPU @ 3.00GHz. Lijkt erop dat als je met windows meegaat, je om de paar jaar een nieuwe computer moet aanschaffen. Een beetje absurd.

Deze check is alleen beschikbaar voor deelnemers aan het INSIDERS programma, niet voor de gewone stervelingen...

afbeelding van redactie

Als je inlogt met je Microsoft account dan ben je al Insider. Zo moeilijk is dat dus niet ;-)

Ik kan niet met mijn gewone Microsoft account inloggen, ik krijg dan de melding dat e-mail account en wachtwoord niet bij een insiders account horen! Dus ja, zo moeilijk is het wel!

inderdaad, hier hetzelfde

afbeelding van redactie

Je hebt gelijk! Blijkbaar waren al onze Microsoft accounts waarmee we het probeerden al aangemeld als Insider. We hebben nu extra uitleg toegevoegd. Gelukkig is het niet zo moeilijk. Kwestie van vinkje zetten en registreren als Insider.

Bedankt voor deze aanvulling, een ongeluk zit in een klein vinkje.-:)

Als ik inlog met mijn Microsoft account, dan krijg ik de melding dat accountnaam en wachtwoord niet behoren bij een insiders account. Dus zo moeilijk is het wel!

"Uit tests bleek ook dat oudere processoren veel meer crashten met Windows 11 dan moderne processoren."

Waarom als ik vragen mag? Wat voor vreemde testen doet Microsoft dan?

afbeelding van redactie

Heeft vooral met verouderde drivers te maken. Dit zegt Microsoft erover:

Reliability. Maintaining reliability over time is highly correlated with OEM and IHV driver support. The processors supported on Windows 11 are within OEM and IHV support and use modern (DCH) drivers. The move to modern drivers enables drivers and associated software to be installed and serviced in a coordinated manner through Windows Update and provides better mechanisms for tracking driver health. The result of this coordination is that system drivers are properly installed and functional after updates, providing a reliable experience when upgraded to Windows 11. From Windows Insider machines, those that did not meet the minimum system requirements had 52% more kernel mode crashes (blue screens) than those that did meet the requirements. Machines that met the requirements provided a 99.8% crash-free experience that is effectively managed by OEMs and IHVs through modern driver update management. Additionally, on unsupported hardware app hangs are 17% more likely and for first-party apps we see 43% more crashes.

Als je tussen de regels doorleest, dan komt het waarschijnlijk neer op een diepgaande controle over het besturingssysteem en waar alleen drivers en apps te installeren zijn die voldoen aan de eisen die microsoft stelt. Dus apps en drivers die geen "windows certificaat" hebben die je nu wel nog kan installeren, worden misschien geweerd om te voorkomen dat door die apps en drivers het besturingssysteem crasht. Waar heb ik dit eerder waargenomen? Apple? Android?

Niet bij Linux volgens mij dus dan weten we wat ons te doen staat. Collectief die Microsoft meuk van onze PC's af mieteren zou ik zeggen.

Ook niet op mijn telraam........wordt werkelijk niet goed van die Linuxadepten

Linux adepten zijn nog erger dan Microsoft Windows haters -:)

Ik ben gek op Linux ;)
https://www.pctuts.be/thr...

Precies, de grap is dat alle Linux liefhebbers ook prima weten wat MS inhoudt maar dat de Linux haters in 99% geen enkel idee hebben over Linux omdat ze er nog nooit mee hebben gewerkt waarschijnlijk omdat ze het niet echt snappen. Dan gillen ze dus maar wat omdat ze denken dat ze er verstand van hebben maar ze weten dus gewoon niet waar ze het over hebben.

De grap (1) is dat die lieden die geen kaas hebben gegeten van het werken met Microsoft Windows op Linux overstappen. Grap nummer 2 is dat mensen die overstappen op Linux, de uitzondering daargelaten, wel een PC of Laptop willen hebben, maar eigenlijk geen geld aan software willen uitgeven. En grap nummer 3 is dat distributies zoals Ubuntu eigenlijk bedoeld zijn voor mensen in arme landen die dure software zoals Microsoft Windows en Office niet kunnen betalen, zodat ook zij kunnen deelnemen aan het WWW verkeer....

Wat je wilt hoor, volgens mij zijn ze gewoon slimmer en is Linux voor de onnozele MS adepten gewoon te hoog gegrepen.

Jammer voor je vent, blijf jij maar lekker betalen voor die MS rotzooi. Oh ja en regel gelijk goede AV software anders krijg je ongerechtigheden binnen waar je bij Linux ook geen last van hebt. En als je pech hebt gelijk een nieuwe PC dus en dan ook nog eens een zeer instabiel OS. Ongelooflijk al die onnozele MS adepten. Maar het zal het allemaal wel waard zijn dus ik wens je er veel plezier mee hoor. Oh ja als je PC-tje niet meer aan MS' eisen voldoet en je een nieuwe moet aanschaffen moet je niet gaan janken natuurlijk.

Lange tenen?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk