Windows is dertig jaar! Wat was jouw eerste Windows-versie?

Op 20 november 1985, precies dertig jaar geleden, verscheen Windows 1.0 (met een logo - zie hiernaast - dat ons ergens aan doet denken). De eerste versie van Microsofts besturingssysteem was nog een schil om MS-DOS heen. Dit zou zo blijven tot Windows 98 en - het nauwelijks door iemand gebruikte en mislukte - Windows Me. Vanaf Windows 2000 (zakelijk) en XP bestond de kern uit Windows NT - dat staat voor new technology.

Windows XP (2001) was een stuk stabieler dan 98 en Me en heel succesvol. Vista, dat pas in 2007 verscheen, was een niet geheel gelukte opmaat voor Windows 7 uit 2009, dat nu geldt als de rots in de Windows-branding. Windows 8 en 8.1 met zijn rare tegel-interface wil iedereen, inclusief Microsoft, zo snel mogelijk vergeten. Windows 10 is veelbelovend en moet de basis worden waarop Microsoft weer jarenlang kan voortbouwen.

Onze vraag is:
Met welke Windows-versie ben jij begonnen?

En in de reacties horen we graag waar je met weemoed of ergernis op terugkijkt als je aan jouw Windows-ervaringen denkt.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ben opgegroeid met de computers. Mijn vader had eerst een Commodore 64, maar een kennis had die gewoon verkocht. Toen had hij in 1987 een computer gekocht met 640 KB geheugen, 8 MHz 8088 XT processor en 30 MB harde schijf. Kostte toen 3000 gulden.

Eerste Windows wat ik zag was versie 3.1 zowel thuis als op de basisschool. Thuis hadden we 95, 98 en dan vervolgens 2000. Op de basisschool hadden ze in '99 een computer gekocht met daarop Windows 98.

Windows 98 hadden we ook in het begin van mijn middelbare schooltijdperk. Toen in de tweede leerjaar zag ik Norton Ghost aan het werk en bleken we toen Windows XP te hebben.

Mijn moeders eerste PC was Windows XP, want ze wou ook een computer. Toen hadden mijn vader en ik thuis een laptop met ook daarop Windows XP, vervolgens Vista, 7, 8.1 en nu vervolgens Windows 10.

Ik ben begonnen met Windows 3.11 op een oude 386 computer met slechts 4MB aan geheugen en een harde schijf van 40MB. In die tijd hen ik niet alleen met Windows leren werken maar ook met MS-Dos 6.22. Daarna overgestapt naar Windows 95, gehele verbetering met de introductie van het start-menu, met een brede ondersteuning van de hardware. Windows 95 was in die tijd een sensatie met zijn vernieuwingen. Vervolgens naar Windows 98 SE dat ook heel populair was en ook lang heeft volgehouden. Windows NT 3.1 en 4.0 heb ik links laten liggen, was onbekend voor mij.
Het was even schrikken toen Windows ME uitkwam, je kon niet meer schakelen naar de real-modus van MS-Dos. Ik heb geen echte problemen gehad met Windows ME zoals veel gebruikers beweren. Ik heb toen een aantal programma's die het systeem flink doen belasten eruit gehaald zoals PCHealth, System Restore en de WBEM-map. Daarna liep die even goed als 98. Daarna ben ik aan de slag gegaan met Windows 2000, voor het eerst kwam ik in aanraking met op een gebaseerd Windows-NT versie. Het was effe wennen, maar ik heb er veel plezier gehad met 2000. Zeer stabiel, een van de beste Windows-versies die Microsoft ooit heeft gemaakt, daarna kwam XP, voor mij altijd het parade-paardje van Microsoft. het was moeilijk om daarvan afscheid te nemen. Vista heb ik maar even onder de loep gehad, zag er erg mooi uit, maar had daar grote ergenissen mee. Windows 7 maakte gelukkig alles weer goed. Wat na Windows 7 kwam vond ik maar niks. Mijn interesse in Windows viel weg, ben daarna overgestapt op Linux, dat toendertijd een echt volwassen besturingsysteem aan het worden was.

In 1986 begonnen met een Amstrad Schneider, samen met een Star printer (2500 gulden)
Twee floppydrives (5 inches) en een kopie Wordperfect (steeds schijven wisselen)
Wordperfect was perfect (met onderwaterscherm)

Op school eerst Windows 3.1 en 3.11, toen Windows 95, Windows 98, 98SE, Windows ME (absolúút geen koleresysteem zoals de meeste van jullie beweren), Windows 2000, Windows XP, Windows Vista en mijn eindhalte os voorlopig Windows 7.

Nou; ik heb niet beweerd dat Windows ME een ´´kolere systeem´´ was. Ik vind Windows XP in vergelijk strakker, qua lay-out, en stabieler als ME!(Windows ME was toch een soort van ´´tussenstation´´ tussen ´98 en XP in, dacht ik zo.) Eens zien hoe Windows 10, het allernieuwste besturingssysteem, uitkristalliseert. Kan ik onderwijl nog even sparen.

Windows Me was de opvolger van 98 en had voor het eerst herstelpunten voor het besturingssysteem en data. Ik had een Compaq Presario met Windows ME die vaak vast liep. Dat lag niet aan Windows ME, maar wel aan het slechte moederbord van de Compaq Presario. Op deze moederborden zat een slechte transistor, waardoor de VRM steeds uitviel en de processor dus geen spanning en stroom meer kreeg. Na vervanging van de transistor was Windows ME zeer stabiel op deze PC. Daarnaast kwam er Windows 2000 (Workstation, Server en Domain Server), echter zonder systeemherstel mogelijkheid. Windows XP had opnieuw systeemherstel. Dit werd vanaf Windows 7 uitgebreid tot systeembeveiliging, bestaande uit systeemherstel en los daarvan het herstel van verloren databestanden. Bij Windows 10 gaat systeemherstel weer volledig anders dan bij de voorgangers.

Hoewel Vista in het begin een kleine ramp was ben ik het na 2 jaar gaan gebruiken op mijn destijds, nieuwe laptop en het draait nog steeds prima zonder problemen. Door al die updates en patches is het uiteindelijk toch een stabiele versie geworden en heb er nog dagelijks plezier van. Blijkbaar heeft MS ontwikkeld MS zijn producten nadat de klant deze al gekocht heeft of er aan vast zit omdat die voor geïnstalleerd is op een notebook of pc. Niet erg netjes van hun en ze doen het nog steeds en achteraf komen de bergen met klachten omdat de zaak nog niet af is! Vista was pas "af" naar 2 jaar patchen. Hoewel MS altijd wel invasief is geweest en eigenlijk lak heeft aan haar klanten omdat Microsoft boven alles staat, is Windows 10 meer een NSA spyware programma dan een besturings-systeem. Ondanks dat je hebt betaald voor dit product wordt je in een bepaalde richting gedwongen tenzij je weet hoe je MS in zijn hok moet krijgen. De gemiddelde klant is overgeleverd aan deze megalomanen die geld willen slaan uit privé gegevens en pc gedrag.

Windows 8 vind ik maar niks tegels enzovoort. Dus met andere worden niks aan. Geeft mij maar windows 7 a 10 maar dat is beter te doen.

Mijn allereerste computerervaring was met een Apple Mackingtosh ´´hondenhok´´ met ´´klakkerdeklak´´ toetsenbord en apart nummeriek toetsenbord. Paar discettes erbij. Spreadsheet plus tekstverwerker en een database. Mooie bijpassende matrix printer en ´´karren maar´´. Ik heb veel plezier gehad van dat setje. Dit was rond 1986 a 1987. Ik had die computerset overgenomen van een buurman, destijds. Geen typemachine meer.

Daarna kocht ik, voor een enorm kapitaal, (spaargeld en ´n groot stuk vakantiegeld, destijds) een IBM PS2 Model 30 p.c. De Apple werd verkocht. De allereerste ´´oer p.c.´´ Intel 2086 CPU erin. 30 Mb harde schijf. Zo traag ´´als de neten´´, maar het werkte. Het was nog in een tijd, waarin leefsnelheid en haast nog niet zo bestond.

Ook kocht ik gelijk een IBM Proprinter III, heette dat? Zo´n krassende matrix-printer. Die set draaide nog zonder Windows besturing. Echter; ik kon aan een mooie ´´schil´´ om DOS komen. Op een diskette had ik ´´DOSMENU´´ kunnen krijgen. De voorloper van Windows, zeg maar. (Is in feite dacht ik ook een schil om DOS heen?)

Hoe dan ook; het werkte en zodoende had ik weinig tot niets meer met DOS te maken, dankzij die DOSMENU programmatuur en beschikte, via via, ook over Word Perfect 5.1. Spreadsheet en Database software plus latere losse diskettes met software, vooral van Davilex. (Autowijzer, Davicash, zodat ik ook kon boekhouden op die p.c., enz.

Toen ik op een administratiecursus terechtkwam, in 2001, leerde ik daar ineens o.a. Windows ´98 kennen. Een hele omslag! Maar veel meer mogelijkheden dan die ouwe IBM PS 2 30 p.c. (Die ik nog altijd als curiositeit in mijn slaapkamer heb staan. Leuk!)

In 2001 kocht ik daarop een DELL dimension computer met een Canon S 600 printer. (Heb nu nog een Canon S 800. Geen printpatronen meer te krijgen, behalve zwart. Voor mij best, want print toch geen foto´s. Alleen tekst!)Op die DELL stond aanvankelijk Windows ME als besturing, maar vond ik niets, dus kon daarop aan Windows XP komen, wat net uit was. Zag er veel mooier, strakker uit en werkte beter. (Had tussendoor nog ´n Windows Vista schil om XP heen, maar ging er rap vanaf. Ik vond Vista niks.)

XP was meteen een blijvertje, tot op de dag van vandaag. Ik wil volgend jaar naar Windows 10 toe als ik een nieuwe p.c. plan te kopen, maar voorlopig draai ik nog altijd met Windows XP. Stabiel en nog prima bruikbaar, voor wat ik er zoal mee doe.

De DELL (veel te weinig standaardgeheugen) was trouwens allang vervangen door een Medion Laptop. Die kreeg ik van iemand, omdat het LCD scherm kapot was. Echter; het computerdeel werkt en werkte nog perfect. Dus via de combinatie F2 (monitor functie door koppelen) kon ik een iiyama beeldscherm gebruiken, als beeldscherm vervanger. (Die laptop was ´n uitkomst omdat een Medion PC. die ik na de DELL had, kapot ging.)

Het systeem ging en gaat nog altijd goed! Dus ja; wat je krijgt is wel meegenomen, computers zijn duur, en de Medion laptop is dus nog altijd bruikbaar en functioneel werkzaam, maar gaat nu toch wel rap verouderen, merk ik, met zijn 2 Gigabyte intern geheugen en te trage CPU en internetafhandeling. Maar goed; ´t werkt nog. Kan beter!

Ook de drivers van Windows XP verouderen nu snel dus wellicht nog 1 jaartje, of minder, met XP en dan richting kiezen naar Windows 10. Voor dit jaar heb ik andere plannen met m´n budget. Ik wacht nog even tot de meeste (alle) kinderziektes uit Windows 10 zijn. Aldus mijn computerverhaal, vanaf het begin (1987) tot heden, 2015.

In het begin, toen Microsoft net met Windows begon, heb ik ook nog gewerkt met de GEM desktop. Dit was zo'n beetje het eerste serieuze grafische systeem op de PC. Zoals we nu weten heeft Windows het daarna van GEM gewonnen. Ik heb het meeste gewerkt met Windows NT Workstation, Windows NT Server en Windows NT Domain Server. Later werd dit Windows 2000 Workstation enz.

Waar is de tijd!Ben begonnen met commodore,dan met een pc en win 3.1 (trouwens ik heb al die disketten nog)verder win 94,98,ME,xp en win 7.Win 10 heb ik nog altijd niet gedownload ben er te bang voor dat mijn laptop niet sterk genoeg is.Ik heb wel nog een notebook waar vroeger xp opstond en nu MINT alsook een andere laptop met MINT erop.

Een tijdgenoot :-)
Ik werkte bij Philips en ben begonnen met een P2000 T me6 16 K geheugen en mini cassettes. Nog een P2000 C gehad om wat te spelen, alles in Basic toen de tijd.
Later over een 286 met DOS DrDos en Windows 3.11
Van de structuur die je moest gebruiken in Basic programmeren heb ik in mijn verdere leven nog veel plezier gehad, ook in dagelijkse dingen :-)

Ik ben nog vergeten dat ik nog even met OS2 Warp gespeeld heb, jammer dat dat niets geworden is.
Dat was echte multitasking, hebben we later nog gebruikt om meerdere meetsystemen tegelijk te bedienen wat in Windows toen niet kon.

ik ben toen begonnen in 1995 toen heb ik mijn allereerste pc gekocht met Windows 95 erop en dat heb toen voor mijn neefje en mijn nichtje gedaan zodat zij hun huiswerk op de pc konden maken erop en dat was ruim 20 jaar geleden een flinke ruk van mijn bankrekening want de gehele pc compleet koste toen bijna 4500 gulden maar ik heb er wel ruim 13 jaar lang plezier van gehad want ik kon er ook nog Windows 98 en Windows xp op de pc kunnen installeren en ik heb daar ook ongekend mega veel trucjes uitgehaald totdat het de allerhoogste tijd was om een nieuwe te kopen met Windows 7 erop en daar heb ik nog nu nog steeds onwijs heel veel plezier van

Eind 2001 mijn eerste computer (60 GB, 256 Mb intern geheugen) gekocht met Windows XP. Daarmee begon voor mij de wondere wereld van de computer en het internet. Ik denk er met plezier op terug. Het boekje XP voor Dummies heeft mij daarbij geholpen. Nu is de computer (laptop/windows 8.1) niets meer dan een gebruiksvoorwerp, youtube, internetbankieren en meer. Ben benieuwd waar wij over 15 jaar staan.

Mijn eerste Windows was versie 3.1 maar die stond er toen al op want in die tijd kocht ik nog mijn computers over van kennissen en vrienden die een nieuwe hadden gekocht.
Maar Windows 3.1 gebruikte ik eigenlijk nooit, ik was een echte DOS fanaat en wou lang niet veel weten van Windows, DOS kon ik helemaal naar mijn hand zetten en was veel stabieler dan Windows in die tijd.

Later Windows 3.11, Windows 95, Windows 97, Windows 97SE, Windows XP, Windows 8.1, Windows 10
Maar daarvoor was het BASIC op mijn toenmalige Tandy TSR80 met van die cassettebandjes als opslag en thermische printertje (die ik beide nog steeds heb), DOS 2.0, DOS 3.3, DOS 5.0 en tussendoor ook nog DR-DOS 5.0 dacht ik dat het versienummer was.

Tja, in die bijna 32 jaar dat ik computers gebruik is er enorm veel veranderd.

Dr. Dos 5.0 klopt helemaal in combinatie met Windows 3.1.

Kan me herinneren dat het gelijkwaardig was met MS-DOS alleen had DR-DOS wat meer mogelijkheden.

Writer: Je haalt Office 97 en Windows 98 door elkaar ;-)

Ach ja, ik bedoelde natuurlijk Windows 98 en Windows 98SE.
Je hebt helemaal gelijk. ;-)

ik ben begonnen bij windows 2.0.
vanaf win95 dual boot met zelfs DOS 7 maar DOS weinig nieuws maar wel 11 diskettes dus hierna over gestapt op Linux als 2de besturings systeem ;p

Er staat nog ééntje niet in de lijst, Windows NT.

Ik ben begonnen met windows 3.1, ik was toen nog een echte digibeet, ik kon de computer aan en uitzetten, een documentje uittikken en daarmee had je het wel gehad.
Via windows 95 naar XP wat ik jaren met plezier heb gebruikt en ben uiteindelijk aangeland bij .... Ubuntu. Ik gebruik nog wel windows 7 in virtualbox voor de weinige dingen die niet willen in linux.

Zo verkeerd was win 8 en daar opvolgend 8.1 toch niet?, ik vond het juist wel prettig om er mee te werken, de slechtste was inderdaad win me, vast lopers en blauwe schermen, daar werdt je niet vrolijk van, win 10 is overigens tot zover uitstekend bevonden.

Ik had vroeger een 486 dx maar welke windows er op stond en wat voor windows het was geen idee dus met welke windows ik vroeger ben begonnen geen idee
Ben 10 jaar geleden over gegaan naar xp nu windows 7

Windows 1.0 draaide ooit o.a. op de :YES, net als MS DOS en PC DOS.
De :YES was een nogal afwijkende PC van Philips met 80186 processor en 720 KB 3.5" flexible disk drives.

Ben indertijd begonnen met win 1.1.
Gebruik nu Win 10. Een goed lopend systeem.
Ik vond XP overigens ook erg prettig, waar ik best nog wel mee door had willen gaan, maar mee gestopt ben wegens te grote risico's.

Op mijn werk, zeer modern. Hoe bedoel je?

Ik mis 3.11 misschien de beste tot Windows 7

Verklaar. Win 3.11 was stabieler dan Win 3.0, maar ook die was nog steeds een ramp voor zakelijk gebruik. Er waren betere shells. Pas v.a. Win2k kreeg je een gebruiksvriendelijk en gelijktijdig stabiel platform. Heb lang Win 3.11 omgeving beheert en er professioneel mee moeten werken. Ook met louter alleen MS applicaties klapte Windows er regelmatig uit. Onze Novell servers uit die tijd draaiden met derde partij toepassingen gewoon maandenlang door, vaak meer dan een jaar.

Tja windows xp toen die tijd heb nu windows 7.ga nu naar win 10

Geïnstalleerd en na een dag weer verwijderd. WordPerfect Shell was oneindig veel beter.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grie_enland